Ses teli nodülünün oluşma sebebi sesin yanlış kullanılması olduğundan, ameliyat sonrası ses yine yanlış kullanılırsa nodül oluşumu tekrarlayabilir. Bu nedenle Sesi doğru kullanmayı öğrenmek ve uygulamak için ses telleri iyileştikten sonra mutlaka ses terapisi alınması gerekmektedir.
Operasyon sonrası ses kısıklığı oluşabilir, ancak bu durum geçicidir. Tüm cerrahi müdahalelerde karşı karşıya kalınan enfeksiyon, kanama ve anestezi riskleri, ses teli kisti ameliyatları için de geçerlidir. Ses teli kisti ameliyatı olan kişilerin büyük çoğunluğu 3 ay içerisinde iyileşmektedirler.
Ses cerrahisinde amaç, ses tellerinin uzunluğunu, kütlesini veya gerginliğini ayarlayarak sesin frekansını değiştirmektir. Bu sayede kişinin isteğine göre ses inceltilebilir veya kalınlaştırılabilir. Lokal anestezi ile yapılan girişimlerde ameliyat esnasında hasta kendi sesini duyarak istediği tona karar verebilir.
Ameliyat sonrasında ses istirahatı yapılır, aşırı sıcak ya da soğuk içecek ve yiyecek tüketilmemesi gerekir. Alınmış olan bir kistin tekrar çıkma oranı oldukça düşüktür, yani ameliyat riski minimizedir. Ameliyat sonrası ses tellerinin iyileşmesi için bir hafta kadar konuşulmaması gerekir.
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Tipik olarak, ses değişikliği 12 veya 13 yaşlarında veya ortaokul yıllarında başlar. Kimi zaman bu deneyim ergenler için utanç verici olabilir. 17-18 yaşlarına gelindiğinde değişim tamamlanır ve yeni ses yapısına kavuşulur.
Vücuttaki öbür değişimler gibi, ses değişimi de ortaya çıkmaya başlamaktadır. Genel olarak, erkeklerde ses değişikliği 12 ya da 13 yaşlarında ya da ortaokul senelerinde başlamaktadır. 17 ile 18 yaşlarına gelindiğindeyse değişim tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır.
Ses teli polipi, uzun süre tedavi edilmezse büyüyebilir ve nefes borusunu daraltarak nefes darlığına sebep olabilir.
Ses Teli Felci Belirtileri
Ses kısıklığı, sesin güçsüz çıkması, sesin soluklu yani sanki konuşurken nefes kaçağı varmış gibi çıkması, bir süre konuşunca çabuk yorulma, sesin istendiği kadar şiddetli çıkmaması, istenilen incelikte sesler çıkaramama oluşabilecek ses sorunlarından bazılarıdır.
Delik tamamen kapatılana kadar hasta parmağıyla 'trakeostomi kanülü' adı verilen boruyu kapayarak ses çıkarabilir. İyileşme sağlandıktan ve boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hasta ağız burun yoluyla nefes alabilir ve gene sesi biraz kısık da olsa rahatlıkla konuşabilir.
Ses estetiği kişiye uygun sesi sağlıyor
Örneğin fiziksel olarak yapılı, uzun boylu bir erkekten çıkan ince ve tiz bir ses, ya da genç, minyon bir kadından çıkan tok ve kalın bir ses estetik bir algı yaratmamaktadır. Ses estetiği kişiye uyumlu sesin elde edilmesini sağlayan tıbbi bir tedavi şeklidir.
Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır. Kızlarda ses değişimi daha erken başlasa da tamamlanması hemen hemen aynı zamanda olur.
İnsan sesi yaşlandıkça değişir.Bunun nedeni larenks (hançere, gırtlak), solunum sistemi, ağız ve boğaz dokusundaki anatomik değişiklikler. Bunların bir kısmı kas atrofisi (organların körelmesi), dokuların sertleşmesi ve zarların kuruması sonucu ortaya çıkar.
Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Ses telleri ses üretmenin yanında, yutkunmayla kapanarak yiyecek ve içeceklerin akciğere kaçmasını da engellemektedir.Tek taraflı ses teli felci olan hastalarda en sık görülen problem ses kısıklığı ve yemeklerin soluk borusuna kaçarak oluşturduğu öksürük krizleridir.
Çok nadir görülmekle birlikte her iki ses teli birden tam kapalı ya da çok az açılmış pozisyonda iken felç oluştuğu takdirde; nefes alınamaz ve acil müdahale gerekir.
Sesin doğal işleyişini bozan, fonasyonu zorlaştıran ses problemleri iki haftadan fazla sürerse ve seste kendiliğinden bir iyileşme görülmezse en kısa zamanda bir uzman hekime başvurulmalıdır. Ses hastalıkları zamanında tedavi edilmezse ileride cerrahi operasyon gerektirecek daha büyük ses problemlerine neden olur.
Sesin yanlış ve fazla kullanımından başka sigara, alkol kullanımı, yeterince su içilmemesi, çok kahve tüketilmesi, boğaz reflüsü eşlik eden üst solunum sisteminin enflamasyonları da ses tellerine zarar verip disfoniye yol açabilir.
Genel anesteziye (narkoz) ait özel riskler ile ilgili olarak, anestezi uzmanı sizinle görüşecektir. Kulak-burun-boğaz sahasında en sık yapılan ameliyatlardan ve belki de riski en az (en güvenilir) ameliyatlardan biridir.
Ses telinin iyi huylu hastalıkları için uygulanan ameliyatlara fonomikrocerrahi adı verilir. Ses ameliyatı mikroskop altında, ağız içerisinden ve genel anestezi altında yapılır. Deneyimli bir cerrah ve herhangi bir klinik sorunu olmayan bir hasta için ameliyatın süresi ortalama bir saat kadardır.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
Ses kısıklığının meydana gelmesine, nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörler sebep olabilir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi, akut larenjittir.
Yani besinlerin nefes borusuna kaçması gibi aksi bir durum söz konusu olmadığı sürece yediğimiz içtiğimiz hiç bir şey ses tellerimize doğrudan temas etmez. Bu nedenle de, bitki çayı, bal, çiğ yumurta gibi besinler doğrudan yenilip içildiği anda sesimizi güzelleştirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri