Erimiş metal, sert lehimlenecek parçaların arasında kapiler etki ile (kılcal boru kuvvetleri ile) yayılarak katılaşır. Kapiler etkiden yararlanabilmek için sert lehimlenecek parçaların aralığının 0.05-0.5 mm. arasında ayarlanması tavsiye edilir. Daha büyük lehimleme aralıklarında kapiler etkiden faydalanılamaz.
a) Sert lehim Nedir? Sert lehim ergime derecesi 4500 C 'ın üzerinde ve ana metallerin ergime derecesinin altında olan ilave metalleri kullanarak ısı yardımıyla metalleri birleştirmektedir.
Çeliklerin ve dökme demirlerin sert lehiminde, bakır-çinko ve bakır-çinko-nikel alaşımı sert lehim telleri ile kullanılanır. Bakır-çinko ve Bakır-çinko-kalay alaşımı sert lehim telleri ile galvanizli çeliklerin, pirinç ve bakır alaşımlarının sert lehim uygulamalarında kullanılır.
Sert lehim: Ergime sıcaklıkları 450°C…..1100 °C arasındadır. Yumuşak lehime göre çok daha büyük kuvvetlerin taşınmasında kullanılır. Genel makina konstrüksiyonunda en çok kullanılan lehim grubudur.
Havyanın ucu lehim yapılan yeri ısıtmalı, ucun lehimle bir teması olmamalıdır. Lehim ısınan yere değdirilmeli, erimesi beklenmelidir. Yeteri kadar (ne az ne fazla) lehim kullanılmalıdır. Lehim eridikten sonra tekrar donması için 2-3 saniye bekleyiniz.
İlgili 35 soru bulundu
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
Lehimleme yapabilmek için öncelikli olarak iki malzemeye ihtiyaç vardır. Lehimleme ürünleri olarak; havya, lehim teline ve genellikle lehim pastasına da ihtiyaç vardır. Havya ise lehim telini eritmek için kullanılacak olan yüksek sıcaklığa sahip olan bir ucu olan ve ucu kaleme benzeyen bir elektronik alettir.
Ergimiş haldeki lehim difüzyon yoluyla yüzeyler arasına girer ve parçalarla bir alaşım teşkil ederek bağlantıyı sağlar. Ergime sıcaklığı 450 oC'nin altında olan lehimlere yumuşak lehim, üstünde ergiyen lehimlere ise sert lehim denir. Mukavemet açısından sert lehim büyük kuvvetlerin taşınmasında uygundur.
Lehim yapılırken ek olarak lehim pastası kullanmıyorsanız eğer bu bakır yüzeylere tutunma top şeklinde kalır, yüzeye tutunma, yapışma kabiliyeti pek kalmamış olur.
En tipik kurşunsuz lehim alaşımları kalay/gümüş, kalay/bakır, gümüş, bakır/fosfor olup bileşimlerine bağlı olarak 250 °C (482 °F) civarında erirler.
Sert lehimleme işlerinde en yaygın kullanılan dekapan borakstır. Boraksın etki sıcaklığı 741°C' den başlar. Dekapanlar, iş parçalarının tavlanmaya başlanmasıyla aktif duruma geçer ve etki sıcaklığına ulaşıldığında yüzeyde oluşan oksit tabakasını çözer.
Pirinç oldukça tok ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. %55'ten az bakır içeren beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Kurşunsuz lehim teli, yüksek ısı uygulanan alanlarda üstün performans sunar. Bu da lehimleme işleminin kusursuz olarak sonuçlanmasını sağlar. Oluşabilecek yağ tabakalarının temizlenmesinde kolaylık sağlayan pastalı malzemeler ile siz de temiz bir işçilikle çalışabilirsiniz.
Aslında, paslanmaz çelik doğru seçilirse ve paslanmaz boru kalitesi yüksekse lehimleme işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleşir. Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır.
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
Fluks lehimleme işlemi öncesinde, devre kartını temizleyerek lehimin daha iyi akmasına ve bileşenin düzgün lehimlenmesine yardımcı olan kimyasal bir maddedir. Eğer flux kullanılmazsa lehim, yüzeyde toplanarak bileşenin devreye yapışmasına engel olur.
Örneğin, bazı durumlarda, metal parçaların birleştirilmesi için sıcak hava tabancaları kullanılabilir. Bu yöntemde, iki metal parça sıcak hava yardımıyla ısıtılır ve ardından lehimleme malzemesi eritilerek parçalar birleştirilir. Ayrıca, bazı durumlarda lehim pastası yerine lehimleme flüksi kullanılabilir.
Bir lehim pastası, akı adı verilen kalın bir ortam içinde süspanse edilen toz metal lehimdir. Lehim işleminde lehim erir ve parçaları birbirine kaynaştırıncaya kadar bileşenleri tutan geçici bir yapışkan olarak hareket etmek için bu akı eklenir. Gri, macunsu bir malzemedir.
Lehimlemeden önce zımpara ile iyice temizlerseniz lehim pastası bile işe yarayacaktır. Pirinç normal kurşun/kalay lehimi tutar.
Havyanın ucunda birikmiş olan lehim ve diğer şeyleri temizlemede kullanılır. Lehim yapma işlemini kolaylaştırıp, havyanın ömrünü uzatır.
Farklı cinsteki ya da aynı cinsteki metallerin bir ısı kaynağı ile, 450 °C'nin üzerinde ergiyen ilave bir lehim alaşımı kullanılarak yapılan birleştirmelerine sert lehimleme adı verilir.
Soğuk lehim, lehimleme işlemi sırasında yeterli ısı uygulanmadığında veya lehim malzemesinin yetersiz erimesiyle oluşur. Soğuk lehimler, kırılgan bağlantılara neden olarak bileşenlerin yerinden oynamasına veya tamamen kopmasına yol açabilir.
Lehim pastası 20g Bilgisayar ve telefon cip i ve Cep telefonunun ve diğer tür elektronik anakartların onarımı için gerekli bir malzemedir.
İlk defasında güzelce yapılan lehimler kaliteli olur. Yeniden yeniden denenen ve sürekli olarak aynı alanda yenilenen lehim, ısıdan dolayı bozulur matlaşır ve saçaklaşır.
Lehim suyu ve özellikleri: Hidroklorik asit (HCL) içerisine su katılarak (Resim 1.19) veya asit içerisine miktarına göre küçük çinko parçacıkları atılarak (Resim 1.20) iki Ģekilde hazırlanır. olarak dekapan da denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri