Böcekler olmasaydı elma, kavun, badem, brokoli, yaban mersini veya kiraz olmazdı. Hatta dondurma bile yiyemezdik çünkü ineklere verilen yonca bile böcekler tarafından tozlaştırılıyor. Yani böcekler olmasaydı hayatımızın birçok temel unsurundan yoksun olurduk.
Eğer böcekler olmasaydı; bitki örtüsünün önemli bir bölümünü, kuş türlerinin çoğunu, sürüngenleri ve amfibiyanları çok kısa bir süre içinde kaybederdik. Tabi yok olan her bir tür, beraberinde birçok türü de yine oldukça kısa bir zaman içinde kaybetmemize neden olurdu.
Yeni yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, böceklerin miktarı endişe verici bir oranda azalmakta ve bu, önümüzdeki yıllarda türlerin %40'ının tükenmesine yol açabilir. Gezegenin böcekler olmadan daha iyi bir yer olacağını düşünebilirsiniz ancak gerçek şu ki, böceklerin yok oluşu çevresel ve besinsel kaosa neden olur.
Böcekler insanlığa ve çevreye çeşitli şekillerde faydalı hizmetler sunan canlılardır. Böcekler zararlı böcekleri kontrol altında tutarlar, gıda olarak tükettiğimiz meyve sebzeleri tozlaştırırlar ve ciddi sanitasyon uzmanları olarak hareket ederler. Eğer böcekler olamasaydı dünya dışkılar ile kaplanırdı.
Ama yine de pek çoğu oldukça yararlı… Böcekler besliyor, dünyanın temiz kalmasını sağlıyor ve tehlikelerden koruyor. Yapraklardaki bitleri ve sivrisinekleri yiyor, meyve ağaçlarının ve sebzelerin döllenmesini sağlıyor ve hatta çöpleri temizliyorlar. Bazıları bunları öğrendikçe korkularını kaybediyor.
İlgili 39 soru bulundu
Böceklerin tüketildiği ülkelerin başında Tayland, Avustralya, Güney Afrika, Çin, Hindistan, Endonezya, Peru, Filipinler, Gana, Japonya ve Meksika gibi ülkeler geliyor.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır.
Böcek zekası omurgalı hayvanlar kadar gelişmiş olmasada, insan beyni kadar karmaşık sorunları çözme yetenekleri olmasada ezberleme yeteneği, yön bulma, koku alma, tat alma ve öğrenme yeteneği gibi yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilecek kadar da zeki oldukları ispatlanmıştır.
Ağırlığının 1141 katını çekebiliyor! Bu rakam, 70 kilo gelen bir kişinin 80 ton çekmesi anlamına geliyor. Dünyanın en güçlü böceğinin, dışkıyla beslenmesi nedeniyle halk arasında "b.. böceği" ya da "gübre böceği" olarak adlandırılan "Onthophagus taurus"un erkek cinsi olduğu bildirildi.
Yani böceklerin asli görevi bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak dünyadaki yaşamın devamlılığını korumak. Ama hepsi bu kadar da değil. Bir kısmı da organik maddelerin ayrışarak tekrar toprağa karışmasını görev edinmiş durumda. Yani doğanın gönüllü temizlik işçileri gibi çalıştıkları söylenebilir.
Çünkü ölü bir böceğin düz durabilmesi çok kolay değildir. Öldüklerinde bacakları ağırlık taşıyamacak duruma gelir ve düşerken vücutlarının en ağır bölgesi olan sırt kısımları yere çarpar. Sırt kısımlarının yüzey hacmi geniş olduğu için böcek bu şekilde düştüğünde bacakları havaya bakacak şekilde kalır.
Böceklerin gözleri insanlara göre daha geniş açıları görebilmektedir. Çevrelerinde bulunan ışıkları çok daha gelişmiş şekilde toplarlar ve bu sayede ani değişimleri çok hızlı algılamaktadırlar. Görme işlemi derinlik, ışık, hareket gibi özelliklerin beyinde yorumlanması sonucunda gerçekleştirilir.
Böcekler uyur mu? Bu sorunun en kısa cevabı evettir, ancak tüm böcekler aynı şekilde uyumaz. Aslında yola, Britannica'da yapılan uyku tanımı ile çıkabiliriz: "Fizyolojide karmaşık ve öngörülebilir değişikliklerin eşlik ettiği, dış uyaranlara karşı normal, tersine çevrilebilir, tekrarlayan azalmış tepki verme durumu..."
Kısa cevap: Evet uyurlar! Bitkiler ve mikroplardan farklı olarak böceklerin sinir sistemi vardır ev elbete ki 24 saatlik devirleri. Bazı böcekler gece aktiftir.
Böcekler (Latince insectum) eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır.
Çekirgeler, karınca yumurtaları ve eşek arıları bir çok ülkede 'en lezzetli yemekler' arasında sayılıyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde hâlihazırda 2 milyar kişi böceklerle besleniyor. Milyonlarca böcek türü olmasına karşın 2 bin kadarı yenilebilir olarak biliniyor.
Dünyada sadece Hatay'ın Amanos Dağları'nda yaşadığı bilinen 'böceklerin kralı' olarak adlandırılan geyik.
Keskin Kokulu Nane
Lavanta ve kadife çiçeğinde olduğu gibi nane çiçeğinin kokusu da böcek uzaklaştırma konusunda tam bir uzmandır. Nane bitkisinden elde edebileceğiniz yağlar ile yapabileceğiniz spreyler de tam bir böcek kovucu özelliği taşır.
Amazonda yaşayan ve nörotoksin içeren zehire sahip olan dev böceklerdir. Isırığı çok şiddetlidir, mermi yemişsiniz gibi canınızı acıtabilir.
"Böcekler araştırmalar ve çiftçilik faaliyetleri sırasında acı verici uyaranlara maruz kaldıkları için bu, etik açısından önemli" Birleşik Krallık'taki Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmacılar, böceklerin de tıpkı insanlar gibi acı hissedebildiğini kanıtlayan bir çalışmaya imza attı.
Birçok bilim insanı böceklerin acı ve keyif gibi duyguları hissedip hissetmediklerini anlamaya çalışmaktadır. Bilimsel çalışmalar böceklerin sinir sistemlerinde benzer yapıların bulunduğunu ve çevresel uyaranlara tepki verdiklerini göstermektedir.
İnsan vücudunda herhangi bir zamanda 2,5 milyona kadar Demodex yaşadığı tahmin ediliyor. İnsanlara bu mikroskobik böcekler, partnerleri ve yakınları aracılığıyla geliyor. Bununla birlikte, dünyanın çeşitli ortamlarında yaşayan, çıplak gözle görülemeyen binlerce akar türü bulunuyor.
Günümüzde yaşayan en büyük böcek, Avustralya'daki bir çeşit güve. Bilimsel adı Coscinocera hercules olan Herkül güvesinin kanatları arasındaki mesafe 27 santimetre kadar olabiliyor. Bundan sonra gelen atlas güvesinin (Attacus atlas) kanat açıklığı ise 25 santimetre.
Evinizi mümkün olduğunca serin tutmaya çalışın. Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Halk arasında kulağakaçan böceği kulaktan girer beyine kadar ulaşır diye bir inanış vardır. Bu inanış tamamen yanlıştır. Kulağakaçan böceği insanların kulağından girerek hiçbir organa girmez ve ya ulaşmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri