' Ormanlardan izinsiz yaş ağaç kesenler bir haftadan üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- Kendi mülkünüzdeki ağaçları izinsiz kesmeniz bir sorun yaratmamaktadır. Fakat kamu alanındaki ağaçlar izinli kullanılmalıdır. Aksi taktirde kamu alanındaki ağaçları kesmenin cezası 10 aydan başlar. - Ekili fidanlara zarar veren şahıslara uygulanan yaptırım ise 1 yıldan başlayarak 5 yıla kadar çıkmaktadır.
Özellikle ormanlar gizlice ve bazen de ayrım gözetmeksizin temizlenmek üzere kesilmektedir. Buna göre kanunun 91 ve 14'üncü maddelerinde yasaklanan ağaçları kökünden, ortasından veya canına kıyma noktasına kadar kesmek, kenarını daldan kesmek 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
ve sakız ağacıdır.
Apartman bahçelerindeki ağaçların kesilmesi ve budanması
Apartmanda karar alınmadan ve Orman İşletme Müdürlüğü'den izin işlemleri tamamlanmadan ağaç kesenlerin suç işlemiş olduğu bilinmelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Ağaç müstakil bir evin bahçesindeyse, mülk sahibi imzalı bir dilekçeyle başvurulması gerekiyor. Eğer ağaç sokakta veya parktaysa Belediyemizi aramanız yeterlidir.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
Bazı ağaçlar Orman Kanunu kapsamında orman ağacı statüsünde: çam, sedir bunlardan. Bu ağaçların kesilmesi için bulunulan yerdeki Orman İşletme Şefliğinden izin alınması gerekiyor. İzinsiz kesim durumunda Orman Kanunu'na muhalefetten suç işlenmiş oluyor.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
Kesme izni için Belediyelere bağlı park ve bahçeler müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
Sokaklardaki ağaçları, ağacın patolojik bir hastalıktan dolayı kuruması ve inşaat alanında kalması durumunda kalması durumunda kesilir. İnşaat alanında ise mülk sahibi tarafından Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak belediyenin bünyesinde oluşturduğu ekiple ağaçlar kesilir. 2.
Orman sınırları dışında, kent içi alanlarda ağaç ve ağaççıkların kesilmesi 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçlardan biridir. Suç, kanunda düzenlendiği şekli ile aslen mala zarar verme suçunun nitelikli halidir. Bu suçla korunan hukuksal değer mülkiyettir.
Zeytin ağaçlarına söküm izni
Zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemeyecek ve sökülemeyecek. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına 2 bin TL idari para cezası verilecek.
(1) Ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesimine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il veya ilçe müdürlüğünden alınacak uygun görüş üzerine her yıl 15 Kasım-15 Mart tarihleri arasında izin verilir.
Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Ekvator bölgesinde ağaç sınırı 5000 metreye ulaşabilirken yüksek enlemlerde 1000 metreye kadar düşebilir.
İnanmak biraz zor ama yapılan bir bilimsel araştırmaya göre 1976'daki kuraklığın ardından İngiltere'de bu tür 11.000 olay olmuş ve binalara en zararlı ağaç türlerinin meşe, kavak, ıhlamur, dişbudak ve çınar olduğu saptanmıştır.
Cevizler genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak; çeşit özelliği, toprak yapısına göre 8X8 m,9X9 m, 10X10 m,11X12 m aralıklarla dikilmesi önerilmektedir.
Ağaç budama işlemini yılın her mevsiminde yapamayız. Ağaçlar özellikle yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tam anlamıyla tarih vermek gerekirse ülkemizde ağaç budama işlemi için en uygun zaman aralığı kasım ve mart aylarıdır.
Ağaç yaşı ömrün başlangıcında ise geçmiş değerler yaklaşımı, ömrün sonuna yakın ise gelecek değerler yaklaşımının kullanılması uygun olmaktadır. Ağaçlık arazi değeri hesaplandıktan sonra, belirli bir t yaşındaki ağacın değeri, Dt ile D0 arasındaki farkın dekardaki ağaç sayısına bölünmesi ile elde edilir.
MADDE 17- Devlet ormanları içinde bu ormanların korunması, istihsal ve imarı ile alakalı olarak yapılacak her nevi bina ve tesisler müstesna olmak üzere her çeşit bina ve ağıl inşaası ve hayvanların barınmasına mahsus yerler yapılması ve tarla açılması, işlemesi, ekilmesi ve orman içinde yerleşilmesi yasaktır.
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
ALO174 Gıda Hattı tüketicinin gıda güvenilirliğini ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla 14 Şubat 2009' da faaliyete geçmiştir.
Bilim insanları, her yıl yaklaşık 15 milyar ağacın yok edildiğine işaret ederek ormanlardaki azalmanın, iklim ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olacağı uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri