Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Kalan kurabiyeleri ufalayıp az yağlı tavada ısıtın. İsterseniz badem, fındık, tarçın ya da çikolata parçacıklarıyla karıştırın. Muhallebi, dondurma ya da yoğurt üzerine serpiştirin. Yeterince kurabiye kaldıysa ufaladıktan sonra biraz erimiş tereyağı ile karıştırıp kek tabanı ya da pay hamuru yapmak için kullanın.
Bayatlayan Kurabiye Tazeleme İpuçları
Sadece fırından çıktığı anda değil, sonuna kadar taze olarak yenmesi için kurabiyelerin yeneceği kadarı yeniden fırınlanarak tekrar eski tazeliği kazandırılabilir. Bu işlemi mikrodalga fırında birkaç dakika ısıtarak da gerçekleştirmek mümkündür.
Hamurun yarısını dilerseniz pişirin yarısını da buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın. Bir kaç gün içinde istediğiniz zaman çıkarıp çözülünce top top yapıp pişirin. Tadında hiç bozulma olmuyor.
İlgili 27 soru bulundu
Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Elmanın yayacağı nem sayesinde kurabiyeleriniz 2 hafta boyunca taze kalacaktır. Kurabiyelerinizi buzdolabı poşetine koyup, buzlukta 6 ay saklayabilirsiniz.
Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz. Kurabiyeleriniz çok sert olduğunda rondodan geçirerek ve eritilmiş tereyağı ile karıştırarak cheesecake tabanı olarak da değerlendirebilirsiniz.
Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir. Hamuru ıslatın. Hamurun yumuşaması için ellerinizi ıslatın ve o şekilde hamuru yoğurun. İstediğiniz kıvama gelene kadar elinizi ıslatarak hamuru yoğurabilirsiniz.
Toz şeker, yoğurt, karbonat, yavaş yavaş unu, ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurulur. Cevizden daha büyük parçalar koparıp yuvarlanır. Önce yumurta akına, sonra toz şekere, bulanır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Aynı şekilde tereyağını eritip çok sıcakken hamura katarsanız, hamurun yapısı sertleşir.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Bütün kurabiyelerin her yerinin eşit pişmesi için fırını önceden ısıtmalısınız. Şekillendirdiğiniz kurabiyeleri yağladığınız veya yağlı kağıt kullandığınız fırın tepsisine dizerek önceden 160-170 derece ısıtılmış olan fırına verin.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor. İçerisine konan portakal kabuğu ve vanilya sayesinde misler gibi kokuyor.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir.
Kurabiye yaparken hangi yağ kullanılmalı
Özellikle tadı güzel olan bir tereyağ kurabiyenizin hem kıvamını, hem tadını olumlu yönde etkiler. Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz. Gün ışığından uzak bir yerde ve buzdolabında muhafaza etmemeye de özen gösterin.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Karbonatlı Kurabiye Tarifinin Püf Noktası
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
Pişmiş kurabiyeleri 3-4 aya kadar kilitli buzdolabı poşetinin içerisinde, buzlukta bekletebilirsiniz. Yemeden önce çıkarıp fırın tepsisine dizin ve 180 derecelik fırında bir süre ısıtın. Ardından afiyetle tüketin.
Fırını önceden ısıtmıyorsunuz
Fırın önceden ısıtılmış olacak, başka çareniz yok. Yoksa fırın dolaptan çıkan kurabiyeleri ısıtmak için gereğinden fazla efor harcayacak ve kurabiyelerin yanmasına, taş gibi olmasına sebep olacaktır. Yani 180 derecelik ısı fazladır kurabiyeler için, 160 derece fırın ise idealdir.
Bu şekilde muhafaza edildiğinde yumuşak kurabiye ve kuru pastaların buzdolabında üç gün, derin dondurucuda ise üç ay boyunca tazeliğini koruyabileceğini söylemek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri