Seyahat Acentası sıfatı TÜRSAB'a üye olmak ve Bakanlıkça düzenlenen işletme belgesini teslim almak ile kazanılır. Bu nedenle belge alınıncaya kadar yürütülecek Seyahat Acentalığı faaliyetleri 1618 sayılı yasa gereği “işletme belgesiz faaliyet” olarak tanımlanır ve cezai yaptırım söz konusudur.
Şube işletme belgesi talebi için başvuru sahibi Seyahat Acentası doğrudan TÜRSAB'a başvuruda bulunur. Başvuru dosyası içeriğinde yapılacak inceleme değerlendirme sonrası başvuru sahibinin dilekçesinde bildirilen adrese Birliğimizce denetim gerçekleştirilir.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), acentelerin aidat ve acente-şube kuruluş ücretlerine yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında zam yapıldığını duyurdu. Yapılan zamla birlikte acentelerin yıllık aidat ücreti 11 bin 342 lira, acente ve şube kuruluş ücreti ise 226 bin 956 liraya yükseldi.
Türkiye'de seyahat acentası sıfatı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine (“TÜRSAB”) üye olmak ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılmaktadır. Seyahat acentaları yasal olarak faaliyetlerine ancak Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra başlayabilmektedirler.
KURULUŞ VE İŞLETME BELGESİ
Seyahat acentası sıfatı, TÜRSAB'a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılır. Seyahat acentası, Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlar.
İlgili 32 soru bulundu
2024 yılı için belirlenen üye giriş aidatı 359.476,83 TL (Üye kayıt ücreti üyelik işlemleri esnasında bir defaya mahsus tahsis edilir. Bakanlık tarafından işletme belgesinin düzenlenerek Birliğe üyeliğin kesinleşmesi durumunda geri iadesi mümkün değildir.) 2024 yılı yıllık aidat miktarı ise 17.973,85 TL'dir.
Seyahat acentesi adı, TÜRSAB'a üye kaydının yapılması ve bakanlık tarafından verilen işletme belgesi almak suretiyle kazanılmaktadır. Seyahat acentesi, bakanlıktan alınan işletme belgesiyle acente faaliyetlerine başlayabilir.
Şartlar uygun ise, yetki belgesi eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir. Bu şekilde yenilenen yetki belgesi ile zayiinden dolayı yenilenen yetki belgesi ücreti %50 indirimli alınır. Unvan ve adres değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen yetki belgesinden ücret alınmaz.
Düzenlenen seyahat acentası işletme belgesi, başvuru sahibine teslim edilmek üzere ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilir ve durum TÜRSAB'a bildirilir. Belge harçlarının Bakanlıkça belirlenen hesaplara yatırıldığına ilişkin belgelerin ibraz edilmesinden sonra, belge İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınır.
Seyahat acentası belgesi, seyahat acentası faaliyeti gösterilebilmesi için ticari kuruluşlara Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen belgedir. Seyahat acentaları gördükleri hizmetlere göre üç grupta toplanırlar: A Grubu Seyahat Acentaları: Tüm seyahat acentalığı hizmetlerini ifa ederler.
Genel Tebliği ile 2022 yılı yeniden değerleme oranı % 122,93 olmuştur. Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında 2023 yılına ilişkin "Yıllık Aidat" miktarı 11.342,83 TL, "Acenta ve Şube Kuruluş" miktarı ise 226.856,51 TL olmuştur.
Turizm işletmeciliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin alacağı unvan “Turizm İşletmecisi” olacaktır.
- A grubu seyahat acentaları için yedi bin (7.000 TL)Türk Lirası, - B grubu seyahat acentaları için altı bin (6.000 TL) Türk Lirası, - C grubu seyahat acentaları için beş bin (5.000 TL) Türk Lirası'dır.
a) A Grubu Seyahat Acentası: Tüm seyahat acentalığı hizmetlerini yapar. b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin rezervasyonunu ve satışını yapar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgesi alınması ve TÜRSAB'a üye olunması zorunludur.
TÜRSAB karekodlu plaka paket tur, tur ve transfer hizmeti veren seyahat acentalarının aracında bulundurması gereken belge statüsünde olup, bu plakanın düzenlenen her bir paket tur, tur ve transfer faaliyetinde hizmet veren araçta bulunması gerekmektedir.
b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz, hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A Grubu ve Geçici A Grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin satışı ve kendisine A grubu seyahat acentasınca gerçekleştirmek üzere verilen hizmeti yaparlar.
“TÜRSAB Karekodlu Plaka” paket tur, tur ve transfer hizmeti veren seyahat acentalarının “araçlarında bulundurulması zorunlu belge” statüsünde olup, bu plakanın düzenlenen her bir paket tur, tur ve transfer faaliyetinde hizmet veren araçta bulunması gerekmektedir.
Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında 2021 yılına ilişkin yıllık aidat ödentisi miktarının 3.735,74 TL, Acenta ve Şube Kuruluş Ödentisi miktarının ise 74.714,63 TL olduğu hususunu siz değerli üyelerimizin bilgilerine sunarız.
Şirket unvanının ve acenta unvanının (her ikisinin) tam olarak yazılması gerekmektedir. Her bir şube için yukarıda belirtilen miktarların %25'i tutarında teminat alınması gerekmektedir.
Bu kelimenin “acente mi, acenta mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı acente şeklinde olmalıdır.
Türkiye'de seyahat acentalığı yapmak isteyen her girişimci TÜRSAB'a üye olmak zorunda. Türkiye'de 2020 yılı sonu itibarıyla seyahat acentası sayısı yaklaşık 12 bin 200.
Araçlar, Türsab Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin belirleyeceği çalışma sınırlarında hizmet verecek olup, hizmet gereği il dışına da görevlendirilebilecektir. 3. Kiralama Süresi: Yüklenici ile İdaremiz arasında imzalanacak sözleşmenin yürürlüğe girmesine müteakip işe başlanacak, 24 (yirmi dört) ay sürecektir.
Tur operatörü olabilmek için Anadolu Meslek Lisesi Turizm İşletmeciliği bölümünde "Seyahat Acentası" alanında eğitim almanız gerekir. Ayrıca bir üniversitede seyahat işletmeciliği, turizm ve otel işletmeciliği alanlarında önlisans veya lisans eğitiminizi tamamlarsanız tur operatörü olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri