Tanımı Fiziksel açıdan kadınsı özelliklere sahip fakat eril cinsiyet kimliğinde olan bireyler, kadından erkeğe transseksüel, yani trans erkek olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel açıdan erkeksi özelliklere sahip fakat dişil cinsiyet kimliğinde olan bireyler ise trans kadın olarak tanımlanmaktadırlar.
Transgender (İngilizce: transgender, [trænsˈdʒɛndər]), transcinsel veya trans, kişinin cinsiyet kimliği ile atanmış olan cinsinin uyumlu olmaması durumu.
Transseksüalite sadece erkeklerde değil kadınlarda da görülebilen bir durumdur. Fakat toplumda nadir olarak görülen bir durum olduğu için sıklık ölçümü çalışmaları görece zorlaşmaktadır. Yine de yapılan son çalışmaların verilerine göre sıklık, erkeklerde 11.900'de 1, kadınlarda 30.400'de 1'dir.
Cinsel kimlik bozukluğu bir diğer adıyla cinsiyet disforisi; kişilerin kendilerini hissettikleri cinsiyet ile biyolojik cinsiyetlerinin uyumlu olmadığını hissettikleri bir durumdur. Cinsel kimlik, kişinin kendini kadın ya da erkek olarak tanımlamasını içerir.
Histerektomi; Uzun süre boyunca testosteron kullanılmaması amacı ile gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda adet kanamaları da bu sayede önlenmektedir. Genital rekonstrüksiyon; vajinanın çıkarılması, üretranın uzatılması, cinsel ilişki için yeterli büyüklükte penis yerleştirilmesi işlemlerini içermektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Kadınlardaki gibi düzenli bir döngüleri, yani regl dönemleri ya da ağrıları yoktur. Ancak sperm oluşumu söz konusu olduğunda, 72 günlük bir döngüden söz edilebilir. Hatta sırf bu nedenle bir uzman kısırlık testi için sperm örneği istediğinde yaklaşık üç aylık bir bekleme süresi öngörülür" diyor.
Daha önce yapılan araştırmaların çoğu küçük bir örnekleme dayanıyor. Türkiye'de askerlik hizmeti politikası resmî olarak “cinsiyet kimliği ve davranış bozukluğu” olan kişileri askerlik hizmetinden muaf tutar.
“Erkekten kadına” veya “kadından erkeğe transseksüel” yerine, eleştirenler daha basit deyimiyle trans kadın veya trans erkek olarak tanımlamayı tercih etmekteler.
Femboy (alternatif olarak femboi olarak da yazılır), elbiseler, etekler ve/veya uyluk gibi geleneksel olarak kadınsı özellikler sergileyen bir erkeği ifade etmek için kullanılan modern bir argo terimdir. Kadınsı ve oğlanın bir portmantosu olarak da anılırmaktadır.
Uluslararası Bilimsel Sınıflama kuruluşuna göre cinsel kimlik sorunları kişiler için doğuştan gelen sorunlar arasında kabul edilmektedir.
Erkekten kadına cinsiyet değiştirme ameliyatları, penis derisinin çevresinden kesilir ve penis derisi yüzülür ve alınır. Derisiz kalan penisteki süngerimsi, kavernöz dokular gibi dokular iki yana kasık derisi altına yerleştirilir ve vulva dudaklarının kabarıklığı elde edilmiş olur.
Doktrinde ileri sürülen görüşlerden ilki; cinsiyet değiştiren kişinin evliliğinin kendiliğinden sona ereceği görüşüdür. Şayet bizim Kanunlarımız aynı cins kişilerin evliliklerini açık ve net bir şekilde yasaklamıştır. Bu emredici bir düzenlemedir.
*SGK, cinsiyet değiştirme ameliyatlarını karşılıyor mu? Prof. Dr. Serdar Nasır: Kanunen 'cinsiyet değiştirebilir' raporu alındığında SGK bu ameliyatları karşılıyor...
Evet. Her ikisinde de gebelik olasılığı vardır; bir transseksüel erkek ve kadın. Bununla birlikte, transseksüellerin hamile kalması için bazı ameliyatlar veya tedaviler gerekebilir. Tüm dünyada hamilelik ve doğum, kadınlıkla veya annelikle ilişkilendirilir ama artık bakış açısının değişmesi gerekiyor.
Nedenleri bilinmemektedir
Doktor ve psikologların çoğu transseksüelliği bir cinsel kimlik bozukluğu olarak görüyor. Bazı bilim adamları fetüsün anne karnındayken karşı seks hormonları tarafından etkilendiğine inanıyor, diğerleri ise beyin yapısındaki değişiklikleri tetikleyici olarak görüyor.
Translık, kişinin cinsel kimliği ile doğumda atanan cinsiyetinin örtüşmemesi durumudur. Örneğin doğumunda ona atanan cinsiyet kadın olan birinin kendisini erkek, ya da atanmış cinsiyeti erkek olan birinin kendisini kadın olarak tanımlamasıdır.
Mizojini, tarihin en eski dönemlerinden itibaren günümüze kadar varlığını sürdürmüş, hemen hemen her toplumda benzer ve farklı biçimlerde kendisini göstermiştir. Kadın cinsiyetine yönelik bir şiddet biçimi olan mizojini, örtük ve açık biçimlerde kendini yeniden üretmeye devam etmektedir.
Hareketlerinde kadınsılık görünen erkekler için feminen kelimesinin kullanıldığı görülmektedir. Erkeklerin ayna karşısında zamanını geçirmesi ve göğüs kıllarını alması gibi davranışlar, feminen bir hareket olarak nitelendirilmektedir.
Eşcinsellik nedir ? Cinsel yönelim kişinin hangi cinsiyete yönelik cinsel ve duygusal çekim duyduğuyla ilgili bir özelliktir. Eşcinsellik (homoseksüellik) bu çekimin kişinin kendi cinsiyetinden kişilere yönelik olmasıdır.
Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir. LGBT tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik, entelektüel ve politik açılımlarıyla tarihsel, kültürel gelişimlerini de anlatan teoridir.
Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Yavuz, cinsiyet değişikliğinin uzun bir süreç olduğunu ifade etti. Yavuz, cinsiyet değiştiren kişilerin çocuk sahibi olmasının zor ama imkansız olmadığını söyledi.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Mahkemenin vereceği karar ile cinsiyet değiştiren kişinin nüfus cüzdanı da yeni cinsiyetine uygun olarak de- ğiştirilecektir. Kişinin tanınmasına yarayan her türlü bilgi, belge ve fotoğraflı olan tüm resmi belgelerinin değişmesi gerekecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, eğitim ve araştırma hastanelerine 3 ay önce yolladığı yazıyla cinsiyet geçiş ameliyatlarının masraflarının SGK güvencesinde olduğunu belirtti.
Verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbi yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmi sağlık kurulu raporuyla doğrulanması halinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir. Görüldüğü üzere ülkemizde de cinsiyet değiştirmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri