Serbest zaman değerlendirme etkinlikleri kapsamında yapılan en çekici etkinlikler; sinemaya, tiyatroya gitmek, spor gösterilerini izlemek, televizyon seyretmek, kitap okumak ve müzik dinlemektir. Serbest zamanın aktif olarak değerlendirildiği etkinlikler ise; seyahat etmek, kamp kurmak, spor yapmak vb.'dir.
Serbest zaman etkinlikleri, ilgi köşelerinde oyun ve sanat etkinliklerinden oluşmaktadır. Okul öncesi eğitim kurumlarında ilgi köşeleri evcilik, fen ve matematik, sanat, resimli kitap, blok, müzik, kukla, eğitici oyuncak köşeleri ile amaçlar ve kazanımlar doğrultusunda düzenlenen geçici ilgi köşelerini içermektedir.
Serbest zaman etkinlikleri; okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen rehberliğinde, çocukların küçük gruplar halinde kendi ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda ilgilendikleri etkinliklerdir.
Serbest zaman eğitiminin esas amacı çok yönlü, esnek, uyumlu bir insan yetiştirmektir. Aynı zamanda sağduyu ve mantığa yönelik bilişsel yetilerin gelişimi de sağlanır. Bu nedenle serbest zaman eğitimi bireyin uyumunun artmasına, kendisi ve toplum için gurur verici, yararlı bir yaşam sürmesine yardım eden bir süreçtir.
Rekreasyon, çok kısaca, insanların “varoluş (uyuma-yeme-içme vb.) ve geçim (çalışma, işe gidiş-geliş, çocuklar için okul, kadınlar için ev işleri vb.) için gerekli olanın dışındaki tüm zamanlar” olarak tanımlanan boş zamanlarında yaptıkları aktiviteleri ifade eden bir kavramdır.
İlgili 37 soru bulundu
Serbest zaman izni; fazla mesai ücretinin yerine verildiği için izin olarak da artırımlı uygulanmalıdır. Buna göre; her 1 saat fazla çalışma için 1 saat 30 dakika, her 1 saat fazla süreli çalışma içinse 1 saat 15 dakika serbest zaman izni söz konusudur.
Serbest zaman kişinin zorunlu olmayan etkinlikler yapabildiği zamandır. Bu kategori, kişinin stresten uzaklaşmak, zihnini dinlendirmek için yaptığı etkinlikler hakkındadır.
Serbest zaman izni, çalışanların fazla mesai saatleri ile hak kazandığı ücrete alternatif olarak kullanılabilen izin türüdür. İş sözleşmelerinin başlangıcında işveren ve işçi haftalık çalışma saatleri karşılığında maaş anlaşması yaparlar. Belirlenen çalışma saatini aşan süreler fazla mesai olarak adlandırılır.
Serbest oyun, çocukların diledikleri şekilde oyun oynaması anlamına gelir. "Her şeyi kendileri seçebilirler. Oyun materyallerini, ilgi alanlarını ve oyunun olay örgüsünü bile seçme özgürlüğüne sahipler" diye açıklıyor Zaman. Serbest oyun vaktinde çocuklar kendilerini diledikleri şekilde ifade edebilirler.
Stebbins'e göre ciddi serbest zaman, insanların boş zamanlarında kariyer yapmalarına olanak tanıyan serbest zamandır. Yani ciddi serbest zaman, zamanlarını sıra dışı tutku ve bağlılıkla geçiren kişilerle alakalıdır. Stebbins'e göre ciddi serbest zaman aktivitelerine düzenli katılım “kâr hipotezi” ile açıklanır.
Serbest zaman etkinlikleri, programın ilk etkinlikleridir. Bu etkinliklerin çocukları diğer etkinliklere ve güne hazırlama özelliği vardır. Ancak her güne serbest etkinlikle başlama mecburiyeti yoktur.
İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
Serbest etkinlikler, BEP birimi tarafından örnek etkinlik listesinden seçilir. Ancak kurumun, çevrenin şartları, öğrencilerin ilgi, yetenek, performans ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeni etkinlikler belirlenir ve uygulanabilir. Serbest etkinlikler notla değerlendirilmez.
Serbest etkinlikleri uygulama velinin isteği doğrultusunda okul yönetiminin kararına bağlı olup zorunlu değildir.
Ayrıca halk oyunu, tiyatro, ziyaret, gösteri, şenlik, şiir dinletisi, turnuva, konferans, panel, sempozyum, imza günü, fuar, sergi, kermes, gezi, proje hazırlama gibi sosyal etkinlikler okullarda yürütülen etkinlikleri kapsar.
Öğretim programlarının yanında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile bu kapsamdaki diğer etkinlikler sosyal etkinlik olarak kabul edilir.
Eğer işçi zaten 45 saat çalışan bir işçi ise ve fazla mesai yapmışsa çalıştığı her saatin %50 fazlasını serbest zaman olarak elde eder. Yani haftada 45 saat çalışan işçi fazla çalışma yaparak 55 saat çalışmışsa burada 10 saat X 1,5 = 15 saat serbest zaman kullanma hakkı elde eder.
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
İŞÇİYE SERBEST ZAMANIN KULLANDIRILMASI
İşçi fazla çalışma yaptığı her saat karşılığında 1 saat 30 dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında 1 saat 15 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. Bu sürelerin işçi lehine artırılması mümkündür.
Tanımlayıcı verilerin analizinde frekans (f) ve yüzde (%) hesaplamaları yapılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde katılımcıların en sık yaptığı boş zaman değerlendirme aktivitesinin %48.8 ile gazete okumak, ardından %26.6 ile kitap okumak ve %20.4 ile spor yapmak olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri