Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Şerbetli tatlılarda dinlenme süresi en az 4 saat olmalıdır. Bu sayede tatlı hamuru veya yufkası, şerbeti iyice içerisine çeker.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek, çoğu kişinin yaptığı üzücü hatalardan biridir. Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
İlgili 41 soru bulundu
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir. Şerbeti döktükten sonra tatlının üzerini kapatırsanız daha iyi çeker.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri.
Kıvamı nasıl olmalıdır? Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Şerbetini hazırlarken tüm şekerin erimesine dikkat edin. Çok sıvı ya da çok koyu kıvamlı bir şerbet değil, kıvamlı bir şerbet hazırlayın. Şerbetin içerisine limon tuzu ya da limon ilave edin. Bu şekilde baklavanın şekerlenmesini de engellemiş olursunuz.
Hamurlu tatlılar daha sert bir dokuya sahip oldukları için yufkalı, tek tek açılan tatlılara oranla daha zor şerbet çeker. Bu yüzden her iki malzeme de sıcak olmalıdır. 1 gece bu şekilde dinlenen tatlılar da şerbetini iyice çekmiş olur.
Baklava, ılık suyun içinde bekledikçe şekerler erir ve eski haline döner. İkinci yöntem ise, yeni şerbet hazırlamaktır. Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün.
Söz konusu baklava olunca şerbetine de dikakt edilmesi gerekiyor. Çünkü baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir. Aksi takdirde kıvamında ve ılık olmayan bir şerbet baklavanın yavan veya fazla hamur olmasına neden olabilir.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Tatlı sıcakken soğuyan şerbeti üzerine gezdirip çekmesini bekleyin. Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Koyu şerbet nası inceltilir? Bir nedenle şerbet gereğinden fazla koyulaşmışsa sıcak su ilave edilerek inceltilir. Koyu şerbet bir nedenle incelmişse, şerbeti kaynatarak koyulaştırbilirsiniz.
Baklava şerbeti ölçüsü ve kıvamı nedir? Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Baklava için şerbetin kıvamı çok önemlidir. Yaklaşık olarak 35-40 dakika kadar pişirilmiş olmalıdır. Baklava da hazırlandıktan sonra 200 derecelik taş tabanlı bir fırında 40-45 dakika kadar pişirilmelidir.
Tatlı şerbeti içerisine eklenen tuz ya da limon suyu; şerbetin şekerlenmesinin önüne geçmeye yardımcı olur. Bu sayede şerbet kıvamını güzelce alır ve lezzeti istediğiniz gibi olur.
Şık Bir İkram: Ballı Bayram Şerbetleri
Şerbeti 6 bardak suya, 4 çorba kaşığı ham bal ve 3 tatlı kaşığı toz tarçını katıp iyice karıştırarak elde edebilirsiniz. İkinci önerimiz olan limonlu bal şerbetini; 6 bardak suya, 4 çorba kaşığı ham bal ve 4 adet limonun suyunu ekleyip, iyice karıştırarak elde edebilirsiniz.
Buzluğa attığınız şerbetsiz tatlıyı buzluktan çıkardıktan sonra ise oda sıcaklığında bekletip şerbetini hazırlayabilir, eğer sıcak tatlının üzerine şerbet dökülmesi gerekiyorsa fırında kısa bir süre ısıtıp şerbetini üzerine ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri