Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur.
Arpa şehriye pilavının su ölçüsü 1e 2dir. Yani 1 bardak arpa şehriyeye 2 su bardağı kadar su kullanılır.
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekiyor. Pilav yapımı için en uygun pirinç, aşçılara göre baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırmak pilavınızın lapa olmasını önleyecektir.
Pilava suyunu ilave ettikten sonra, kısık ateşte suyunu çekmesi beklenir. Ardından tencerenin altı kapatılır. Temiz bir mutfak bezi veya kağıt havluyla dinlendirmeye bırakılır. Böylelikle pilavın iyice yumuşaması ve suyunu çekmesi sağlanır.
İlgili 41 soru bulundu
Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz. Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin.
Pilav yaparken kapağını açmamaya ve sürekli olarak karıştırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde pilavınızın lapa olma olasılığı %120 diyebiliriz. Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur.
Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
Pirincin önceden ısıtılması, tane tane pilav yapımında en önemli adımlardan biridir. Tane tane pirinç pilavı püf noktalarından biri, pirincin üzerini kaplayacak kadar suyla yaklaşık 1 saat kadar ıslatılmalıdır. Bu sayede pilavın daha yumuşak ve tane tane olmasını sağlarsınız.
Piştiği Nasıl Anlaşılır? Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.
Kavurma işlemi bittikten sonra şehriyelerin üzerine 1 buçuk su bardağı sıcak su ve damak tadınıza göre tuz ekleyip, 1-2 kere karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, pilav suyunu çekene kadar pişirin.
Arpa Şehriye Pilavı Püf Noktaları
- Arpa Şehriyenin markasına göre su çekme oranı değişebiliyor. Ben 2 su bardağı arpa şehriyeye 3 su bardağı su ilave ediyorum ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişiriyorum.
Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir. Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür. Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
Eğer pilav piştikten sonra onu çok uzun süre oda sıcaklığında bırakırsanız pirincin içindeki bu sporlar bakteriye dönüşebiliyor. Ve bu bakteri de çoğalarak kusma ve ishale yol açan toksinleri üretiyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Pilava sonradan tuz atılır mı? Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur. İçerisine tuzu en son ilave etmeye de gayret edin. Daha sonradan kapağını açıp ekstra tuz eklentisinde de bulunmayın.
Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin.
Pilav piştikten sonra bir sofra bezine sarıp yarım saat kadar demlendirmeniz, pilavınızın dinlenmesini sağlayacaktır. Pilav kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirilmelidir.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
şeker pirinçin rengini korumasını ve pirinçin tane tane olmasını sağlar.
Tenceredeki suyun buharlaşmasına izin verin. Tencerenin kapağını açın ve buharın dışarıya çıkmasını bekleyin. Bunu yaparken tencerenin bulunduğu ocağın ateşini kısığa getirin ve pilavı yaklaşık 5 dakika daha pişirin.
Pirinci sürekli karıştırarak 3-4 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra içerisine 3,5 su bardağı kaynar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin.
Pirinçler kavrulup şeffaflaştığında 1 ölçü pirince 1,5 ölçü kaynar suyu tencereye ekleyin. Suyun soğuk olması pilavın pişme süresini uzatır. Suyla birlikte pilava birkaç damla limon suyu eklerseniz pilavın hem rengi beyazlaşır hem de kıvamının tane tane olmasına katkı sağlar.
Sıcak suyun içerisinde pirinçler şişer ve pilavınızın lapa olmasına neden olabilir. Dilerseniz öncesinde pirinçlerinizi soğuk suda bekleterek de pişirme işlemine geçebilirsiniz. Bunlara dikkat ettiğinizde şahane pilavlar yapmanın ilk adımını atmış olursunuz.
Pirinç yıkanırken nişastası tamamen akıtılmazsa lapa olur. Pirinci bol suyla beyaz suyu tamamen akana kadar yıkamak gerekir. Pirinç iyice süzülerek sulu kalmadan tencereye konmalıdır. Pirinç yağda iyice kavrulmazsa da lapa olabilir.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri