Seyhan Barajı, eski Adana'nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana'yı
Seyhan Baraj projesinin temelleri Cumhuriyet Halk Partisi döneminde atılmış ancak hayata geçirilememiş, Demokrat Parti zamanında proje geliştirilerek tamamlanmıştır.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 Nisan 1956 tarihinde hizmete alınan ve tam 65 yıl önce Adana'nın sosyal ve ekonomik tarihini değiştiren Seyhan Barajı ekonomiye 78 Milyar TL fayda sağladı.
Seyhan barajı taşkın koruma ve enerji üretme amaçlı olarak 1956 yılında işletmeye alınmıştır.
1956 yılında Seyhan Nehri'nin önü toprak bir setle kapatılarak oluşturulmuş bir baraj… Bugünkü teknolojinin aksine beton yerine toprak bir setle yapıldığı için, ilk yıllar “Toprak Barajı” olarak anılırdı.
İlgili 20 soru bulundu
Seyhan Nehri ve Seyhan Barajı Adana şehir merkezinde gezilecek iki önemli doğal güzelliktir.
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan barajdır ve temeli 26 Şubat 2013'te atılmıştır.
Seyhan Nehri üzerinde 8 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 742 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,515 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,738 oranı karşılanır.
Adana'da 1953-2016 yılları arasında 12 baraj inşa edildi. Söz konusu 63 yıllık zaman diliminde faaliyete giren bu barajlardan enerji üretilip, tarımsal sulama yapılırken, taşkınlardan da korunma sağlandı. Kentteki 5 barajın 2022 ve 2023 yılları 15 Haziran doluluk oranları da açıklandı.
Adıyaman ve Şanlıurfa şehirlerinin arasında yer alan Atatürk Barajı, Türkiye'nin en büyük barajı olma özelliğine sahiptir. Atatürk Barajı sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en büyük barajıdır. Fırat Nehri üzerine kurulan baraj, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında yer alır.
Proje geçmişi. Keban Barajı'nın inşaatı ilk olarak 1936 yılında yeni kurulan Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından önerilmiş, ancak 1966'dan önce başlatılmamıştır. İnşaat, Fransız-İtalyan konsorsiyumu SCI-Impreglio tarafından yürütüldü ve 1974'te tamamlandı.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir.
'Adana Seyhan Baraj Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' proje kapsamında korunmaya alınan gölün alanı ise 68 kilometrekare. Uzunluğu 28 km en geniş yeri 17 km ve derinliği 70 metre.
Adana'nın metropoliten alanında Seyhan ve Yüreğir yerleşkelerinin sınırlarını çizer ve Çukurova'nın en batı kesiminde, Adana-Mersin sınırında Deli Burnu'nda Akdeniz'e dökülür. Seyhan Nehri üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralları kurulmuştur.
Seyhan ilçesi Adana ilinin beş merkez ilçesinden biri olup, Adana tarihinden ayrı mütalaa edilmesi mümkün değildir. Adana İlinin tarihi ilk çağlara (M.Ö. 3000) yıllarına kadar uzanmaktadır. Adana´nın Seyhan Nehri kıyısına bir konak yeri olarak kurulduğu tahmin edilmektedir.
Seyhan Barajı, eski Adana'nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana'yı Seyhan Nehri'nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi barajdır.
Eski Baraj, 1943 yılında hizmete alınmıştır.1956'da açılan Seyhan Barajı Yeni Baraj, burası daha eski olduğu için Eski baraj adıyla anılmaya başlanmıştır. Bu isimlendirme Adana'daki mahallere bile adını vermiştir.
Atatürk barajı Fırat nehri üzerine kurulmuş Urfa ve Adıyaman illerine tarım alanlarını sulama amaçlı kurulmuştur. Yüz ölçümünün büyüklüğü nedeniyle Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Türkiye'nin en eski nehirlerinden birisi olan Seyhan ırmağı köprü inşaatı sebebiyle suyu kesilmiş ve ırmak yatağı tamamen kuruduğu için ırmakta ekosistem bitmiş durumdadır.
yaşayan kavimlere DANUNA ismi verildiği kayıtlarda mevcuttur. Bir efsaneye göre gök tanrısı Uranüs´ün Adanus ve Sarus adında iki oğlu Adana civarına savaşarak gelmişler, Adanus adını kendi kurdukları şehre vermiştir. Seyhan Nehri de Sarus adını almıştır.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya'nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek. Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi.
7 yılda bu gelirle kendini finanse edecek. 35 milyar liraya bu barajımızı milli bütçeden gerçekleştirdik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri