Kaynaklar. Ses hızı havada yaklaşık 20 °C (santigrat) sıcaklıkta 343.2 metre/saniye iken, Işığın hızı ise tam olarak saniyede 299.792.458 metredir. Yani Işık hızı ses hızından yaklaşık olarak 874.635 kat daha hızlıdır.
Sesin sürati ışık hızından çok daha azdır. Bu sebepten dolayı şimşek çaktığı zaman önce Şimşek görünür daha sonra ses duyulur. Görmüş olduğunuz gibi ışığın hızı oldukça fazladır. Ancak sesin hızı ışığın hızından çok daha azdır.
Bunun sebebi, ses ve ışık hızının birbirinden farklı olmasıdır. Işık, sesten daha hızlıdır. Işığın havadaki hızı 300.000.000 m/s iken sesin havadaki hızı yaklaşık 340 m/s dir. Yani ışığın hızı sesin hızından havada yaklaşık 900.000 kat daha fazladır.
Ses bir dalgadır, ışık da bir enerji dalgasıdır bu açıdan bakılınca ışığın bir sesi olduğunu iddia edebiliriz ancak insan kulağıınnın duyabileceği ses aralığı oldukça sınırlıdır ve ışığın dalga boyu ile işitebileceğimiz ses frekansı arasında deyim yerindeyse dağlar gibi fark vardır.
Yayılma Hızı: Ses dalgaları, ortama ve ortamın özelliklerine bağlı olarak değişir, ancak genellikle havada yaklaşık 343 metre/saniye hızında yayılır. Işık ise vakumda 299.792 kilometre/saniye hızında hareket eder ve bu, evrendeki en hızlı hız olarak kabul edilir. Algılanma: Ses, kulaklarımız tarafından algılanır.
İlgili 33 soru bulundu
Şimşek çakmasından sonra duyulan en kuvvetli sesi, yıldırımın asıl gövdesi; arkadan gelen sesi, ayrıldığı kollar meydana getirir. Ses hızı, ışık hızından çok küçük olduğundan, gök gürültüsü daima şimşek görüldükten sonra duyulur. Dağlık bölgeler hariç, gök gürültüsünün 30-40 saniyeden fazla sürdüğü pek görülmez.
Işık gibi aynı şekilde sesler kaynağından çıktıktan sonra yayılır. Seslerin yayılması hava yardımı ile olur. Havada titreşen sesler böylece kulağımıza gelir ve onları anlamış oluruz.
Gök gürültüsü
Bu bir şok dalgası üreten çevredeki açık havayı sıkıştırır, ardından da şimşek kanallarından dışarı doğru yayılırken akustik dalgaya dönüşür. Aslında şimşek (parlama) ile gök gürültüsü aynı zamanda oluşmasına rağmen, ışık 186.000 mil/sn hızla ulaşır ki bu ses hızının hemen hemen bir milyon katıdır.
Yansıma genel olarak şöyle olur: ışık parçacığı yani foton bir atomun elektronuna çarptığında elektron fotonu yutar ve kazandığı enerji ile bir üst enerji düzeyine geçer. Elektron tekrar eski düzeyine geri dönerken aldığı enerjiyi de geri verir ve geriye bir foton gönderir. İşte yansıma bu şekilde oluşur.
Gök gürültüsü sesi ise ışık hızından birkaç saniye sonra ortaya çıkar. Ses hızı 343 m/s iken ışık hızı 300.000.000 m/s'dir. Yani ışık hızı, ses hızından yaklaşık olarak 874.635 kat daha hızlıdır.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir). Metrenin uzunluğu bu sabitten ve uluslararası zaman standardından hesaplanmıştır.
Işıktan hızlı giderseniz kütleniz de artacaktır. Eğer ışık hızına ulaşmayı başarırsanız kütleniz sonsuz olur ve onu taşımaya yarayacak enerjinizde sonsuz olur bu yüzden ışık hızı aşılamaz.
Ses hızı aşılabilir ama ışık hızı aşılamaz. Işık hızına sadece yaklaşabilirsiniz.
Ses soğuk havalı gecelerde ise daha hızlı yayılır çünkü havanın yerin yüzeyine yakın kısımlarında üst kısımlarına göre daha soğuk olduğu durumlarda, örneğin geceleri ise ses dalgaları yerin yüzeyine doğru ilerler.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
Öncelikle ışık uzayda yayılır bunun en basit örneği yıldızlar. Yıldızlar, fotonun yani ışığın çıktığı kaynaklardır ve oradan gözümüze ulaşan ışık sayesinde gökyüzüne baktığımızda yıldızları görürüz. Uzayda fener kullanma konusunda da yine yıldızlara bakabiliriz evren yıldızlarla dolu fakat karanlık.
Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir.
Evet, ışığın enerjisi belirli bir alana kadar dağılır ve o alan dışına çıkması mümkündür. Ancak, ışık kaybının temel nedeni, uzaklaştıkça atmosferik gürültü veya bulanıklık nedeniyle ışığın enerjisi dağılmasıdır.
Telefonlar Yıldırım Çeker mi? Telefonlar metal bileşenler içerir, bu da onların elektriksel iletken oldukları anlamına gelir. Ancak, telefonların yıldırım çekme olasılığı oldukça düşüktür.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Tedavi. En bilindik tedavi, gök gürültüsüne maruz bırakılmak ve vücudun ona karşı bağışıklık geliştirmesini beklemektir. Diğer bir deyişle korkuların üstüne gitmektir. Bilişsel davranışçı terapi, astrafobiyi çözmek için yaygın kullanılan bir terapidir.
Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
– Ses dalgaları mekanik dalgalardır. Mekanik dalgaların yayılabilmesi için maddesel bir ortama ihtiyaç vardır. Bu nedenle, ses dalgaları boşlukta yayılamazlar. – Ses her yöne yayılır.
Sesin her ortamda yayılması mümkün değildir. Ses, ancak bir şeye çarptığı zaman yayılır. Boşlukta bu yayılma söz konusu olmayacağı için sesin yayılması da söz konusu değildir. Uzay da bir boşluk olduğu için ses uzayda yayılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri