Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Topuğunuzu yumuşatmak ve cildinize ihtiyaç duyduğu nemi vermek amacıyla vazelinden destek alabilirsiniz. Öz yağlarda olduğu gibi, ayaklarınızı ılık suda beklettikten sonra topuğunuzu ponza taşıyla ovun. Ardından tüm ayağınıza bolca vazelin sürün ve ayaklarınıza çorap giydikten sonra bu şekilde uyuyun.
Topuktaki Ölü Deriler Nasıl Giderilir? Topuklardaki ölü derinin giderilmesi, pedikür aletleri veya doğal yöntemlerle yapılabilir. Ölü deri, ılık suyla yumuşatıldıktan sonra ponza taşı veya ayak törpüsü ile nazikçe ovulabilir. Bu, cildi yeniler ve topukları daha pürüzsüz hale getirir.
Karbonat, beyaz sirke, limon suyu da ayak banyo suyunuza katabileceğiniz, sert deriyi kolayca yumuşatan malzemelerdir. Ilık su ile ayaklarınızı 15-20 dakika dinlendirin ve pedikür için yumuşamasını sağlayın. Ayak banyosuna başlamadan önce tırnaklarınızda oje varsa, temizlemeyi unutmayın.
İlgili 39 soru bulundu
"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Ayak Bakımı
Ayağımızda oluşan çatlak ya da nasır olan bölgeye düzenli olarak vazelin uygulandığında bu bölgeyi yumuşatır ve istenmeyen ölü hücrelerin vücuttan atılmasını sağlayarak çatlak ve nasır tedavisine destek olur.
KALINLAŞMIŞ DERİ BAKIMI
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Topuk çatlağı nasıl giderilir sorusunun cevaplarından biri, tabii ki topuk çatlağı kremi kullanmaktır. Bunun için özel üretilmiş ayak kremi ve losyonları kullanarak profesyonel topuk çatlağı bakımı yapabilirsiniz. Bu kremlerin dışında ayak maskesi kullanmak da kesin çözüme ulaşmanız için iyi bir seçenektir.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Karbonatlı Ayak Banyosu: Ayak mantarı tedavisinde karbonatlı ayak banyosu yapmak da yararlı olabilir. Sıcak suya birkaç kaşık karbonat ekleyin ve ayaklarınızı 15-20 dakika boyunca bekletin.
Kilo vermek, uygun ayakkabı tercihi ( hafif topuklu, ortopedik 5 nokta basınçlı, gekirse ortopedik tabanlık kullanımı ) yürüyüş ve basma problemleri olan hastalarda uygun atellerle desteklenmesi önemlidir. Ortopedik ev terliklerinin kullanım bile tek başına topuk çatlaklarını önlediği ve tedavi ettiği bilinmektedir.
Ayakta Deri Kalınlaşması Nasıl Oluşur? Ayakta oluşan nasırların neredeyse tek nedeni fazla baskı ve sürtünmedir. Baskı ve sürtünmenin en öncelikli kaynağı uygun olmayan ayakkabıların kullanımıdır.
Temiz ve kuru topuklarınıza aloe vera jeli sürün ve masaj yapın. Düzenli olarak kullanıldığında, topuk çatlaklarının iyileşmesine yardımcı olabilir. Zeytinyağı: Zeytinyağı, cildi nemlendirir ve besler. Temizlenmiş topuklarınıza zeytinyağı sürün, masaj yapın ve pamuklu çorap giyin.
En yüksek faydayı sağlamak için bu yağları, duştan sonra ya da gece yatmadan hemen önce ayağınıza sürün ve pamuklu bir çorap giyerek bölgede kalmalarını sağlayın. Çok kısa bir süre sonra çatlakların kaybolduğunu göreceksiniz.
Susam yağı topukları baştan yaratıyor: Özellikle kırışıklık karşıtı etkisiyle bilinen susam yağı topuk çatlaklarının da görünümünü azaltıyor. Kuru ve çatlamış topuklara, tamamen pürüzsüzlük sağlanana dek her gece sürüp uyumak yetiyor.
İşte topuk ağrısını tedavi etmek için kullanılan yaygın yöntemler: Dinlenme: Eğer topuk ağrınızın nedeni aşırı kullanım veya stres ise, dinlenmek ağrının iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayaklarınıza fazla yük bindirmemeye çalışın. Buz Uygulama: Topuk ağrısını hafifletmek için ağrı bölgesine buz uygulayabilirsiniz.
Sklerodermada ana bulgu, cildin kalınlaşması ve gerginliğidir. Yalnızca deride değil, akciğerler, böbrekler, kalp, bağırsak sistemi gibi vücudun birçok bölgesinde, inflamasyon ve skarlaşmaya neden olur. Skleroderma (sistemik skleroz olarak da bilinir), Yunan dilinde “sert cilt” anlamındadır.
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
El ve ayakta içi su dolu şişlikler bir çok durumda görülebilmektedir. En sık görüldüğü durumlar dishidrotik egzema, alerjik kontakt dermatit, mantar enfeksiyonları, id reaksiyonu, palmoplantar püstüloz, psoriasis ve otoimmun büllöz hastalıklardır.
Evde cilt, yüz ve saç bakımının olmazsa olmaz bileşeni zeytinyağı, soğuktan çatlayan ellerin de en pratik ilaçlarından. 2 yemek kaşığı zeytinyağını bir parça vazelin krem, birkaç damla da limon suyu ile iyice karıştırarak krem kıvamına getir. Kremi ellerinde 20 dakika kadar bekletip ılık suyla durulayabilirsin.
Vazelin seks için harika bir kayganlaştırıcı gibi görünüyor olsa da gerçek şu ki, cinsel ilişkide yalnızca kayganlaştırıcı olarak kullanım için üretilmiş ürünler kullanılmalıdır. Lateks veya poliüretan kondom kullanmayı düşünüyorsan, vazelin kullanılması uygun değildir.
Vazelin yüzde her durumda kullanılmamalı, cilt yapısı göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin yağlı ve tıkanmış gözenekli ciltlerde vazelin sivilce gibi olumsuz sonuçlara sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri