Serebral palsi, çoğunlukla çocuk doğmadan önce beyin gelişiminde ortaya çıkan bir anormallik veya bozulmadan dolayı meydana gelen hasardan kaynaklanır. Birçok vakada bu hasarın tam nedeni bilinmemektedir.
Anne karnında başlayan ve doğum sonrasında teşhis edilen bir hastalıktır. Serebral palsi hastalığına yol açan nedenleri ayrıntılı olarak şu şekilde inceleyebiliriz; Doğum Öncesi Döneme Bağlı Nedenler: Bebeğin anne karnında olduğu sürece iltihaplanma gibi riskleri yaşaması etkili olmaktadır.
Serebral Palsi; beyinde oksijensiz kalma gibi nedenlerle oluşan hasarların beyin ve kas grubu arasındaki iletişimi etkilemesi ve kasların kullanımında güçlük çekilmesine yol açan nörolojik bir rahatsızlıktır. Diğer adı Statik Ensefalopati olan bu beyin hasarı bebek ve çocuklarda görülmektedir.
Serebral palsinin kesin bir tedavisi yoktur. Tedavinin amacı sınırlamaları iyileştirmek ve komplikasyonları önlemektir. Serebral palsili çocuklar ve yetişkinler bir tıbbi bakım ekibiyle uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyarlar.
Serebral palsi nedir? Gelişmekte olan beyinde (anne karnındayken, doğumda, ya da doğduktan sonra 2 yaşından önce) oluşan bir zedelenme nedeniyle, çocuğun duruş ve hareketlerde güçlük çekmesi halidir.
İlgili 23 soru bulundu
Serebral palsi hastalarının yaşam süresi çoğunlukla çok kısa değildir; bu kişilerin yaklaşık olarak yüzde 90'ı 30 yaşın üzerinde yaşayabilir. Yürüyen, el becerilerini kullanan, zeka geriliği görülmeyen serebral palsili çocuklarda normal bir hayat süresi beklenir.
Serebral palsi (SP); doğumdan önce, doğum sırasında veya doğum sonrası erken dönemde meydana gelen beyin hasarı sonucu kas hareketlerini, vücut duruşunu ve koordinasyonu etkileyen kalıcı nörolojik bozukluktur.
Serebral palsi ile bağlantılı hareket ve koordinasyon problemleri şunlardır: Aşırı salya akıtma veya yutma problemleri. Ayak parmakları üzerinde yürüme, çömelerek yürüme, dizleri çaprazlayarak yürüme, geniş adımlarla yürüme veya asimetrik yürüme gibi yürüyüş zorlukları, Denge ve kas koordinasyonu eksikliği (ataksi).
Dünya genelinde 17 milyon serebral palsili olduğu bilinmekte, Türkiye'de ise her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konulmaktadır.
— Engelli bireyin %40 ve daha fazla oranında engelli olduğunu gösteren engelli sağlık kurulu raporu ile beraber, bulundukları il ya da ilçenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüklerine başvuru yapılarak alınır.
Konuşma gelişimi ve konuşmada güçlüklere neden olan serebral palsi, bunu yanı sıra farklı konuşma sorunlarına da sebebiyet verebilmektedir. Serebral palsi'de dil gelişimi bağlamında aşağıdaki dil ve konuşma bozukluklarının meydana gelebildiğini ifade etmek gerekmektedir: Solunum fonksiyonundaki bozukluklar.
Beyin hasarının ağır olduğu durumlarda görme ve işitme sorunları ve bir ölçüde zeka geriliği de görülebilir. Sonuçta serebral palsili çocuklarımız kendi kaderlerine bırakıldığında toplumda ciddi bir işgücü kaybı ve sağlık harcamalarında artış olması kaçınılmazdır.
Aşırı miktarda istemsiz hareketlere eşlik eden hızlı ve ritmik kas kasılmaları vardır. Bu nedenle emme, yutkunma ve konuşmada zorlanırlar. Kas tonusları gün içinde veya günden güne farklılık gösterebilir. Ataksik Serebral Palsi: Hastanın sabit duramadığı ve koordinasyon kaybının belirgin olduğu serebral palsi tipidir.
Uygulanan rehabilitasyon programları ve medikal tedaviler ile, SP'li çocukların % 60'ı yardımsız, % 10'u biraz yardımla yürüyebilecek duruma getirilebilir. % 30'u ise tekerlekli sandalyede, kazanabilecekleri maksimum bağımsızlık düzeyine ulaştırılmaya çalışılır.
Serebral palsi, doğumdan önce, doğum sırasında yada doğumdan sonra beyne verilen hasardan veya beynin anormal gelişiminden kaynaklanan bir durumdur. Doğuştan olan serebral palsi, doğumdan önce beyin hasar gördüğünde ortaya çıkar ve birçok vakayı açıklar.
Manyetik rezonans görüntüleme serebral palsili olgularda rutin klinik ve laboratuvar değerlendirmede mutlaka bulunması gereken bir tanı yöntemidir.
Serebral palsi için cihaz tedavisi ve fizik tedavi ile sonuç alınamayan kas-iskelet sistemi durumlarında diğer bir tedavi seçeneği ameliyattır. Serebral palsi ameliyatı hareketliliği iyileştirmeye, ağrıyı azaltmaya ve serebral palsinin ortaya çıkardığı istenmeyen durumları önlemeye yardımcı olabilir.
Nöromusküler hastaliklar (serebral palsi, spina bifida), iskelet displazisi, cam kemik hastalığı, kemik erimesi veya başka sendromlar bulunan çocuklarda da çocuk ortopedisi uzmanı, multidisipliner takımın bir parçası olarak tedavide önemli rol üstlenir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Sağlık raporunu alamamıştır çünkü sağlık kanununda serebral palsili insanların ehliyet alamayacağı ifadesi yer almaktadır.
kendi başına yürüyebilir.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
Yürüyebilme spastik hemiplejiklerde genellikle 2 yaşından önce, spastik diplejiklerde ise genellikle 4 yaşından sonra gerçekleşmektedir. Serebral palsili hastaların yaşam süresi genellikle çok kısa değildir; hastaların yaklaşık % 90'ı 30 yaşın üzerinde yaşayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri