Sevgili Arsız Ölüm, modern edebiyatımızda önceli olmayan bir dil, ses ve anlayışla kurulmuş bir romandır.
Latife Tekin ise Sevgili Arsız Ölüm adlı romanında toplumsal gerçekliği, fantastik, masalsı ve renkli bir atmosferden yansıtır ve böylece 'büyülü gerçeklik' olarak kabul edilen roman anlayışının Türk edebiyatındaki avangart bir örneğini verdiği gibi gerçekçi roman anlayışına yeni ufuklar, yeni anlatım yolları açar.
Sevgili Arsız Ölüm ise, Latife Tekin'in 1983 yılında yayımlanan ilk eseridir. Her iki eser de, büyülü gerçekçilik akımının ölçütleri ile yazılmışlardır.
Anıştırma, metinlerarası ilişki türlerinden biridir ve bir metnin içinde başka bir metnin çok ayrıntılı / derin olmayan, fakat bilinen yanları ile hatırlatılmasıdır. olarak sunan dramatik kurgusu gibi sahip olduğu bütün özellikleri ile postmodernist bir anlatıdır.
Büyülü gerçekçilik akımına da yakıştırılan bu romanının ardından peş peşe diğer romanları geldi. Eserleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve Hollandacaya çevrildi. Değişik üslubu ve yaklaşımıyla kuşağındaki edebiyatçıların önde gelen isimlerinden biri oldu.
İlgili 31 soru bulundu
Latife Tekin, 1980 sonrası Türk edebiyatında yerini bulmuş postmodern kuşağın önemli isimlerinden biridir. Yazar, Gece Dersleri'ni, bir iç hesaplaşma, kendine dönme temaları üzerine inşa ederek postmodern anlatım tekniklerinden olan metinlerarası ilişkiyi ironi ve parodi yoluna başvurarak sağlamıştır.
1948) gibi yazarlarla anılan Latife Tekin; Türk edebiyatında kaynağı Latin Amerika olmakla birlikte malzemesini Anado-lu efsaneleri, Orta Asya yaşantısı, dinî inanışlar ve folklordan alarak oluşturduğu yerli “büyülü gerçekçi” anlatım tarzıyla kısa sürede dönemin önde gelen romancılarından biri ol-muştur.
Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir.
Sevgili Arsız Ölüm, modern edebiyatımızda önceli olmayan bir dil, ses ve anlayışla kurulmuş bir romandır. Yazarın öz yaşamını da içeren bir biçimde, Huvat ailesinin köyden kente göçü, aile fertlerinin yoksulluk bilgisi ve geleneksel kültürleriyle kentteki yaşama tutunma çabalarını konu edinir.
Postmodern roman, klasik romandaki gibi olay örgüsü üzerine kurulu bir anlatı değildir.Olay örgüsünden daha çok olayın ya da olayların ön plana çıkması söz konusudur. Postmodern roman modernist romandaki gibi zor da olsa ulaşılabilir olan anlam bütünlüklerine sahip bir anlatı değildir.
Büyülü gerçekçilik yaklaşımına dâhil edebileceğimiz eserlerden biri Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm romanıdır. Sevgili Arsız Ölüm, yazarın ilk romanıdır. Roman, Aktaş ailesinin dışa kapalı bir köyde başlayıp büyük şehirde son bulan serüvenine yer verir.
Çağdaş edebiyat yazarlarından olan Gabriel García Márquez'in eserleri Büyülü Gerçekçilik akımını ilerletmiş ve okuyucuya her defasında yenilikler sunmuştur. Türk Edebiyatı'nda Büyülü Gerçekçilik akımının temsilcisi sayılan Latife Tekin, eserlerinde bu akıma yer vermiştir.
Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm adlı eserinde de büyülü gerçekçilik akımının etkisi romanın başından itibaren hissedilir. Roman boyunca, daha sonra adı Akçalı olacak olan, Alacüvek Köyü'nden şehre göç eden Atiye, Huvat ve çocuklarının yaşantılarına tanıklık edilir.
Süre: Tek perde, 85 dk. Yaş Sınırı: 13+ (Urla Kültür Sanat'a ait gerçekleşecek olan etkinliklerde geçerlidir.)
Latife Tekin'in (1957) Sevgili Arsız Ölüm (1983) romanı, teknik, muhteva, tiplemeler ve üslup açısından önemli bir başarı yakalar.
Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm romanını yüksek lisans bitirme projesi olarak hazırladıktan sonra izleyiciyle buluşturan ve salgın öncesinde oyunuyla büyük ilgi gören Nezaket Erden'le oyunculuk hikâyesini ve romanın uyarlanma sürecini, tiyatrolarının yolculuğunu, Dirmit kızla kendi hikayesinin benzerliklerini ...
Büyülü gerçekçilik yaklaşımına dâhil edebileceğimiz eserlerden biri Latife Tekinin Sevgili Arsız Ölüm romanıdır.
Olaylar gerçek dışı unsurlar içermekle birlikte büyülü gerçekçilikte mekân daima gerçek dünyaya aittir. Büyülü gerçekçilik, Türk edebiyatı için yeni sayılabilecek yaklaşımlardandır. Büyülü gerçekçilik yaklaşımına dâhil edebileceğimiz eserlerden biri Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm romanıdır.
Sevgili Arsız Ölüm; Atiye, Huvat, Mahmut, Seyit, Nuğber, Halit, Zekiye ve Dirmit kızın hikâyesinin yazarın yaşadıklarından damıtıldığı ve sözlü kültürle harmanlandığı, bir ailenin köyden şehre göçünü, var olma çabalarını, yaşadıkları zorlukları konu edinen bir roman.
Bunlar; 'tahkiyeli anlatım' (düz yazı türlerinin ana anlatım yolu), 'temsilî anlatım/sahneleme' (tiyatro türlerinin ana anlatım yolu) ve 'coşkulu anlatım' (lirik şiirin anlatım yolu) biçimleridir.
Yazar, insan dışındaki dünyayı yalın ve çok sade bir şekilde yansıtmaktan kaçınır. Aynı zamanda geleneksel anlatımın dışına çıkar ve yer yer alegorik anlatımlardan da yararlanır. Sözcüklerin de çağrışım gücünden faydalanarak şiirsel bir dil kullanır. İnsan, karmaşık bir varlık olarak ele alınır.
Postmodern roman üstkurmaca ve metinlerarasılık düzleminde referans, pastiş, parodi, ironi, kolaj teknikleriyle bu söz konusu olguları ele alır.
Yazın hayatına 16 yaşında yazdığı Mösyö Hristo isimli öyküyle başlamıştır, Gerçeküstücülük akımının niteliklerini taşıyan bu öykü çeşitli dünya antolojilerinde yer almaktadır. Kariyerinin sonraki dönemlerinde roman türüne ağırlık vermiştir. Büyülü Gerçekçilik akımının Türk Edebiyatı'ndaki temsilcilerindendir.
1980'li yılların başında edebiyat çevrelerinde adını duyurmaya başlayan Latife Tekin, ilk başlarda toplumsal gerçekçi çizgide yazan biri olarak değerlendirilmesine rağmen günümüzde ismi postmodernizmle özdeşleşen romancılardan biri haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri