Serotonin, ruh halinden, vücut fonksiyonlarının çalışmasına kadar her alanda etkilerde bulunarak uyku kalitesinin artmasında ve sindirim sistemi problemlerinin düzenlenmesinde yarar sağlar. Doğal bir ruh hali dengeleyicisi olan serotonin, dopamin gibi mutluluk hormonları arasında yer alır.
Yüzde 10 kadarı da beyinde bulunur. Beyninizdeki serotonin ruh halinizi düzenler. Bu nedenle sorotonin için mutluluk hormonu tanımlaması da yapılır. Serotonin normal seviyelerde olduğunda kendinizi daha odaklanmış, duygusal anlamda daha dengeli, daha mutlu ve daha sakin hissedersiniz.
Beyindeki serotonin artarsa ne olur? Söz konusu hormonun beyinde artması kişinin kaygı ve mutluluk düzeyini etkiler. İlgili hormonun düşük seviyede bulunması istenen bir durum değildir. Düşük seviyedeki mutluluk hormonu, depresyon ile ilişkilidir.
Serotoninin İşlevleri
Araştırmalara göre serotoninin uyku, kaygı, saldırganlık, cinsellik, iştahın düzenlenmesinde ve kas kasılması veya kan basıncının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir2-4.
İlgili 18 soru bulundu
Seçici Serotonin Gerialım İnhibitörleri
SSRI'ların ilk etkisi kilo kaybı yönünde olmakla birlikte tedavideki 1. yılın ardından genel bir kilo alımı olduğu bildirilmiştir.
Genel olarak görülen serotonin eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır: Mutsuzluk, üzüntü, hüzün ve depresif ruh hali gibi ruhsal durum düşüklüğü Kaygı, endişe, huzursuzluk ve gerginlik gibi anksiyete belirtileri. Sinirlilik ve öfke hali.
Serotonin fazlalığı belirtileri aşağıdaki gibidir: Sinirlilik hali, bulantı, kusma, ishal, titreme (Hafif semptomlar) Ajitasyon, huzursuzluk, kas seğirmeleri, kramplar, kas sertliği, terleme, titreme, irileşmiş göz bebekleri ve anormal göz hareketleri (Orta derecede semptomlar)
Ayrıca serotonin dopaminerjik nöronlardaki reseptörlerine bağlanarak dopamin salgılanmasını azaltmaktadır. Serotonin eksikliğinin depresyon oluşumu üzerinde etkisi vardır.
Şizofrenide serotonin hipotezinde postsinaptik serotonin reseptörlerindeki duyarlılık artışının şizofreninin bir kısım belirtilerinden sorumlu olduğunu ileri sürülmüştür. Bu duyarlılık artışı muhtemelen merkezi serotonin işlevindeki azalmayla ilişkilidir.
Düşük dozda başlayarak, dozun yavaş yavaş arttırılması yan etki riskini azaltır. Fluoksetin (Prozac), Paroxetin (Paxil), Sertralin (Lustral), Fluvoxamine (Faverin), Citalopram (Citol), Essitalopram (Cipralex) gibi ilaçlar psikiyatristlerin en tercih ettiği selektif serotonin geri alım inhibitörleridir.
Serotonin daha çok mutluluk hali, dikkat, odaklanma ve sakinlik ile ilişkiliyken dopamin ise ödül-ceza algısından ve motivasyondan sorumludur. Dopamin ile serotoninin diğer bir ortak noktası ise ikisinin de depresyon ve duygudurum bozuklukları gibi bazı ruhsal problemlerin mekanizmasında ortak rol almasıdır.
Kan pıhtılaşması ve yara iyileşmesi: Kanda trombositlerde serotonin depolanır ve vücutta herhangi bir yaralanma meydana geldiğinde bu serotonin trombositler tarafından salınır. Trombositlerden salınan serotonin kan damarlarının daralmasını sağlayarak kan akışını yavaşlatır ve bu da pıhtı oluşumunu etkiler.
Serotonin seviyesinin ölçümü için en yaygın testlerden biri, kan plazması serotonin seviyesini belirlemeye yönelik bir immünolojik testtir. Bu test, hastanın kanından bir örnek alınarak laboratuvara gönderilir. Örnek, spesifik antikorlar kullanılarak ölçülen serotonin seviyesine tepki veren bir enzimle işaretlenir.
Gece uykusu sırasında ve en verimli uyku saatleri içerisinde salgılanan melatonin hormonu, güneşin doğması ile birlikte yerini mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonuna bırakmaktadır.
B6, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerini içeren besinleri tüketmek, egzersiz, güneş ışığı ve D vitamini ve stresten uzak durmak serotonin üretimine katkı sağlayacaktır.
Serotonin: Ne Zaman ve Nasıl Salgılanır? Serotonin hormonu, herkesin bildiği gibi, mutlulukla özdeşleştirilen bir hormon. Bu hormon yalnızca ruh hali ile değil; iştah, uyku, sindirim, öğrenim becerisi ve hafıza ile de ilişkili. Serotonin oranları, mide bulantısında ve uyku esnasında zaman zaman artış gösterebilir.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Depresyondaki kişilerin çoğunda serotonin düşüklüğü vardır. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu da beyindeki serotonin düzeylerini artırmaya yöneliktir. Serotonin güneş ışığında beyinde artar. Kapalı ve karanlık yerlerde serotonin düzeyi azalır.
Doğal yollarla serotonin düzeyini arttırmak
Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
Aşırı ve uzun süren stres serotonin tüketimini artırarak eksikliğine yol açabilir. Şeker metabolizmasındaki bozulmalar özellikle düşük kan şekeri, gün ışığının az alınması, yorgunluk, iyi beslenememe ve bazı ilaçlar (östrojeni ve testosteronu düşüren ilaçlar) serotonin düzeyini düşürür.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Hafif serotonin sendromuna neden olan ilaçlar bırakıldıktan sonra hasta birkaç gün içinde normale dönebilirken, bazı durumlar da ise hastanın serotonini bloke eden ilaçlar kullanması gerekebilir.
Somon bağlığı tavuk, kaz, hindi gibi kümes hayvanları, ıspanak, yumurta, süt, soya ürünleri, fındık gibi besinleri düzenli olarak tüketmek serotonin hormonunu yükseltir. Güneş ışığını yeterince almak da bu hormonun yükselmesini sağlar. Kış günlerinde de düzenli olarak gün ışığına maruz kalmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri