Kursiyerlerin devamsızlıkları, belirtilen eğitim süresinin yüzde 10'unu aştığı takdirde sözleşmeleri feshediliyor. Sözleşme fesih işlemi yalnızca devamsızlıkla ilişkili olmuyor. Eğitimden önce, kursiyerlere beyan edilen sözleşme maddelerine uyulmaması durumunda da sözleşme fesih işlemleri gerçekleşebiliyor.
Gitmeyen gitmez yahu kimsenin üzerine gitmeye gerek yok, zaten iki katı yedek çağırılacak. Sorun olmaz yani hiçbir şekilde. Gitmeyen gitmez yahu kimsenin üzerine gitmeye gerek yok, zaten iki katı yedek çağırılacak. Sorun olmaz yani hiçbir şekilde.
Mazeretsiz olarak iş akitlerini sonlandıran, diğer bir deyişle istifa eden çalışanlar için çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Bunlar: Mazeretsiz işten ayrılan çalışanın sözleşmesi İŞKUR il müdürlüğü tarafından feshedilir ve bu kişi fesih tarihinden itibaren 12 ay süreyle İŞKUR kurs ve programlarından yararlanamaz.
Ayrıca kursiyerin 5 gün rapor hakkı ve kurs süresinin %10'u kadar devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Bu süreleri aşan kursiyerler devamsızlıktan kalmış sayılır ve programa devam edemez.
Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP'ye başvuramaz.
İlgili 30 soru bulundu
Aylık olarak bildirimde bulunmayan işyerleri için Kanun'un 20/i maddesine göre “Kurum tarafından istenilen rapor, bilgi ve belgeler ile işgücü piyasasının izlenmesi için gerekli olan istatistiksel bilgileri Kurumca belirlenen süre içerisinde ibraz etmeyenlere” 2021 yılı için 5.896 TL idari para cezası uygulanacaktır.
İptal İşlemleri ekranını kullanarak seçtiğiniz işgücü istemini iptal edebilirsiniz. İşgücü İstemlerim ekranında işlem yapmak istediğiniz işgücü istemini solundaki ok yardımıyla seçtikten sonra İptal Et komutuna tıklayarak İptal İşlemleri ekranına ulaşabilirsiniz.
İşçinin devamsızlığı sebebiyle işverenin derhal feshi de İş Kanunu'nun 25/II-g bendinde düzenlenmiştir. Bu durumda işverenin, devamsızlık sebebiyle fesih hakkını kullanırken kanunda düzenlenen 6 günlük süreye riayet etmesi gerektiği söylenebilir.
Devamsızlık yapan işçinin iş sözleşmesi, işverence haklı olarak feshedilebilir. İş sözleşmesinin işverence haklı nedenle feshedilmesi halinde ise işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamaz. Ancak işçinin devamsızlık yapması durumunda işverence, işçiye mazeret sunması için uygun bir süre verilmektedir.
İşbaşı Eğitim Programlarının Süresi
Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır. Geleceğin mesleklerinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarında ise program süresi en fazla 9 ay olarak uygulanabilmektedir.
İş sözleşmesinde 2 ay deneme süresi olan bir çalışan, işe başladığı tarihten itibaren 2 ay içinde istifa edecekse ihbar süresini kullanmaz. İşveren de aynı şekilde işçiyi ilk 2 ay içinde işten çıkartacaksa herhangi bir sebep belirtmeksizin ve bildirim sürelerine uymadan sözleşmeyi sonlandırabilir.
Yukarıda da açıklandığı üzere işçinin iş akdini feshetmeye karar verdiğinde ihbar süresi dolana kadar çalışma zorunluluğunun sebebi işverenin mağdur olmasını, zor durumda kalmasını önlemektir. Dolayısıyla işveren istemezse işçinin bu süre dolana kadar çalışması gerekmez, işveren bu hakkından vaz geçmiş sayılır.
Bu süre yani ihbar süresi, işçinin hizmet süresine göre belirlenir. İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.
Yapılan duyuruda belirtilen süre içinde başvuru yapılmaması veya başvuru yapıldığı halde göreve başlanmaması durumunda, yerleştirmeden doğan haklarınız kaybolacaktır.
2023 İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaş Tablosu
Ayrıca geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir.
İdari bir kurum olan Türkiye İş Kurumu'nun idari para ceza kesme yetkisi bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
İşçinin, işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi halinde işverenin haklı fesih imkanının bulunduğu kurala bağlanmıştır.
İhtarname : İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 işgünü işine devam etmemesi halinde son devamsızlık gününden itibaren 6 iş günü içerisinde önce işe başlaması veya geçerli mazeretini bildirmesi işçiye için ihtarname gönderilir.
Dairenin kararında, 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki hüküm gereğince, "İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi halinde" işverenin haklı fesih imkanına sahip olduğu hatırlatıldı.
İşçiye tazminatını vereceğim diyerek işten çıkaran daha sonra da arkasından devamsızlık tutanağı düzenlenen işçi 2 gün içinde işçilik alacaklarını talep eder şekilde noterden ihtarname göndermesi isabetli olacaktır. Yoksa işçi devamsızlıktan tazminatsız olarak işten çıkarılabilecektir.
Çalışan hastalandığını ortaya koyan raporu işverenine veremezse, yaptığı devamsızlık mazeretsiz kabul edilecektir. Mazeretsiz devamsızlık ardı ardına iki işgününü veya herhangi bir tatil gününden sonraki iki iş gününü ya da bir ay içerisinde üç işgününü aşarsa çalışan tazminat dahi alamadan işten çıkarılabilecektir.
Sözleşmenin feshinin onaylanması için sözleşmeyi fesheden taraf, aynı gün içerisinde durumu yazılı olarak İŞKUR İl Müdürlüğü'ne bildirerek onay alması gerekmektedir. Onay alınmaması halinde sözleşme feshedilmemektedir.
Aktif: Bu statüdeyken açık işlere başvurabilir, işverenin sorgularında görünürsünüz, ve işveren sizi seçebilir. Pasif: Sistemi kullanma sıklığınıza göre alabileceğiniz bu statü, işverenlerin işgücü istemlerine eleman seçme işlemlerinde son sıralarda bulunmanıza neden olur.
Android cihazınızda Google Play'deki aboneliklerinize gidin. İptal etmek istediğiniz aboneliği seçin. Aboneliği iptal et'e dokunun. Talimatları uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri