Sevgili Arsız Ölüm ise, Latife Tekin'in 1983 yılında yayımlanan ilk eseridir. Her iki eser de, büyülü gerçekçilik akımının ölçütleri ile yazılmışlardır.
Büyülü gerçekçilik, Türk edebiyatı için yeni sayılabilecek yaklaşımlardandır. Büyülü gerçekçilik yaklaşımına dâhil edebileceğimiz eserlerden biri Latife Tekinin Sevgili Arsız Ölüm romanıdır. Sevgili Arsız Ölüm, yazarın ilk romanıdır.
Çağdaş edebiyat yazarlarından olan Gabriel García Márquez'in eserleri Büyülü Gerçekçilik akımını ilerletmiş ve okuyucuya her defasında yenilikler sunmuştur. Türk Edebiyatı'nda Büyülü Gerçekçilik akımının temsilcisi sayılan Latife Tekin, eserlerinde bu akıma yer vermiştir.
Büyülü gerçekçilik, fantastik unsurlara bolca yer veren postmodern edebiyat kuramında merkez teşkil edecek akımlardandır. Köken itibarıyla, Latin Amerika'da doğmuş ve en önemli örnekleri Latin Amerikalı yazarlar tarafından verilmiştir.
modern bir hicivname olan Yüz:1981 adlı eseriyle; 1950-80 arası dönemi büyülü-gerçekçi bir perspektiften değerlendiren Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm adlı eseri bu bağlamda değerlendirilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Tekin, Sevgili Arsız Ölüm'le birlikte o döneme kadar köyden kente göç olgusunun sosyolojik bir problem olarak tespit edilmesini önemseyen toplumcu gerçekçi roman anlayışının kalıplarını kırmasıyla dikkatleri üzerine çekmiştir.
Sevgili Arsız Ölüm, modern edebiyatımızda önceli olmayan bir dil, ses ve anlayışla kurulmuş bir romandır.
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar.
Realizm ya da gerçekçilik, bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Nasıl ki romantizm klasizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır.
Realizm, (gerçekçilik) bir sanat akımı olarak, kendisinden önce doğmuş olan romantizme bir başkaldırı olarak ortaya çıkmıştır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından herhangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içerik olarak etkileyen belli üslup, duygu ve düşünce dizisine edebiyat akımı veya edebi akım denir.
Akılla çözülemeyen, fantastik ögeler içeren, mantıkla anlaşılamayan gerçeklikler edebiyat ve sinema terimlerinde 'Büyülü Gerçekçilik' olarak adlandırılmaktadır. Özellikle Türk masallarında ve anonim olan çoğu hikâyede bu akımın etkileri görünmektedir.
Kitapta mekan olarak çocukluğunun geçtiği Aracataca kasabasını ele alan yazar, burayı Macondo adıyla ve olağandışı unsurlarla süsleyerek anlatıyor.Yüzyıllık Yalnızlık; Buendia ailesinin, yapılan bir büyü sonucu akraba evliliği nedeniyle 100 yıl süren bir lanetle yaşamalarını konu ediniyor.
Sevgili Arsız Ölüm, modern edebiyatımızda önceli olmayan bir dil, ses ve anlayışla kurulmuş bir romandır. Yazarın öz yaşamını da içeren bir biçimde, Huvat ailesinin köyden kente göçü, aile fertlerinin yoksulluk bilgisi ve geleneksel kültürleriyle kentteki yaşama tutunma çabalarını konu edinir.
Anıştırma, metinlerarası ilişki türlerinden biridir ve bir metnin içinde başka bir metnin çok ayrıntılı / derin olmayan, fakat bilinen yanları ile hatırlatılmasıdır. olarak sunan dramatik kurgusu gibi sahip olduğu bütün özellikleri ile postmodernist bir anlatıdır.
Olaylar gerçek dışı unsurlar içermekle birlikte büyülü gerçekçilikte mekân daima gerçek dünyaya aittir. Büyülü gerçekçilik, Türk edebiyatı için yeni sayılabilecek yaklaşımlardandır. Büyülü gerçekçilik yaklaşımına dâhil edebileceğimiz eserlerden biri Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm romanıdır.
Parnasizm, Fransa'da 1860 yılında Çağdaş Parnas (Le Parnasse contemporain) şiir dergisi etrafında toplanan sanatçılarca ortaya çıkarılmış bir edebî akımdır. Gerçekçiliğin şiire yansımasıdır. Sanat için sanat görüşü benimsenmiştir. Şâir kuyumcu titizliğiyle çalışır.
Gerçekçilik olarak Türkçeye çevrilen realizm, genel anlamı itibarıyla zihinde var olanların dışında zihinden ve zihindekilerdeki idelerden bağımsız olarak dış dünyada kendi başına var olan bir mevcudiyetin kabul edilmesidir. Felsefede yaygın biçimde kullanılan bir kavramdır.
Realizmin yaratıcıları Defoe, Balzac ile Tolstoy'dur. Gustave Flaubert, Goncourt Kardeşler bu edebiyat akımına gerçek karakterleri- ni vermişlerdir. Defoe, Stendhal, Balzac, Flaubert, Dostoyevski, Tolstoy ve modernlerden Hemingway realizmin en ünlü kişileridir.
Eşsiz yapıtlarıyla kaleminin gücünü dünyaya duyuran Türk kadın yazarlardan Latife Tekin, ilk romanı Sevgili Arsız Ölüm ile okur kitlesini günden güne genişletmeye devam ediyor.
Süre: Tek perde, 85 dk. Yaş Sınırı: 13+ (Urla Kültür Sanat'a ait gerçekleşecek olan etkinliklerde geçerlidir.)
Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm romanını yüksek lisans bitirme projesi olarak hazırladıktan sonra izleyiciyle buluşturan ve salgın öncesinde oyunuyla büyük ilgi gören Nezaket Erden'le oyunculuk hikâyesini ve romanın uyarlanma sürecini, tiyatrolarının yolculuğunu, Dirmit kızla kendi hikayesinin benzerliklerini ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri