Doğru:Düz ve sert bir yerde yatmak, bel ağrısını daha da arttırır. Bu nedenle, ortopedik yatakta yatılmalıdır.
Yaygın bilinen kanının aksine çok sert yataklar bel ağrısı yaşayanlar için uygun değildir ve ağrılarının daha da artmasına neden olabilir. Bu bakımdan vücudu saran ve destekleyen, uyku sırasında vücudu doğru pozisyonda tutan visco yataklar bel ağrısı yaşayanlar için ideal yatak konumundadır.
Her iki durumda da bel ağrısı yaşamak olasıdır. Yatak seçiminin yanı sıra yastık seçimine de dikkat etmek gerekir. Zira gereğinden yüksek bir yastıkta yatmak da bel ağrılarına neden olabilir. Yastık kullanmadan uyumak ise boyunu desteksiz bırakacağından dolayı, tutulmalara ve ağrılara yol açabilir.
Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar. Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bel ağrısı çekince ayağa kalkmak ve hareket etmek zor olabilir. Bununla birlikte, kısa bir yürüyüş, yoga, yüzme veya hafif derecede başka bir sportif aktivite sıklıkla bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, gergin kasları gevşetir ve beynin doğal ağrı kesicileri olan endorfin salınımını uyarır.
Bel Tutulması Tedavisi
Halen desteğe ihtiyacınız varsa özellikle belimiz için yapmamız gereken şey iki üç gün düzenli olarak dinlenmek, sıcak nemli kompres uygulamak yumuşak masaj yapmak iyi gelecektir. Tabi ki eğer özellikle kas iskelet sisteminden konuşuyorsak hareketi mutlaka reçetemize eklemeliyiz .
Bel Ağrısı Nasıl Geçer? Bel ağrısının tedavisi diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi nedenine göre yapılır. Genel olarak bel ağrısı tedavisinde; Basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, anti-romaizmal ilaçlar kullanılır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Yumuşak yataklar, omurganın şeklini aldıkları için uyku sırasında rahatsızlık verebiliyorken sert yataklar ise sırt ve bel ağrısına yol açabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca orta sertlikte bir yatak tercih etmenin önemi ön plana çıkıyor.
Her ne kadar sırtı üstü yatmak önerilen pozisyon olsa da bel problemi olan hastalarda omurganın öne eğilmesi stresi azaltıp ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Sırt üstü yatılacak ise gövdeyi biraz kaldırmak için ayarlanabilir yatak yada yastık desteği kullanılabilir.
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Birde soğuk havalar başlayınca kaslarımız gerilmeye başlıyor. Sıcak havalarda ise tam tersi oluyor ve sıcağın etkisiyle gevşiyor. Soğuk havaların etkisiyle kaslarımız spazm geçiriyor ve gerilen kaslarımız nedeniyle omurga açıklığı giderek azalıyor ve bu sefer fıtık ağrılarımız artıyor.
Soğuk hava doğrudan bel fıtığına sebep olmaz. Ancak eklemlerde sorun varsa, bel fıtığına zemin hazırlayabilir. Soğuk hava, özellikle bel sağlığına dikkat etmeyen kişilerin omurgasında yer alan eklemlerdeki kas ile bağların gerilmesine yol açıp, bel fıtığını tetikleyebilir.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Bel kaslarında ani zorlanmalar ağrıya yol açar ve basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve istirahat ila 1-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
En sık nedenlerinden biri kas kasılmasıdır. Ani bir hareket, kötü yatış ve duruş pozisyonları, uzun süre soğuğa maruz kalma ve ağırlık kaldırma gibi durumları takiben ani başlayan, bıçak saplanır tarzda ağrılardır. Diğer bel ağrısı nedenleri şunlardır: Hasarlanmış ya da fıtıklaşmış diskler.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur.
Bel tutulması yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir hekime danışması gerekir. Bel tutulmalarında tedavi ve tanı için Nöroloji(beyin ve sinir hastalıkları bölümü) ya da fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinden herhangi birinden randevu alması gereklidir.
Çok şiddetli seyretmeyen belde kas tutulması vakaları birkaç hafta içinde kendiliğinden veya evde doğal yöntemler aracılığıyla geçer.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Ağrınızı hafifletmek için içinde parasetamol bulunan bir basit ilaç mutlaka evde vardır, bir ya da iki adet alabilirsiniz. Birçok ülkede, parasetamol ve non steroid antiinflamatuar adını verdiğimiz ödem giderici ve ağrı kesici ilaçlar reçetesiz satılmakta. Bu ilaçlar geçici bir süre ağrınızı kesecektir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri