Servis usulleri, mutfakta hazırlanan yemeklerin misafirlere servis edilmesinde uygulanan ana sistemleri ifade eder. Hangi usulün uygulanacağı işletme yönetimine, personelin bilgi ve becerisine, mevcut servis araçlarına bağlıdır.Bugün restoranlarda çeşitli servis usulleri uygulanmaktadır.
Gastronomi dünyasında temelde dört adet servis çeşidi vardır, bunlar: Fransız, Amerikan, Rus ve İngiliz servistir.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
İngiliz servisi; genel olarak mutfakta hazırlanmış, porsiyonlanmış yemeklerin “gueridon” üzerine tabaklara belirli bir düzen içerisinde yerleştirilmesi, buradan konuk masasına servisidir. Bu servis şekli İngiliz aile sofrasından Avrupa'ya oradan da dünyaya yayılmıştır.
En temel özelliği yemek tabaklarının mutfak personeli tarafından tüm garnitür ve soslarıyla birlikte mutfakta hazırlanmasıdır. Servis elemanının görevi hazır olan tabağı mutfaktan alıp konuk masasına servis etmektir. Bu nedenle zamandan tasarruf sağlar, çok yetenekli ve tecrübeli personele ihtiyacını ortadan kaldırır.
Rus servisi, çoğunlukla canlı müzik yapılan ziyafetlerde uygulanan ve mönünün daha önceden belli olduğu bir servis usulüdür. Bu servis yöntemi için çok sayıda ve birbiriyle uyumlu çalışan, tecrübeli personel gerekir. Servis bir ahenk içinde, aynı anda ve seri bir şekilde gerçekleşmelidir.
Üst sınıf yiyecek ve içecek işletmelerinde yoğun uygulanan dört ana klasik servis usulü vardır. Bu materyalle mutfakta hazırlanan yemeklerin bu usullere göre konuk masasına sunumunu görecek ve öğreneceksiniz. Fransız, İngiliz, Rus ve Amerikan servis usullerini tanıyacak ve uygulayabilme becerisini kazanmış olacaksınız.
Türk Servisi: Soğuk mezelerin ortaya konması ve yemek boyunca kalkmasıdır. Bu servis çeşidinde soğuk mezeler bir tepsi üzerinde masaya getirilir. Konuğun seçtikleri, masanın ortasına konur. Konuklar yiyeceği ortadaki tabaklardan kendi tabaklarına alırlar.
Çorba servisi potla (Fransız usulü) veya kâse (Amerikan usulü) ile yapılmaktadır. Çorbalar çukur tabakla veya kâselerle servis edilirler. kullanılır. Alt tabak hem elin yanmasını engeller hem de çorbanın taşınmasını kolaylaştırır.
Fransız usulü serviste önce içki ve ekmek servisi yapılır (7). Kahve fincanı daha önce masaya konmaz. Kahve yemeğin sonunda servis edilir ancak kahve veya tatlı tercihe göre ilk olak da servis edilebilir (6). içecekler tespiyle getirilir ve sağdan verilir. Fransız servisinde şarap vazgeçilmez bir içkidir (1,6).
Resmi davet ve yemeklerinde, iş yemeklerinde ziyafetlerde uygulanan bir servis şeklidir. Fransız servisinde yemeğin porsiyonlarını konuk kendisi belirler. Başka bir deyişle kendi tabağını kendisi hazırlar.
Rus servisinin en önemli özelliği ana Yemeğin sunumudur. Ana yemek misafirlere sunulmadan önce mutfakta porsiyonlaması yapılmış ve bir Bütün görünümü verilerek servis kabı içersine yerleştirilmiştir. Özellikle et yemekleri Mutfakta parçalanmış, fazlalıkları alınmış ve servis tepsisine yerleştirilmiştir.
- Amerikan servisinde birer porsiyon halinde tabağa hazırlanan yiyecek konuğun sol tarafından servis edilir. Görevli sol el ile servis yapar. Tabaklar daha önceden hazırlandığı için servis görevlisinin sunumunu kolaylaştırır.
Gueridon üzerinde hazırlanan ve porsiyonlara ayrılan yemeklerin sağ elde tutulan büyük kaşık ve sol elde tutulan büyük çatal vasıtasıyla servis kabından alınıp yemek tabağına yerleştirilmesi ve konuklara sunulmasıdır.
Servis personeli; lokanta, otel, kafe ve benzeri işletmelerde salonu ve masayı düzenleyen, misafiri karşılayan, yiyeceklerin ve içeceklerin muhafaza edilmesinden ve taşınmasından sorumlu olan ve servis sonrası işleri yürütmekle görevli çalışandır.
İşverenler, İş Kanunu hükümlerine göre işçilerinin ulaşım bedellerini karşılamak zorunda olmasalar dahi iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde ilgili bir hüküm bulunuyorsa bu hizmeti verme zorunluluğu oluşacaktır. Servis işverenin kendi inisiyatifinde ya da iş sözleşmesinde hükme bağlanmasıyla işçilere sağlanır.
" Görüldüğü gibi, servis aracı işyeri organizasyonu içinde sayılmaktadır.
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde son yapılan değişiklik ile 7 yıldan fazla B sınıfı ehliyet sahipleri, E sınıfına geçtiği anda tecrübe süresi istenmeden sefer yapabilecek.
Servis Şoförü Olma Şartları Nelerdir? En az ilkokul mezunu olan kişiler, servis şoförü eğitimlerine başvurabilir. Ayrıca D Sınıfı Sürücü Belgesi ve SRC1, SRC2 Mesleki Yeterlilik Belgesi de bu süreçte adaylardan istenir. Okul servislerinde şoförlük yapabilmek için 26 yaşını tamamlamış olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri