Serim bölümü; yer ve zamanın belirtildiği, kişilerin tanıtıldığı, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür. Düğüm bölümü, olayın okuyucuda merak duygusu oluşturacak şekilde işlendiği bölümdür. Çözüm bölümü, olayların düğümlerinin çözüldüğü bölümdür. Okuyucuda merak uyandıran sorular bu bölümde cevaplanır.
Serim bölümünde tüm karakterler ve bu karakterlerin içlerinde bulunduğu durum anlatır. Bu sırada bir de sorun anlatılabilir, bu ilerideki olaylar için bir arka plan hazırlar. Düğüm bölümünde öyküyü harekete geçiren tetikleyici bir olay meydana gelir.
edebiyatında modern romanın ilk örneğini vermiştir. Plânı “serim, düğüm ve çözüm” bölümlerinden oluşur.
Serim bölümü hikayenin başlangıcını ve temel olayları içerirken, düğüm bölümü heyecan ve aksiyon dolu olayları anlatır. Çözüm bölümü ise hikayenin çözüme ulaştığı ve sorunların çözüldüğü aşamadır.
İlgili 26 soru bulundu
Serim (İngilizce: Exposition); Oyun, roman, hikâye, masal, senaryo vb. anlatı türlerinde kişilerin ve çevrenin tanıtıldığı, konunun, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür.
Büyük ölçüde aynı anlama gelen bu anlatı yapısını daha iyi anlamak için, aşağıdaki şemaya göz atabilirsiniz. Serim – düğüm – çözüm yapısının standart ve geleneksel bir yapı olduğunu, özellikle modern edebiyat eserlerini okurken her romanda ve her hikayede karşınıza çıkmayacağını akılda tutmak da çok önemlidir.
Olay hikâyesi; serim, düğüm ve çözüm bölümünden oluşur. Serim: Olayın geçtiği yeri, zamanı ve kişilerinin betimlendiği bölümdür. Düğüm: Olayın neden-sonuç ilişkisine bağlı olarak geliştiği ve merak unsurunun zirveye çıktığı bölümdür. Çözüm: Merak edilen soruların çözüm bulduğu, merak unsurunun giderildiği bölümdür.
Hikayede olduğu gibi, durum hikayesinde serim, düğüm ve çözüm bölümleri belirgin değildir. Geniş zamana yayılan herhangi bir olayı değil, gün içerisinde yaşanabilirliği olan kısa anları konu edinen hikaye türüdür. Bu bakımdan, kesin bir sonuca bağlanmayan ve havada kalabilen öykülerdir.
Vaka (olay) zamanı, hikayenin başlama noktası ile bitiş noktası arasında geçen zamandır. Vaka zamanı, nakledilen olay örgüsünün içinde yaşandığı zamandır. Çoğu metinde zaman uzundur. Günümüz edebi eserlerinde ise zaman kısa tutulur.
Günümüzde hikâye, yeni anlatım biçimleri ve teknikleri denenerek edebî türler içinde gelişimini sürdürmektedir. Hikâyenin bölümleri serim, düğüm, çözüm şeklindedir ancak bazı hikâyelerde bu bölümler bulunmayabilir.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır. 10 gün boyunca anlatılan 100 öyküden oluşur.
Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir. Olay, metnin başat ögesidir.
Rüya aleminde kişinin bir düğüm çözdüğünü görmesi, rızkının artacağına veya güçlüğünden korktuğu, zorluğundan çekindiği bir işinin kolaylaşacağına işaret eder denmiştir. Bazı yoruma göre de, düğüm çözmek sihrin (büyünün) bozulmasına işaret eder.
HİKAYE UNSURLARI (Olay, yer, zaman ve kahramanlar) - YouTube.
Ana düğüm (bu kaynak grubu için en yüksek öncelik düğümü), koşutzamanlı olmayan bir kaynak grubu için katılımcı düğüm listesinde yer alan ilk düğümdür. Giriş düğümü, normalde kaynak grubunun sahibi olan bir düğümdür.
Anton Çehov, önemli bir Rus yazardır. - Bu hikaye türünde psikolojik unsurlar oldukça çoktur. - Serim, düğüm, çözüm kuralına uyulmaz. - Günlük yaşamdan birçok kesit hikaye içerisinde yer almaktadır.
Karakterlerin duygu ve düşüncelerinden çok birbiri ardınca gelişen olayların anlatıldığı öykülere, Maupassant tarzı hikaye denir. Bu tür hikayeler ilk kez Fransız yazar Guy de Maupassant tarafından kaleme alındığı için, olay öykülerine bu isim verilmiştir.
Durum hikayesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov vermiştir. Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Öyküler anlatım tekniklerine göre durum hikayesi ve olay hikayesi olarak ikiye ayrılır. Durum öyküsünün kuralları Rus yazar Anton Çehov tarafından belirlendiği için, bu tür öykülere Çehov Tarzı Hikaye denir.
Durum ya da kesit hikâyesinde, olay ön planda değildir; bunun yerini durumlar ve yaşamdan kısa kesitler almıştır. Bu tarz hikâyeler, Rus yazar Anton Çehov'un (1860-1904) adıyla da anılır: “Çehov tarzı hikâye.” Durum ya da kesit hikâyelerinde, klasik anlatı düzeni söz konuş değildir.
Bir eserin, kitabın ya da yapının bütünü oluşturan ögelere içerik denir. Roman, öykü ve masal gibi düz yazılarda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan olay örgüsü, metnin içeriğini oluşturur.
Roman, yazıldığı dönemin zihniyetini yansıtır. Romanda serim, düğüm ve çözüm bölümleri bulunur. Romanlar, ana olayın etrafında gelişen ikinci dereceden olaylar yardımıyla ve kahramanların duygularının ayrıntılı incelenmesi ile derinleşir ve uzun bir edebî türe dönüşür.
Roman ve hikayenin ikisinde de giriş, gelişme ve sonuç bölümü vardır. Hikayede tek konu varken, romanda birden fazla konu örgüsü olabilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Husus kelimesi günlük hayatta en çok kullandığımız sözcüklerin başında geliyor. Husus kelimesinin sözlük anlamı konudur. Bu sözcükten türetilmiş olan hususiyetle ve hususa kelimeleri ise bilhassa ve özellikle manasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri