Üst çene kemiği, pars alveolaris
Sert damak, ağız boşluğu tavanının büyük kısmını oluşturur ve yumuşak damakla birlikte burun boşluğunu ağız boşluğundan ayırır.
Düzensiz kemikler baskılara karşı son derece sağlam kemiklerdir. Omurlar, temel kemik, kalbur kemik, alt çene ve üst çene kemikleri ve elmacık kemikleri düzensiz kemiklerdir.
Maxilla (üst çene kemiği): Yüz iskeletini oluşturan kemiklerin çoğu ile eklem yapar. Mandibula'dan sonraki en büyük kemiktir. Sağ ve sol maxilla'lar orta hatta birleşerek üst çeneyi oluşturur. kemiktir.
▶ Os maxilla (L) (os maksilla): Üst çene kemiği. ▶ Os mandibula (L) (os mandibula): Alt çene kemiği. ▶ Os palatinum (L) (os palatinum): Damak kemiği.
İlgili 23 soru bulundu
Çift olan kafatası kemiklerinden olan damak kemiği os palatinum, üst çene kemiğinin arkasında ve temel kemiğin os sphenoidale nin altında yer alır. Göz çukuru, burun boşluğu, fossa pterygopalatina ve ağız boşluğunun oluşturulmasını sağlayan bu kemiğin iki laminası vardır.
Tamamen hareketsiz bir kemiktir yani sturlar haricinde eklemi yoktur ve konumu itibarı ile oldukça karmaşık bir kemiktir. Yüzün tam ortasında bulunur. Burun boşluğunu (apertura nasale) ve burun boşluğunda bulunan ve solunum sistemine ait olan conchaları taşır.
Mandibula ya da alt çene kemiği, kafatasında yer alan bir kemiktir. Kafatasındaki oynar ekleme sahiptir. Şakak kemiğine bağlanır. Omurlarda olduğu gibi burada da bir eklem diski (discus articularis) denilen kıkırdak yapıda bir disk bulunur.
3- Oynar eklemler
Eklem çeşitleri arasında oynar eklemler şu şekildedir: Alt çenede ,omuz- dirsek- bilek, el parmak, kalça, diz, bilek-ayak parmaklarında bulunur.
Çene, alt (mandibula) ve üst (maksilla) çene kemiği olmak üzere iki kemikten oluşan bir yapıdır. Çeneyi oluşturan kemiklerin üzerinde de dişler yer alır. Diğer canlılarda olduğu gibi insanlarda da çene, ısırma ve çiğneme gibi yeme fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olur.
Çene eklemi, yüz kemikleri içerisinde tek hareketli kemik olan alt çene kemiğinin kafa kaidesine bağlanmasını ve hareket etmesini sağlayan yapıdır.
İnsan vücudunda toplamda 206 adet kemik bulunmaktadır. Dünyaya yeni gelmiş bir bebekte 270 kemik vardır. Bu 270 kemiğin bazıları bir süre sonra birbirleri ile kaynaşarak toplamda 206 adet kemik oluşturur.
1-Alın kemiği, 2-Kafatası yan kemiği, 3-Şakak kemiği, 4-Artkafa kemiği, 5-Temel kemiği, 6-Kalbur kemiği, 7-Çene kemiği, 8-Elmacık kemiği, 9-Üs t çene kemiği, 10-Yumru, 11-Korona yumrusu, 12-Mastoid çıkıntısı, 13-Dış işitme kanalı, 14-Dit kemiği, 15-Burun kemiği.
Ağzın çatısında (damak) bulunduğunda, duruma torus palatinus denir. Alt çenede bulunduğunda buna torus mandibularis denir. Torus lokal tahriş, dişlerinizi öğütme (bruksizm) veya düzensiz bir ısırmaya neden olan yanlış hizalanmış dişler (maloklüzyon) gibi genetik veya çevresel etkiler nedeniyle gelişebilir.
SERT DAMAK: Her 2 taraftaki simetrik yapıların orta hatta birleşmesi ile oluşan ve oral kaviteyi nazal kaviteden ayıran yapıdır (Şekil-12). Sert damağın 2/3 ön kısmını her 2 maksiller kemiğin palatinal çıkıntısı, 1/3 arka kısmını ise palatinal kemiğin horizontal çıkıntısı yapar.
Yumuşak damak, damağın arka kısmını oluşturan kas ve dokulardır. Sert damak ise ağız çatısının önünü oluşturan ve damak kemiğini içeren bir yapıdır. Damağın 3/2 sini oluşturan sert damak, ağzın yapısını şekillendirir. Damağın kemikli kısmında meydana gelen habis tümöral dokular, sert damak kanserini ifade eder.
cranium) bağlıdır; altçene (lat. mandibula) kulağın hemen önündeki çene eklemi (lat. articulatio temporomandibulare) aracılığı ile kafatasına tutunmuştur. Çene eklemi vücutta çift taraflı çalışan tek eklemdir. Memelilerde alt çene hem aşağı yukarı, hem de iki yana hareket eder.
Çene eklemi, alt çene kemiği ile şakak kemiğinin oluşturduğu eklemdir. Bu iki kemik arasında aşınmayı engelleyen, eklem hareketlerini kolaylaştıran kıkırdak bir yastıkçık vardır.
Köprücük kemiği (Latince clavicula), insan anatomisindeki sternum ile kürek kemiği arasında köprü görevi gören yetişkin bir insanda ortalama 15 cm boyundaki bir uzun kemiktir. Anatomik pozisyondayken yatay olarak bulunan tek uzun kemiktir.
kanalları şekillenir (8, 16).Kafatasının yassı kemikleri, mandibula ve maksillanın bazı bölümleri bu tür kemikleşmeyle meydana gelir. Kafatası yassı kemiklerinde içte ve dışta kompakt kemik, orta kısmın da ise spongiyöz kemik oluşturur (12).
Elmacık kemiği (Latince: os zygomaticum) kafatasında bulunan bir kemiktir. Maxilla, temporal kemik, sfenoid kemik ve frontal kemik ile eklem yapar. Her iki elmacık kemiği, önden.
Radius, önkoldaki kemiklerden biridir. Anatomik duruş pozisyonuna göre radius önkolun lateral (başparmak tarafında) kısmındadır . Dirsekte humerusla, el bileğinde ise skafoid kemik ve lunatum kemiği ile eklem yapar. Önkoldaki iki kemikten hareketli olan kemiktir.
Alın bölgesinde ve iki kaş arasında bulunan dik çizgilere Glabella (kaş ortası) çizgisi denir. Glabella Latince tıbbi bir terimdir. Bu kelime yüz bölgesinin alın kemiğinde yer alan iki kaş arasındaki çıkıntıları, kabartıları ve kaşlar arasındaki tümsekleri ifade etmek için kullanılır.
Ossa carpi (el bileği kemikleri): El bileği kemikleri küçük ve kısa kemikler olup toplam 8 tanedir. İki sıra halinde dizilmişlerdir. Proximal sırada dıştan içe doğru (başparmak tarafından küçük parmağa doğru) sırasıyla os scaphoidem, os lunatum, os triquetrum ve os psiforme bulunur.
Neurocranium (veya beyin kılıfı), beyni ve beyin sapını çevreleyen ve barındıran koruyucu kraniyal boşluğu oluşturur. Kafatası kemiklerinin üst kısımları kalvariyi (kafatası) oluşturur. Membranöz viscerocranium, mandibulayı içerir. Dikişler, nörokranyumun kemikleri arasındaki oldukça sert eklemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri