Yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerimiz kuruluş sırasıyla Resim, Grafik Sanatlar, Tekstil, Seramik ve Cam, Heykel, Geleneksel Türk Sanatları, Fotoğraf ve Müzik bölümleridir. Film Tasarımı ve Yönetimi, İç Mimarlık ve Endüstriyel Tasarım bölümlerimiz ise YKS sonucuna göre merkezi yerleştirme ile öğrenci almaktadır.
Özel yetenek sınavları ile alan bölümler arasında en çok resim, moda tasarımı, fotoğrafçılık, tekstil, antrenörlük, beden eğitimi gibi bölümler yer alır. Özel yetenek sınavları avantajları arasında merkezi sınav sisteminin sadece ilk oturuma ait en düşük puan ile başvuru hakkı kazanılması yer alır.
Özel Yetenek Sınavları 1. Aşama Eleme Sınavı Oturumları; 31 Ağustos 2021 Salı günü saat 10.00 itibariyle Göztepe Kampüsü'nde başlayacaktır.
Hâlihazırda Mimarlık (İngilizce), Mimarlık, ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı programları yürütülmektedir. Yeni bir yapılanma sürecinde olan Fakültemiz, Mimarlık (İngilizce) ve Endüstriyel Tasarım (İngilizce) olmak üzere iki yeni program ile yoluna devam edecektir.
İç Mimarlık Bölümü - Güzel Sanatlar Fakültesi - Marmara Üniversitesi.
İlgili 19 soru bulundu
Geçtiğimiz yıllarda iç mimarlık bölümü için yetenek sınavının kaldırıldığı, adayların tıpkı diğer bölümlere girmek isteyen öğrenciler gibi TYT ve AYT sınavlarına girmesi gerektiği YÖK tarafından açıklanmıştı.
Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
eleman.net verilerine göre, İç Mimar 2023 yılında ortalama 24.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İç Mimar , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.528 TL maaş alıyordu.
Özel Yetenek Sınavları 2-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: 1- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın kararı gereğince özel yetenek sınavlarından ücret alınmayacaktır.
Eğer gireceğiniz bölüm yetenek sınavları ile alım yapıyorsa TYT'ye girmeniz gerekmediğini düşünmemelisiniz. Aksine güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları için öncelikle TYT baraj puanını geçmeniz şartı koşulur. Barajı geçemeyen öğrencilerin yetenek sınavı için yaptığı başvuru kabul edilmez.
SINAV KAPSAMI: Özel Yetenek Sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama 20 soruluk genel yetenek sorularını kapsarken; ikinci aşama üç boyutlu düşünce gücü, perspektif ve hayal gücüne dayalı çizim sınavından oluşmaktadır.
İç mimarlık yetenek sınavına girebilmek için öncelikle ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen LYS sınavından en az 140 puan almanız gerekmektedir. Tercih edeceğiniz üniversiteye göre bu puanın etkisi değişmektedir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), çizgi film, grafik, grafik resimleme ve baskı, grafik tasarım programlarına girişte özel yetenek sınavlarını kaldırmıştı.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Bölüm içerisinde en önemli ders tartışmasız matematiktir. Matematik dersinde hem 1. hem de 2. bölümlerde yüksek başarı elde etmeniz beklenir. Bunun yanında sayılan diğer dersleri de iyi bir not ortalamasına sabitlerseniz, kısa sürede hedeflediğiniz iç mimarlık bölümüne yerleşebilirsiniz.
Yeterli TYT puanı ile aday öğrencinin ön lisans İç Mekan Tasarımı programını tercih etmesi ve tercih sonuçlarına göre ön lisans İç Mekan Tasarımı programına yerleşmesi gerekmektedir.
İç Mimarlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 195,75932, en yüksek 435,09489'dur. İç Mimarlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 689296, en yüksek 67604'tür.
İçmimarlık Bölümü, 1954'de Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu olarak kurulan kurumun ilk beş bölümünden biri olarak Mobilya ve İçmimarlık Bölümü adı altında kurulmuş ve 1957-58 Eğitim-Öğretim yılında öğretime başlamıştır. Programı başarıyla tamamlayan mezunlara alanında lisans derecesi verilir.
Öğrencinin başvuru sırasında Ana dal Programındaki genel akademik başarı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,75 olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri