Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir. Çiçeğin kurumaya yüz tuttuğunu toprak yüzeyindeki çatlamalardan ve dal kurumalarından da anlayabilirsiniz.
Bitkinin suya ihtiyacı olduğu nasıl anlaşılır? Toprağın kuru olduğu anlaşıldığı anda su verilmelidir. Toprağın ne kadar kuru olduğu elle kontrol edilebilir. Toprak kuru ve yapraklar soluyorsa bitkinin suya ihtiyacı olabilir.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
⏩ Sularken toprak nemini kontrol etmeli ve ihtiyaç duydukça su vermelisiniz. Sulama işlemi havalar sıcakken gün aşırı, kış aylarında ise 3 günde bir defa sulama şeklinde yapılmalıdır.
Çiçek ne zaman sulanmalı sorusunun yanıtı, bitkinin güncel nem ihtiyacına bağlı olarak belirlenmelidir. Bitkinin toprağının kuruduğunu gözlemleyerek sulama zamanını belirleyebilirsiniz. Sulama günlerinin her hafta düzenli olarak takip edilmesi önerilir. Fazla nem kullanımı, köklerin nefes almasını engeller.
İlgili 27 soru bulundu
Sıcaklıklar arttıkça bitkileri sulamak daha kritik bir hâl alıyor. Ancak doğru araç ve stratejileri kullanmak, bitkilerinizi sağlıklı tutmayı çok daha kolaylaştırabilir. Sıcak havalarda bitkilerinizi susuz bırakmamaya çalışırken aslında gereğinden fazla sulama yapıyor olabilirsiniz.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Şebeke suyu haddinden fazla kireç ihtiva eder. Bu kireç de hemen olmasa bile zaman içerisinde çiçeğinize mutlaka zarar verecektir. Bu yüzden çiçeğinize çeşme suyu yerine içme suyu vermeniz önemlidir.
Hidatod, bitkilerde fazla suyun dışarıya atılmasına sağlayan stoma benzeri yapılardır. Havanın neme doyduğu ve terlemenin gerçekleşmediği durumlarda suyun dışarıya atılmasını sağlar. Genellikle kapalı tohumlularda görülen hidatodlar suyu epidermis ya da yaprak kenarı uçlarından dışarıya atar.
Pek çok bitki türünde kökler vasıtası ile topraktan alınan suyun büyük bir kısmı hiçbir metabolik olayda kullanılmaksızın doğrudan doğruya buhar halinde atmosfere verilir. İşte canlı bitkilerde görülen buhar halindeki su kaybına transpirasyon (terleme) denir.
Çoğu bitkiye toprak dokunuşta kuru hissettiğinde su vermelisiniz. Ne kadar kuru olduğunu görmek için parmağınızı hafifçe toprağın içine 1-2 santim daldırabilirsiniz. Ayrıca toprağın ne kadar ıslak olduğunu ölçmek için saksıdaki bir bitkiyi kaldırabilir (ya da eğer büyükse saksıyı eğebilir ya da sallayabilirsiniz).
Verilen suyun minimum 10 cm maksimum 25 cm derinliğe inmesi gerekir. Suyun toprak tarafından alınabilme tavında ve bünyesinde olması gerekmektedir. Mevsime göre 1 sulama periyodunda m²ye 25 ile 40 litre su ihtiyacı olmaktadır.
Gelincik, ezan çiçeği, kasımpatı, çan çiçeği, ekinezya çiçeği uzun ömürlü bitkiler arasında yer alır. Hiç solmayan çiçek hangisi? Ölmez otu, hiç solmayan çiçek olarak bilinir. Koparıldıktan sonra bile çiçeklerini dökmeyen bu bitki, her zaman capcanlı durur.
Çiçeklerin tek istekleri doğru bir yer ve doğru zamanda verilen sudur. Salon bitkilerinin günlük bakımlarını yapabilmek için ihtiyacınız olan, su haznesi çok dar olmayan bir sulama kabı, yapraklarını nemlendirmek için bir sprey kutusudur. Hafta da 1-2 kez sulayıp, aydınlık yerlerde muhafaza etmeniz yeterlidir.
Kardelen. Elbette isminden de anlaşılacağı üzere soğuğa dayanıklı çiçekler dendiğinde akla gelen ilk bitki kardelen oluyor. Ocaktan martın sonuna kadar açan bir çiçek türü olan ve en verimli halini bu kış ayları arasında sergileyen kardelen, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir.
Püskürtme yöntemiyle sulanan yapraklı çiçekleri güneş ışığına maruz bırakmadan sulamanız gerekmektedir. Güneş ışığında yapraklara püskürtülen su, yapraklar üzerinde kahverengilekeler bırakacaktır. Çiçeği mevsimlere göre, yazın daha fazla, kışın daha seyrek sulamanız çiçeğinizin ömrünüuzatacaktır.
Tuzluluk toprak ortamında bitkinin suyu kolaylıkla almasını engelleyen durumlardan birisidir. Kök bölgesi çözelti ortamında tuz konsantrasyonunun artması ile bitkinin bu suyu alabilmek için harcamak zorunda kaldığı enerji miktarı da artar ve sonuçta tuzluluk arttıkça bitkinin su kullanımı azalır.
Bitkiler, köklerindeki kılcal emici tüylerle suyu ve suda çözünmüş halde bulunan mineralleri emer. Emilen su ve mineraller basınç farkı sonucunda bitkinin tüm organlarına ulaşır.
Suyun içindeki şeker iç bölgelerdeki tomurcukları besler ve büyümelerini sağlar, böylece dallanma (büyüme) artar.
Saksının alt tabanında eğer dere kumu yoksa çakıl taşı koyulmalıdır. Çakıl taşlarının ortaya çıkardığı atmosfer boşlukları drene olmasındaki en önemli faktörlerden biri.
Su verirken suyu direk bitkinin üzerine dökmek zarar verebileceği için, suyu saksıda bitkiden uzak bir köşeden azar azar vermek gerekir. Kullanılan suyun ortalama 16-18 santigrat derece ısıda olması idealdir. Çok sıcak ya da çok soğuk su bitkilere zara verebilir. Bitkilere verilecek suyu bir gün bekletmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri