Esas itibariyle başta insan olmak üzere hiçbir varlığın sesi mutlak olarak haram ve günah sınıfına sokulmaz. Çünkü yaratılışında bir haramlık mevcut değildir. Bunun içindir ki, hiçbir âyet ve hadis kadının sesini haram kılıcı bir hüküm bildirmez.
Kadının sesinin ve musikinin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur.
İslâm'dan önce kadına dair olan düşünce tarzı İslâm'a rağmen yaşatılınca, kadın hakkındaki pek çok kültürel düşünce dine dayandırılarak “hüküm” halini almıştır. Kadın her şeyiyle tahrik unsuru olunca, sesinin nağmeyle birleşimini erkeğin dinlemesi de “haram” hükmünü almıştır.
Esah kavle göre kadının sesi avret değildir. Ancak yabancı erkeklerle cilveli konuşması, şakalaşması, ayrıca şarkı ve türkü söylemesi caiz değildir. Zaruret miktarı ihtiyaç halinde konuşabilir. Örtülü bile olsa yabancı erkeklerin yanına çıkması, onlarla oturması caiz değildir.
Yapılan bir araştırmaya göre erkeklerin %80'inin kadınlarda ses güzelliğinden etkilendikleri ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan erkekler kadının sesi ne kadar ince, büyüleyici ve hoş olursa beni o derece etkiler demiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu değişiklik 10 ile 15 yaşları arasında herhangi bir yerde olabilir. Tipik olarak, ses değişikliği 12 veya 13 yaşlarında veya ortaokul yıllarında başlar. Kimi zaman bu deneyim ergenler için utanç verici olabilir. 17-18 yaşlarına gelindiğinde değişim tamamlanır ve yeni ses yapısına kavuşulur.
Kadınlar günde ortalama 20 bin kelime kullanıyor; erkeklerin konuştuğu kelime sayısı ise 7 bin.
Cevap: Çalgı aletlerini dinlemek ve kullanmak HARAMDIR! Çalgı aletleri ile dinlenen ister ilahi olsun ister şiir olsun yine de HARAMDIR! İslam'da sadece düğünlerde ve bayramlarda, zilsiz def kullanmak caizdir.
Kadının yabancı erkeklerin yanında Kur'an okumaları caiz görülmemiştir. Ama cenaze gibi durumlarda insan bu gibi şeylere dikkat edemeyebiliyor. Tövbe etmeniz durumunda affedilmeniz umulur. İslamiyet kişiyi fitne ve fesada sürükleyen görüntü, davranış ve hallere karşı koruyucu tedbirler alır.
Sual: Avret mahalli ne demektir? Cevap: Erkeklerin ve kadınların namazda ve her yerde örtmesi lazım olan yerlerine Avret mahalli denir. Avret mahallini açmak ve başkasının avret mahalline bakmak haramdır, günahtır.
Esas itibariyle başta insan olmak üzere hiçbir varlığın sesi mutlak olarak haram ve günah sınıfına sokulmaz.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Kadın ve erkek açısından fark olmaz. İslam'ın sağlıklı ve etkili bir şekilde korunması ve yayılması için bu çeşit sanat faaliyeti zorunlu bulunursa, asgari tavizlerle caiz olabilir. Ama zaruri olduğuna bir heyetin karar vermesi gerekir. Kişi kendinde zaruri görürse yapar, sorumluluk da kendine ait olur.
Bunlar; “i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır.
Dinimiz çalgıyı kesinlikle haram etmiştir. Müzik, kâfir olan nefsimizin gıdasıdır, ruhumuzun zehridir. Aşağıda vesikaları vardır, açıkça, (Kalbde nifak hâsıl eder, ruhun zehridir) deniyor. Kalbin ve ruhun gıdası ibadet etmektir, Allahü teâlâyı ve onun sevdiklerini sevmektir.
Hatipoğlu bu soruyu "Bütün gençler aynı herhalde... Duş alırken müzik dinlemek günah değil. Sizi rahatsız etmeyen şey İslam'ı da rahatsız etmez. Doğru bir vicdan, doğru bir akıl yanlışa evet demez.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Sosyal hayatta kadınlar ile erkeklerin bir arada olmaları dinen yasak değildir, fakat bu birliktelikte uyulması zorunlu olan kurallar vardır. İslâm, kadın ile erkek arasında dengeli bir sosyal ilişki düzeyi ortaya koyar.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Mûsiki hakkındaki mevcut çekimser tavrın aksine düğün ve diğer merasimlerde def çalmanın câiz olduğu hususunda hemen hemen bütün âlimler görüş birliği içindedir.
Değerli kardeşimiz, İslâm Dini, Peygamber Efendimiz (asm)'in sünnetine uygun eğlenmeyi ve çalgıyı haram kılmamıştır. Çünkü insanın bazen bu gibi şeylere de ihtiyacı vardır. Dinî musikî ruhun gıdasıdır.
Erkeklerin kadınlarda en çok baktığı yerlerin başında göğüsler gelmektedir. Kadını kadın yapan ve kendisini gösteren en önemli ve en çekici bölge göğüs bölgesidir. Bir erkek hoşlandığı kadınla karşılaştığında ilk olarak ister istemez göğüslere odaklanmaktadır. Bu onları takıntılı yapmaz.
Normal bir insan günlük konuşmasında kaç farklı kelime kullanır? Normal bir insan günlük konuşmasında ortalama olarak yaklaşık 1000-3000 arasında farklı kelime kullanır.
Doğrulanmış Cevap
Bu bir göz kırpması bilmecesidir. Erkekler ve kadınlar her gün ve ömürleri boyunca çok sayıda göz kırpması yaparlar, ancak genellikle göz kırpmalarının farkında değillerdir. Bilmecenin cevabı, erkeklerin kadınlara göre daha sık göz kırpması yapmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri