Murat'a ithaf edilmiş olan eser, yazıldığı zamandan itibaren büyük rağbet görmüş, çok okunmuştur. Harnâme. II. Murad'a sunulmuş 126 beyitlik küçük bir hiciv eseridir.
*Divan edebiyatı şairi, hekim. *Eğitimine memleketinde başlayan Şeyhî, şair Ahmedî'den ve başka âlimlerden ders aldıktan sonra, tahsilini ilerletmek için İran'a gitmiş, tasavvuf ve tıpta derinleşmiş, göz hekimliğinde uzman olmuştur. *Şeyhî, hekimlikle uğraşırken, bir yandan da Germiyanoğlu'na kasîdeler yazmıştır.
hekim, din bilgini ve şairdir. asıl adi yusuf sinaneddin. ankara'da hacı bayram veli ye baglandiktan sonra 'şeyhi' mahlasını almıştır. divan şiirinin ilk usta sairlerindendir.
Dîvân: Şeyhî'nin, 15 kaside, 2 terkib-bend, 4 terci-bend, 2 müstezad, 1 mesnevi, 202 gazeli içeren orta hacimde bir Dîvân'ı vardır (Biltekin 2003: XXXIII). Bunlardan 5 kaside, 1 terci-bend ve 26 gazel Hüsrev ü Şîrîn'de de yer alan şiirleridir (Timurtaş 1968: 83).
Şeyhi, Hekim Sinan olarak da bilinmektedir. 14'üncü yüzyılın sonu ile 15'inci yüzyılın başlarında yaşamış olan şair, II.Yakub Dönemi'nde Germiyan Sarayı'nda bulunmuştur. Kütahyalı olan Şeyhi'nin asıl adı Yusuf Sinanüddin olup, dönemin en önemli şairlerindendir.
İlgili 28 soru bulundu
Şeyh Edebali; Ahi Teşkilatı'nın şeyhi, Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocasıdır. Ayrıca Râbi'a Bala Hâtun'un babasıdır ve Osmanlı Devleti'nin de fikir babasıdır, aynı zamanda İslam bilginidir. 1206 yılında şimdiki Türkmenistan'ın Merv şehrinde doğduğu tahmin edilmektedir.
Nedim'in başlıca eserleri arasında; bilinen bütün nüshaları değerlendirilerek hazırlanan son baskıda 44 kaside, 88 kıta, 3 mesnevi, 1 terkib-bent, 1 terci-bent, 2 mütekerrir müseddes, 1 tardiyye, 5 tahmis, 1 muhammes, 33 murabba, 2 koşma, 166 gazel, 2 müstezad, 11 rübai ve 23 müfred ve matla' ayrıca 5 Arapça, 39 Farsça ...
Klâsik Türk Edebiyatının kurucularından olan şair Şeyhî (ö.832/1429 sonrası)'nin asıl adı “Yusuf Sinaneddin”'dir. Şairin adı, kimi şair tezkirelerinde “Yusuf”, kimilerinde ise “Sinan” olarak kayıtlıdır.
On beşinci yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı mesnevi şairlerinden olan Şeyhî, Türk edebiyatının ilk fabl örneği olarak da kabul edilen, toplamda yüz yirmi altı beyit ve dört bölümden oluşan Harnâme başlıklı mesnevisinde öküzlere özenen bir eşeğin hikâyesini anlatır.
Şeyh Bedrettin İsyanı Sonuçları
Çelebi Mehmet döneminde ve 1416 yılında vuku bulan bu isyan ve ardından Börklüce Mustafa ile Torlak Kemal'in başlatmış olduğu isyanlar, Osmanlı Devleti'nin kesin bir zaferi ile sonuçlanmış ve Şeyh Bedrettin ile iki arkadaşı yakalanıp idam edilmiştir.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
İslam açısından tarikatlara ne yer vardır, ne gerek vardır. Allah, insanlığa din olarak İslam'ı göndermiştir. Allah'ın gönderdiği hiçbir tarikat olmadığı gibi, görevlendirdiği hiçbir şeyh de yoktur.
Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.
Şeyh Gâlib'in 1783'te 26 yaşındayken yazdığı mesnevisi tevhîd, na't ve mi'râciyye ile başlar. Tasvvufî, alegorik bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk Divan edebiyatının son başarılı mesnevisi olarak kabul edilir (Kalkışım 1994: 26-29; Doğan: 2002 ).
126 beyitten oluşmaktadır. Aynı zamanda bir hekim olan Şeyhî; Çelebi Mehmed'i tedavi edince, Çelebi Mehmed ona bir köy (Tokuzlu Köyü) hediye eder. Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır.
Klasik Türk edebiyatının kurucularından sayılan divan şairi. Şeyhî'nin (ö. 832'den [1429] sonra) Nizâmî-i Gencevî'nin aynı adlı eserinden nakil yoluyla meydana getirdiği mesnevisi. İran'ın önde gelen lirik şairlerinden. Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu sayılan şair.
Hüsn ü Aşk (günümüz Türkçesiyle Güzellik ve Aşk), Şeyh Galip tarafından yazılan mesnevi. Beyit sayısı 2.041 olan eser, aruz ölçüsünün "mef'ûlü mefâ'îlün fe'ûlün" kalıbı ile kaleme alınmıştır.
Müridlere rehberlik yapan ve onları irşad eden kişi anlamında tasavvuf terimi. Hak yolunda sâlike rehberlik yapan kimse ve tarikat kurucusu anlamında tasavvuf terimi. Anadolu'da kurulan bazı tarikatlarda belli bir mertebeye ulaşan dervişlere verilen unvan.
Haber Merkezi. Nakşibendiliğin kolu Menzil tarikatının şeyhi Abdülbâkî Erol, hayatını kaybetti. Erol'un cenazesi, Adıyaman-Menzil'den kaldırılacak. Emsey Hastanesi'nde sağlık sorunları nedeniyle bir haftadır tedavi gördüğü bilinen Menzil şeyhi Abdülbâkî Erol, bugün (12 Temmuz) saat 14:10'da hayatını kaybetti.
Harnâme, XV. yüzyılda Şeyhî tarafında kaleme alınmış, 126 beyitlik bir mesnevidir.
Nedîm (Osmanlıca: نديم; 1681, İstanbul - 30 Ekim 1730, İstanbul), Divan Edebiyatı eserleri veren Türk bir şairdi. Şöhretini, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1718-1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazandı. Hayatı ve eserleri ile Lâle Devri ruhûnun en önemli temsilcisi olarak kabul edilir.
İncelenen Nedîm Dîvânı'nda 42 kaside, 87 kıta, 13 nazm, 3 mesnevi, 44 musammat, 164 gazel, 2 müstezad, 11 rübai, 23 müfred veya matla, 5 Arapça şiir, 39 Farsça şiir bulunmaktadır.
Öz. Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri