Bunlardan en meşhuru sanırım, “Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi.” Bu kurama göre, insanın en temel ihtiyaçları; fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyaçları, ait olma ve sevgi ihtiyaçları, değer ihtiyaçları ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarıdır.
Çok yönlü ve kompleks bir varlık olan insan söz konusu olduğunda zihin ve bedeni bağımsız olarak düşünmek çok da doğru olmayacaktır. Dolayısıyla fiziksel gelişim ve fizyolojik ihtiyaçlar gibi zihinsel-ruhsal gelişim ve sevme, sevilme, saygı ve değer görme de bir ihtiyaçtır.
Sevgi, motivasyonun anahtarı; yaşamayı, yaratmayı, kendinizi ilerletmeyi ve başkalarına dokunma isteğinize olanak tanıyan şeydir. Yani sevgi de tıpkı beslenme gibi, bedensel ve ruhsal bütünlüğünüz için hayati bir ihtiyaç.
Yiyecekler hem ihtiyaç hem de istek olabilir. Et, süt, yumurta, sebze ve meyveler gibi temel gıdalar ihtiyacımızdır.
İhtiyaçların doğası sınırlıdır, isteklerin doğası sınırsızdır. İhtiyaçlar sahip olunması gereken şeylerdir, istekler ise sadece insanların arzularıdır.
İlgili 30 soru bulundu
İstekler, insan ihtiyaçlarının kültür, kişilik ve çevre özellikleri ile bütünleşerek aldığı şekil olarak tanımlanabilir. Örneğin susuzluk, insanın en temel ihtiyacıdır. Bu ihtiyacımızı su içerek karşılayabileceğimiz gibi gazoz, kola, ayran, soda içerek de ihtiyacımızı giderebiliriz.
Giyinme: En temel ihtiyaçlarımızdan biri giyimedir. Çıplak gezemeyiz. Aynı zamanda üşümemek için de giyinme ihtiyacı duyarız. İstek: Hayatımızı sürdürmek adına ihtiyaç duymadığımız, ancak elde ettiğimiz zaman bizi mutlu eden ihtiyaçlar istek olarak bilinir.
Mutlu bir evlilikte eşler birbirinin hem arkadaşı, hem dostu, hem de yardımcısıdır. Evlilik bireysel ihtiyaç olduğu kadar, toplumsal ihtiyaçtır. Tarihin kaydettiği bütün topluluklarda, aile kurumu önemli yerini her zaman muhafaza etmiştir. Evlilik toplumun huzuru, insanlığın barışı için son derece önemlidir.
Sözlü olarak ihtiyaçlarımızı belirtirken lütfen, rica ederim gibi nezaket ifadeleri kullanmalıyız. Sınıf arkadaşlarımızdan bir şey istediğimizde kendimizi bağırarak ifade etmeliyiz. İstek ve ihtiyaçlarımızı okul idaresine dilekçe ile iletebiliriz.
İhtiyaçlar ise tıpkı Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi gibi insanların hayatta kalma, güvenlik, barınma, beslenme, sağlık gibi temel gereksinimlerini karşılamak için zorunlu olan taleplerdir. Bu ihtiyaçlar, insanların fiziksel ve duygusal olarak sağlıklı ve güvende hissetmeleri için elzemdir.
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
Sevgisizlik, insan zihninin travmatize olmasına ve benlik duygusunun azalmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle de psikolojik rahatsızlıkların temelinde sevgisizlik yattığını görmek pek de şaşırtıcı değildir. Sevgisiz insan psikolojisi, zedelenmiş ego ile kendisini gösterse de dışavurum her zaman aynı değildir.
Sevildiğini hissetmek insanın birinci derecedeki duygusal ihtiyacıdır. Sevilmek, insanın kendisini daha özel, daha değerli, daha biricik hissetmesine kapı açan en tesirli duygudur. Bu nedenle, her birey farkında olmaksızın, içinde bir yerde bir duygu deposu barındırır.
Sevgi bizlere sosyal başarı kazandırır. İçimizdeki sevgi dışımıza saygı, empati, güleryüz gibi tavırlarla yansıyınca, huzurlu ilişkiler ile bütünleşince sosyal başarı kaçınılmazdır. Öte yandan sevgi bedenimizi, ruhumuzu hoşnut kılar, rahatlatır, kasları gevşetir, canlı ve sempatik bir görüntü vermemize etken olur.
İnsanın, mutlu olabilmek için sevmeye ve sevilmeye ihtiyacı vardır. Sevmeyen, başkaları tarafından sevilmeyen insan ne kadar varlıklı ve sağlıklı olursa olsun mutsuz, huzursuz olur. Sevgi, insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygudur. Bu duygu, insanları birbirine bağlar.
Sevgi Eksikliği Nedir? Sevgi eksikliği, çocuğun duygusal ihtiyaçları aile tarafından karşılanmadığında ortaya çıkan bir durumdur.
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi 5 ana kategoriye ayrılır. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Evlilikte aşk şart değildir, mutlu bir evlilik için sevgi yeterlidir.
Ailenin bir kadın ve bir erkeğin evliliği ile kurulduğunu belirten Başkan Erbaş, “Evlilikte sevgi, saygı, sadakat olması lazım. Sevginin, saygının, sadakatin sabırsız olması mümkün değil. Sabır ve tahammül ile selamete ulaşılacaktır. Eşlerin birbirine karşı sabır ve tahammül içinde olması gerekiyor.
Sağlıklı bir evlilik olabilmesi için cinsel hayat en önemli bileşendir. Evliliklerde cinsel hayatımız %70 gibi önemli bir oran oluşturmaktadır. Cinsel yaşantı olmaksızın sürdürülebilen evliliklerde eşler ciddi sorunlar yaşayabilmektedir.
Kalem ve kitap birer ihtiyaçtır. Çünkü onlar bizlerin bilgi edinmesini sağlar ve bilgi edinmek de gelişmek ilkellikten ayrılmak ve dosdoğru medeniyete koşmak için birer ihtiyaç haline gelmiştir. =>Kısacası cevap:ihtiyaç.
- Bir şeye hayatımızı devam ettirmek için ihtiyacımız olmaması fakat istediğimiz bir şeydir. Örneğin, oje bir ihtiyaç değil, bir istektir. kolye ya da çeşitli aksesuarlar ihtiyaç değil, istektirler. Örneğin, son model bir araba almak istek olacaktır ihtiyaç yerine.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri