Danimarkalı araştırmacıların çalışmalarına dayanan bu yöntem kol çalışmalarına bacak çalışmasınında eklenmesiyle, testosteron seviyesinde yüzde 40'lık bir artışla ani bir yükselme kaydediliyor. Diğer yandan sadece büyük kas gruplarının çalıştırılmasıyla da yüksek testosteron seviyelerine ulaşmak mümkün.
Doğru şiddette yapılan ağırlık antrenmanları sadece kendinizi iyi hissetmenizi ve özgüveninizi artırmanızı sağlamakla kalmaz. Ağırlık, yani diğer ismiyle direnç antrenmanlarının bilhassa erkeklerdeki serbest testosteron seviyesini büyük oranda artırdığı bilinmektedir.
Testosteron eksikliğine karşı yeterli ve kaliteli uyuyarak, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek testosteron düzeyleri artırılabilir. Özellikle diyabet hastalığı, obezite ve metabolik sendromlu hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve kilo kaybı testosteron düzeylerini artırır.
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
“Doğru sürede ve tempoda yapılan antrenman vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha iyi çalışmasını sağlar. Fazla kardiyo nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir.
Erkeklerde testosteron fazlalığı erkeği aşırı agresif, seks düşkünü, kavgacı, hırçın ve uyumsuz yapar.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Yaşam tarzı değişiklikleri testosteron seviyesini artırır.
b) Az su içenlerde kan volümü azalır ve hormon yapımı az olur. Günde 2.5 litre su içmek gerekir. c) Dengeli ve sağlıklı beslenmek testosteron seviyesini artırır. Akdeniz diyeti en sağlıklı beslenme şeklidir.
Squat, deadlift, bench press, rows, pull up, lunges gibi egzersizler bu egzersizlerden bazılarıdır. Bu egzersizler, kaslarınıza spor salonunda en yüksek yoğunluğu sağlayacak ve vücudunuzu testosteron üretimini artırmaya zorlayacaktır. Her zaman% 100'e yakın çaba ve yoğunlukta antrenman yapın.
Egzersiz, birçok hastalığı önlemenin en etkili yollarından biridir. İlginç bir şekilde, testosteronunuzu da artırabilir. Düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu bulmuştur. Yaşlılarda egzersiz testosteron seviyelerini ve zindeliği arttırır.
Testosteron arttıran besinler şunlardır:
BADEM. AVOKADO. YUMURTA. KÜMES HAYVANLARI.
Öncelikle egzersiz hareketlerinin, kaslarını güçlendirerek daha esnek bir form kazandırdığını ve vücudunu rahatlattığını söyleyelim. Bu sayede yüz kasların da gevşiyor ve nihayetinde ifade çizgilerinde de yumuşama görülüyor. Üstelik gevşeyen kasların, yüzde yeni çizgilerin oluşumunu da önlüyor.
Egzersiz yaparken büyük kasları çalıştırmak özellikle erkeklerde bacak kaslarını çalıştırmak testosteron etkinliğini artırır. Kadınlarda bu az olur, onların ağırlık kaldırması daha etkili olur. Egzersiz büyüme hormonu salınımını artırır. Büyüme hormonunun çoğu saat 23 ile 03.00 arasında aç karnına derin uykuda salınır.
Testisler (Yumurtalıklar): Testisler skrotum adı verilen yumurtalık torbalarında yerleşmiş bir çift bezdir. Testisler erkek karakteristiklerinin gelişmesini sağlayan testosteron hormonunun (erkeklik hormonu) salgılanmasından ve sperm hücrelerinin üretiminden sorumludur.
Genç erkeklerde (20'li yaşlar), normal total testosteron düzeyleri genellikle 300 ila 1000 ng/dL (nanogram/desilitre) arasında olabilir. 30'lu yaşlardan itibaren, testosteron düzeyleri yavaşça azalmaya başlar ve 50'li yaşlara gelindiğinde bu düşüş daha belirgin hale gelir.
Testosteronun etkileri arasında yüzdeki akne ve sivilcenin artışı da bulunur. Bu etkinin bir kısmı artan yüz yağından kaynaklanmaktadır.
Sonuçlara göre, yoğun egzersiz yapanlarda azalmış libido ortaya çıkarken; hafif veya orta derecede fiziksel aktivite yapanlarda ise daha yüksek libido düzeyleri gözlendi.
Aşırı çalışmayın
Araştırmalara göre, bisiklet ve triatlon yapan sporcularının testosteron seviyesi normal bir erkekten düşüktür. Aşırı çalışmak testosteron seviyesini düşürür. Eğer antrenmanlarınız bir saatten uzunsa kısaltın.
Kasları fazla büyütmek tıbben tavsiye edilen bir durum değildir. Ayrıca ağır spor yapanlarda testosteron salınımının azaldığı da bilinmektedir. Ama bunlar bahsettiğiniz gibi penis, testis küçülmesi veya kısırlık, iktidarsızlık gibi belirgin değişikliklere neden olmazlar.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Testosteron yapımı ergenlik ve erişkin yaş başlarında en yüksek seviyededir. Erişkinlerde 20-25 yaşlarında en yüksek, 65-70 yaşlarında en düşük değere sahiptir. Yaşlanmayla birlikte gittikçe T yapımı da azalmaya başlar. Ortalama 30-40 yaşlarından sonra erkeklerde %1 seviyelerinde bir azalma görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri