hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümlere göre, aynı il sınırları içerisinde yapacağınız personel taşımacılığı faaliyetiniz nedeniyle, genel ve özel şartları topluca taşımak kaydıyla basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmaktadır.
Servis taşımacılığı türü faaliyetlerin (diğer şartlar sağlanmış olmak kaydıyla) basit usulde vergilendirilmesi mümkündür.
SONUÇ OLARAK ; ŞEHİR İÇİ ULAŞIM FAALİYETİNDE YOLCU TAŞIYAN VE SÜRÜCÜSÜNDEN BAŞKA ON DÖRT VE DAHA AŞAĞI OTURMA YERİ OLAN TİCARİ TAKSİ VE MİNİBÜSLER BASİT USULDE VERGİLENDİRİLECEKLERDİR Koltuk sayısı sınırlaması OLMAZ.
Basit usulde vergilendirmeden faydalanamayacak olanlar
Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar. Gelir Vergisi Kanununun 94'üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar.
Basit Usule Tabi Olan Meslekler Nelerdir? Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar, marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek gruplarını kapsar.
İlgili 44 soru bulundu
Basit usul kapsamında olan berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 835 bin küçük esnaf yapılan bu düzenlemeden faydalanarak gelir vergisi ödemeyecek.
Basit Usule Tabi Olmanın Şartları
Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl'yi aşmaması gerekir.
Ticaretle uğraşanlar için yıllık alım tutarının 2023 yılı için 440.000 TL'yi geçmemesi ya da yıllık satış tutarının 700.000 TL'yi aşmaması gerekir. Hizmet işleri yapan mükellefler içinse bir yıl içinde elde edilen brüt iş hasılatının 2023 yılı için 220.000 TL'yi aşmaması koşulu bulunur.
Gerçek usulde ise stopaj, KDV gibi diğer vergileri de ödemekle yükümlüdür. Basit usulde vergilendirme 2022 yılı için bu tutar büyükşehir belediyelerinde 15.999 TL'ye, büyükşehir olmayan yerlerde ise 9.999 TL olarak belirlendi.
2022 yılı için geçerli olmak üzere 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler için belirlenen yıllık alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'dir.
a) Servis Taşımacılığı Kartı, Servis Taşımacılığı Yetki Belgesine sahip kişilerin yetki belgesi süresi ve kapsamında sahip oldukları taşımacılık iznini gösterir şekilde, her bir taşımacılık izni için ayrı ayrı ve en fazla 10 yıl süreli olarak düzenlenecektir.
Servis taşımacılığı yetki belgesi ile tüm personel servis taşıtlarının mevcut ve planlanmış olan toplu taşıma sistemi ile uyumlu şekilde faaliyet göstermesi ve bu sayede güvenli, denetlenebilir, kriterleri belli olan ve sürdürülebilir bir sistem kurulması hedefleniyor.
3) Okul servis aracı olarak kullanılması halinde, bu taşıtların hizmet vermekte olduğu okulun öğrencilerini, okulca düzenlenen veya iştirak edilen gezi, tören, kutlama ve benzeri amaçla belediye sınırları (mücavir alanı dahil) dışına götürüp-getirebilirler.
Tebliğ ile birlikte yayımlanan listeye göre 2022 için 2.000 TL olan fatura kesme sınırı, 2023 için 4.400 TL oldu.
Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden, 47 nci maddede yazılı şartları taşıyanlardan arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi 48 inci maddede yazılı hadlerden düşük olanlar, yazılı talepleri üzerine bu şartın gerçekleşmesini takip eden takvim yılından başlayarak basit usule geçebilirler.
6 Basit usul bir vergi mükellefi yanında yardımcı eleman ve çırak olarak birden fazla kişiyi 4/a sigortalısı olarak çalıştırabilir. Buna mevzuatta bir engel yoktur.
Basit usule tabi olan mükelleflerin mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV Kanunu 17/4-a bendi gereği KDV'den istisnadır. Ancak bu mükellefler faturaları üzerinde “KDV Dahildir” veya benzer minvalde bir ibareye yer verirlerse bu KDV'yi beyan etmek ve ödemek zorundadırlar.
Basit usule tabi mükelleflerin 193 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ve bu kazançları beyan edilmeyeceğinden basit usule tabi mükelleflerin genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmaları söz konusu olmayacaktır.
Şahıs şirketleri de kendi arasında basit usul, işletme ve serbest meslek olarak üçe ayrılır.
Basit Usulde Vergi Levhası Nasıl Alınır? Basit usulde vergi levhası almak isteyen mükellefler İnteraktif Vergi Dairesi'ni kullanmalıdır. İnteraktif Vergi Dairesi'ne ivd.gib.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları
Hizmet sektörü için ise yıllık elde ettikleri gayri safi iş hasılatının 2022 yılına göre 100.000 TL'yi aşmaması şartı aranır. 2023 yılı itibariyle bu şart 220.000 TL'yi aşmaması olarak güncellenmiştir.
Ticari kazançları vergi tarhına esas olmayan basit usule tabi mükelleflerin vergi levhası alma zorunlulukları bulunmamaktadır. dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartın ihlali sayılmamaktadır.
Ancak genel olarak basit usul işletmeler için internetten satış yapılabilmesi yasal değildir. Internet üzerinden alım satım işlemi yapılabilmesi için basit usul değil, gerçek usul vergilendirme ile mükellef olunması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri