Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir.
Ayvalar el ile ve bir makas veya bıçak yardımıyla toplanır. Meyve dalcıkla birleştiği yerden kesilerek ayrılır. Toplama sırasında meyvelerin zedelenmemesine özel olarak dikkat edilmelidir. Ayva meyveleri görünüşte sert ve bu nedenle basınçlara karşı dayanıklı hissini verirse de gerçekte böyle değildir.
Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Tam bodur veya yarı bodur anaçlı ayva fidanları dikildikten 2 yıl sonra meyve vermektedir. Klasik anaçlı ayva fidanları ise yayvan bir gelişim formu olup yavaş verime geçmektedir. Dikildikten 5 yıl sonra meyve veren klasik anaçlı ayva fidanlarının Tam verime oturması ise 7-10 yıl sürmektedir.
Ayva sonbahar mevsimi meyvesi olmakla birlikte tüm kış boyunca pazar tezgahlarında ve marketlerde bulmak mümkündür. Fakat taze ayva yemek, kurutmak ya da kompostosunu yapmak için en ideal ay sonbahar aylarından olan Kasım ayıdır. Bu nedenle marketler ve manavlarda en taze ayvayı Kasım ayında bulmak mümkündür.
İlgili 38 soru bulundu
Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir.
Ayva Ne Zaman Olur, Yenir? Sonbahar mevsimi geldiğinde meyve tezgahlarında ve reyonlarında iri iri ayvaları görmek mümkündür. Ayvanın tam olarak olgunlaşması için ağustos sonu beklenmelidir.
Sulama ; Kapama ayva bahçelerinde yazı kurak geçen yerlerde, mesela Orta Anadolu' da olduğu gibi, yazın sulanır. Sulama şartlara göre 15 – 20 günde bir tekrarlanır. Su bulunmayan yerlerde ayva bahçeleri ancak yeterli yağış alan ve yağışların iyi dağılmış olduğu yerlerde kurulabilir.
Ülkemiz ayva üretiminde dünyada birinci sırada yer alır. Yıllık üretim miktarı ise 100 bin tonun üzerindedir. Türkiye'nin ayva üretim haritasına göre en çok Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetiştirilmektedir. Bunun dışında Bilecik ve Denizli'de ayvanın en çok yetiştirildiği illerdendir.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
Nadiren de olsa inanılmaz sert ayvalara rastlıyoruz. Bu ayvaları yine elma yöntemiyle oda sıcaklığında birkaç gün bekleterek yumuşatabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Ayvanızı Koroplast Kilitli Poşet içerisine koyun, ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabına yerleştirin. Eğer dilimlenmiş ayva ise 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayvanız bütün haldeyse 1 aya kadar tazeliğini koruyacaktır.
Ayva Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ayva fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan ayva fidanlarının ortalama ömrü 20-40 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılan ayvanın neden metal kesici aletler ile kesilmemesi gerektiği konusunda uyarılar yaptı. Bunun sebebinin ise metal kesici aletlerin içerdiği brenthill maddesi ayvada bulunan pektin ve organik asit maddelerinin özelliğini bitirmesidir.
Sulanmayan ağaçlarda sürgünler az büyür, meyveler küçük kalır, meyve şekli bozulur, meyveler kuru, boğucu ve kekre olur. Bu nedenle, yeterli yağışın olmadığı bölgelerde, ayva ağaçları yaz mevsimi boyunca sulanmalıdır. İklim ve toprak koşullarına bağlı olarak, 8-20 gün aralıklarla bahçeler sulanmalıdır.
Ayva ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Ayva üretiminin yüzde 60'a yakını Geyve'de yapılıyor
Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar, AA muhabirine, Geyve'yi "ayvanın başkenti" ilan ettiklerini söyledi.
AYVANIN ANAVATANI VE YAYILIŞ ALANLARI
- Anavatanı İran'ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya'dır (Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu'dur-Dağıstan, Çeçenya vb.).
Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır.
TOPRAK İSTEKLERİ: Kumlu tınlı, geçirgen sıcak topraklarda yetişir. Kökleri yüzlek olup çok derine gitmediğinden toprağın fazla derin olması şart değildir. Ancak bu hiçbir zaman boğucu nem şartları ile bir araya gelmemelidir. Soğuk ve nemli topraklarda meyveler odunumsu bir hal alarak kaliteleri düşer.
Güneşi çok sever. Soğuk ve nem arttıkça meyveler odunsulaşır. Ayva kökleri yüzeye yakındır. Bu nedenle dipleri derin çapalanmamalıdır.
Yeterli ve kaliteli meyve olumu için sulama şart. Özellikle kurak bölgelerde ayva yetiştirirken sulamaya dikkat etmelisiniz. Sulama yapmazsanız sürgünler az, meyveler küçük ve bozuk şekilli oluyor.
“Rivayet edilmiştir ki, bir kavim / topluluk, çocuklarının çirkinliğini peygamberlerine şikâyet etmiştir. Bunun üzerine Allah o peygambere; 'Onlara; gebe olan hanımlarına ayva yedirmelerini tavsiye et, çünkü bu meyve çocuklara güzellik sağlar. ' diye vahiy etmiştir.”(İhya, IV/278).
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini desteklemekte önemli rol oynayan ayvanın tüketim şekilleri de farklılık gösterir. Bakır, potasyum ve demirin yanında mikro besin maddeleri de içeren ayva, bakteriyel büyümenin azalması, kalp sağlığının iyileşmesi, yaraların daha hızlı iyileşmesi ve kabızlık gibi sağlık sorunlarına iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri