Doğru şekilde yetiştirilen lavanta, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkinin bakımı yanlış yapılırsa veya hava şartlarından dolayı çiçek açma dönemleri değişebilir.
Lavanta Kokulu Köy
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
Suyu çok seven lavantalar güneş ışığına da bolca ihtiyaç duyarlar. Sıcak ortamları seven lavanta, doğru ortam koşulları sağlandığı takdirde Haziran ve Ağustos aylarında çiçek açarlar.
Genel olarak Akdeniz Bölgesinde yetişen lavanta çiçekleri, günümüzde oldukça popüler bir çiçektir. Oldukça hoş kokusuyla beraber daha çok sıcak havalarda ve yaz mevsimlerinde açar.
Tohumların ise bir ay kadar dolapta bekletilmesi önerilmektedir. Özellikle de güneşli olan yerlere ekilmesi gerekmektedir. Tohumun çimlenmesi için de yaklaşık 3 hafta beklenmelidir. Daha sonra bitki kendi kendine büyümeye başlamakta ve çiçeklenmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Lavantaların çiçek açması için sulama düzeni çok önemlidir. Düzenli ve yeteri kadar sulama yapılan lavantalarda verim ve çiçek açma oranı 3-4 kat daha fazla olmaktadır. Her sene bahar dönemlerinde çiçek açması adına gübre verilebilir. Buna ek olarak sıvı vitaminlerle takviye yapılabilir.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir. Sağlıklı şekilde lavanta yetiştirmek için; haftada 2 defa bir çay bardağı kadar dinlenmiş suyu verebilirsiniz.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Aydınlık ortamlara hemen uyum sağlayan bu bitkiler, güneş alan yerlerde yetişmelidir. Bu doğrultuda lavantalar karanlığı sevmezler. Akdeniz ikliminde yetişebilen bu bitkiler, soğuk ortamlarda uyku moduna girer ve canlılığını korur. Lavanta çiçeği çok nemli toprakları sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir. Özellikle kırağıların düşmesinden sonra fideler sökülüp dikilmelidir. İlkbaharda dikim yapılacaksa Şubat-Mart aylarında bahar kuraklığı oluşmadan önce gerçekleştirilir.
Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.
Lavanta nerelerde yetiştirilir
Kıraç toprak diyebileceğimiz susuz tarımın yapılabileceği her yerde yetişir. Ya da buğdayın yetiştiği yerlerde yetişir. Yazın su istemez, yüksek sıcaklara ve soğuklara dayanıklıdır.
Lavanta bitkisinin çiçeklerinin renkleri çoğunlukla mor olsa da bordo ve koyu mavi olan lavantalar da bulunur. "Lavanta hangi aylarda çiçek açar?" sorusu bitki severler ve lavanta yetiştirmek isteyenler tarafından çokça araştırılır. İyi bir bakım sonunda lavanta bitkisi haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Lavanta, ölümsüz aşk ve sadakatin bir sembolüdür. Ortaçağ'da epilepsi ve migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı doğal ilaç olarak kullanılır. 40'tan fazla çeşidi olan lavantanın tarihi 2.500 yıl öncesine dayanan Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan'a özgüdür.
Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir. Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Sinüzite ve migrene iyi gelmektedir. Sakinleştirici ve dinlendirici etkisi olduğundan dolayı depresyon gibi ruhsal sıkıntılara iyi gelmektedir. Lavanta yağı cilt ve saç bakımlarında da oldukça kullanılan bir bitkidir. Çay olarak kullanıldığında idrar sökücü ve ödem atma gibi problemlere iyi gelmektedir.
Özellikle mezarlıklar için soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mevsimsel çiçekler tercih edilmelidir. Soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mezarlık bitkileri; Zambak, Yaprak dökmeyen çalılar, Selvi ağacu, Lavanta, Sardunya, Nergis, Ladin, Krizantem, Gül, Çam ağacı gibi bitkiler mevsimsel özelliklere göre dikilebilir.
Lavanta tohumu, lavantanın hasat sonunda bir kısmının tohuma bırakılması ile olur. Bu tohuma bırakılan lavantalar en iyi şekilde kurutulur. Böylece lavanta tohumu bir sonraki ekim dönemine kadar hazır olmuş olur.
Dünya genelinde, bilinen, çoğu Akdeniz orijinli olan 39 kadar lavanta türü bulunmaktadır. Dünyada ticari değeri yüksek olan üç önemli lavanta türü vardır. Bunlar, lavander (Lavandula angustifolia Mill. = L. officinalis L. = L. vera ), lavandin (Lavandula intermedia Emeric ex Loisel.
Lavantanın toprakta bolca kireç ve organik madde bulunmasına yönelik ihtiyacını takviye gübrelerle tamamlamak verimli bir yetişme süreci için oldukça önemlidir. Bu nedenle lavanta ekilen bölgenin 2-3 yılda bir ahır veya kompost gübreleme ile gübrelenmesi gerekmektedir.
Lavanta, çiçek açtığında hoş bir koku yayan yaygın bir bitkidir. Düzgün çiçek açmaya devam etmesi ve odunlaşmaması için budanması gereklidir. En iyi sonuçları elde etmek için, lavantaları bir kez ilkbaharda ve bir kez yaz sonunda olmak üzere yılda iki kez budamanız gereklidir.
Diğer üretici Erkan Tezcan ise "Kazanımız kaynadıktan sonra 50-55 kilogram lavantadan 1 litre lavanta yağı çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri