Namazda veya namaz dışında ağlamak abdesti bozar mı? Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz. Ancak namaz esnasında, dünyalık bir endişe ile ses çıkararak ağlamak kişinin namazını bozar, abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidâye, 1/62).
Her ne nedenle olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözyaşı akıtmak, abdesti bozmaz. Ama namaz sırasında dünya hayatı ile ilgili bir endişeden dolayı ses çıkararak ağlamak namazın bozulmasına yol açar.
Değerli kardeşimiz, Namazda dünyevi bir şey için sessiz ağlamak -mekruh olmakla beraber- namazı bozmaz. Ancak dünyaya ait bir işi hatırlayarak sesli ağlamak veya ağrı veya sızıdan dolayı ve bezginlikle, ah of deyip inlemek namazı bozar, ancak abdesti bozmaz.
Demek ki, namazda Allah sevgisi, ahiret kaygısıyla duygulanıp ağlamak namazı bozmaz, tam tersine en makbul ibadet yapar.
Değerli kardeşimiz, Dünyaya ait bir işi hatırlayarak sesli ağlamak veya ağrı veya sızıdan dolayı ve bezginlikle, ah of deyip inlemek namazı bozar, ancak abdesti bozmaz. Ağlamaktan veya soğan gibi göz yaşartıcı şeylerden dolayı gelen göz yaşları abdesti bozmaz.
İlgili 33 soru bulundu
Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir. Abdest hangi hallerde bozulur, osurmak abdesti bozar mı, yellenmek abdesti bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Fetvaya göre osurmak (yellenmek) abdesti bozan hallerden biridir.
Namazı bozan haller arasında gülmek, konuşmak vs. haller yer alırken esnemek, hapşırmak ve öksürmek namazı bozmamaktadır. Öksürmek ister istemez kişinin kendi tutamayacağı bir hal olduğu için namazı bozmamaktadır. Hapşırmak ve esnemek de aynı şekildedir.
İslâm'da bedenî, ailevî, dünyevî felâket ve acılara ağlamayıp sabır ve tahammül göstermek tavsiye edilmekle birlikte, bu durumlarda taşkınlık yapmadan ağlamak yasaklanmamıştır. Buna karşılık nevha yani isyanı andıracak şekilde bağırıp çağırarak, saçını başını yolarak ağlama kesin olarak haram kılınmıştır.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Bu hâl, bir bakıma dalgınlık ve gaflet göstergesidir. Hadis-i şerifte şeytandan geldiğine dikkat çekilen esneme, genellikle çok yiyip içmek, karnı tıka basa doldurmak, hareketsizlik ve uyku hâlinin öne geçmesi gibi durumlardan kaynaklanır. Ayrıca esnemeye sebep olan durumlardan her biri şeytanın hoşlandığı işlerdir.
Namazda gözleri yummak yanlış mı? Namaz kılan kişinin gözlerini kapatması mekruhtur.
Değerli kardeşimiz, Kokusu olsun veya olmasın, erkek ve kadının tenasül organından (ön kısmından) çıkan yel/gaz abdesti bozmaz. Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur.
İslâm'da dinî his ve heyecanla ağlamak tavsiye edilmiş ve bu tür ağlamalar karşılığında büyük sevap vaad edilmiştir. Meselâ kimsenin bulunmadığı bir yerde Allah'ı zikredip ağlayan müminin âhirette Allah'ın özel lutfuna nâil olacağı (bk.
Küfretmek, kötü söz söylemek, dedikodu yapmak ve benzeri şeyler abdesti bozmaz. Çünkü abdest ancak vücuttan çıkan kan, irin, idrar, dışkı ve benzeri şeylerden dolayı bozulur (Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, ts. I, 9-10).
Ancak göz damlası abdesti bozmaz.
Mutasavvıflar namaz- daki göz aydınlığının Allah'a muhabbetten kaynaklandığına kanidirler. Kişinin göz aydınlığı muhabbeti nisbetinde gerçekleşmektedir. Kimi için bu göz aydınlığı Hakk'ın huzurunda durma, Hakk'a vuslat iken, kimi için de müşâhede makamına erme sevincini yaşamaktır.
Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür (Fetavay-ı Hindiyye, I, 107).
“Meleklerin girmediği 10 ev: 1-Akrabalardan alâkayı kesenin evi. 2-Anne babaya itaat etmeyenin evi. 3-Faiz yenilen ve alınan ev. 4-İçinde köpek bulunan ev. 5-Allah'ın zikredilmediği ev. 6-İçinde sahabeye sövülen ev. 7-Resim, suret ve heykel bulunan ev. 8-Müzik aletleri bulunan ve çalınan ev. 9-İçinde çan olan ev. 10- ...
Evet namaz kılarken insan altı yönden Allah tarafından kuşatıldığı şuurunda olmalıdır; hatta Allah'ın içine bile nufuz ettiği şuurunda olmalıdır. Çünkü Allah'ın olmadığı yer yoktur. Akait kitapları onu nihayetsiz olarak anlatır. Yüce Rabbimiz de “Biz ona (kulumuza) şah damarından daha yakınız” müjdesini veriyor.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Peygamber: "Ailesinin (veya dirilerin) ağlaması/ağıt yakması sebebiyle ölüye azap edilir." buyurmuş, Hz.
Acı, keder, kayıp, çaresizlik, tasa, kaygı, sinir, heyecan, suçluluk ve hatta sevinç gibi yoğun yaşanan birçok duygu gözyaşlarını belirmesine neden olabilir. Ağlama anı gerçekte insanın kendisi ile geçirdiği özel bir andır.
Küçük ve büyük abdest sıkıştırırken ve yel zorlarken namaza durmak mekruhtur (harama yakındır). Bunlar, namazda kalb ve zihni meşgul ederek huzura engel olduklarından mekruh sayılmışlardır. Namaz arasında abdest sıkışıklığı zorlarsa, namazı bozmalıdır. Cemâat kaçırılacak bile olsa, namazı bozmak efdâldir.
Değerli kardeşimiz, Namazda inlemek, "ah!, oh!" demek veya ağlamak, o kadar ki ağzından çıkan harflerden ağladığı belli olacak duruma gelirse, bütün bunlar âhireti düşünerek oluyorsa, namaz bozulmaz. Ama kendisine dokunan bir musibet, dert, hastalıktan ve yorgunluktan dolayı ise, namaz bozulur.
el Cevab: Mekruhtur. Kâbe'de beytullaha bakılması da caizdir. Namazı bozmaz ama efendimizin uyarıları var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri