Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin “Şeytan Ayetleri” isimli romanı 26 Eylül 1988'de İngiltere'de basıldı. Kitap kısa sürede İslam ülkelerinde büyük tartışma yarattı. Hatta İran'da Humeyni yazar Rüşdi hakkında ölüm fetvası verdi. Laik Türkiye, Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile kitabın yasaklanmasına karar verdi.
Dr. İsrafil Balcı Şeytan ayetleri diye zikredilen hadise aslında İslam tarihi kaynaklarında garanik olayı olarak bilinmektedir. Garanik olayının özü şöyledir: Peygamberimiz Kâbe avlusunda namaz kılarken okuduğu ayetlere müşriklerin birtakım sözler karıştırarak Peygamberimizi yanılttıklarından bahsedilir.
Kitabın bir bölümünde, İslam peygamberi Muhammed'in içinde yaşadığı pagan topluluğun desteğini almak üzere çok tanrılı yaklaşım lehine bir ayeti haber verdiği, sonradan bu ayetin şeytan tarafından yazdırıldığını iddia ettiği anlatılmaktadır. Bazı kaynakların bildirmesine göre Muhammed şeytan tarafından kandırılmıştır.
1991 Kitabın Japon çevirmeni Hitoshi İgarashi öldürüldü, İtalyan çevirmeni Ettore Capriolo yaralandı. 1993 Norveçli yayıncısı William Nygaard suikasttan kıl payı kurtuldu, 1994 Aziz Nesin kitabı Türkçeye çevirteceğini söyledi, tabii kıyamet koptu. 1994 Aydınlık Gazetesi, üç gün kitabın özetini yayımladı.
Çünkü o, size apaçık bir düşmandır. Bakara Suresi, 268. ayet: Şeytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin -hayasızlığı emrediyor. Allah ise, size Kendisi'nden bağışlama ve bol ihsan (fazl) vadediyor.
İlgili 40 soru bulundu
İslam'da, "Şeytanlar" İblis'i destekleyen kötü ruh varlıklarıdır. Müfessirlerin çoğuna göre bunlar İblis'ın cennetten kovulmasından sonra yaratılmış (semûm ateşten) ve onun iradesiz kulları gibi hareket etmişlerdir. Her zaman kötülük yapan meleklerin zıddıdırlar. Tekil olarak kullanılan, İblis için bir eş anlamlı.
Sözlüklerden anlaşılacağı üzere, “şeytan” kelimesi Arapçada genel olarak, insan veya cin olsun, doğrudan uzaklaşan ve Allah'ın emirlerine başkaldıran herkes için kullanılmaktadır. Şeytan kelimesi tekil ve marife (bilinen) olarak (الشَّيطان) Kur'ân'da 68 ayette geçmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de on sekizi çoğul olmak üzere seksen sekiz yerde şeytan (on bir yerde iblîs) kelimesi yer almaktadır.
Mekkeli müşriklerce put anlamında kullanılan ve bazı rivayetlere göre şeytanın Kur'an âyetleri arasında göstermeye çalıştığı metinde geçen bir kelime. Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim. Peygamberlerin günahtan korunmuş olduğunu ifade eden terim.
A'raf Suresi. A'raf Suresinde Allah, İblis'e neden secde etmediğini sorar. İblis, kendisinin ateşten, Âdem'in ise çamurdan yaratıldığı cevabını verir.
Hz. Adem (a.s)'in cennetten çıkmasına sebep olan, Kur'an'da anlatılan şeytanın birçok isimleri vardır. Meselâ; el-Adüvv, Aduvullah, Azazil ve İblis bunlardandır. İblis kelimesinin türediği "eblese" kökü şu anlamları ifade eder: Hayırsız oldu, hüsrana uğradı, şaşkınlığa düştü, Allah'ın rahmetinden ümidini kesti.
İlâh diye taptığınız) Lât, Uzzâ ve diğer üçüncü (put) olan Menât'ı (n herhangi bir şey yarattığını) gördünüz mü? Hiç düşündünüz mü Lât ve Uzzâ'yı? 19,20. (Allâhı bırakıb tapdığınız) Lât(ın), Uzzâ (nın) ve (bunların) üçüncüsü olan diğer Menât (ın her hangi birşey hakkında zerrece kudretleri var mı?)
PEYGAMBER EFENDİMİZ İLE ŞEYTAN'IN KONUŞMASI
Hz. Peygamber sordu: “Seni buraya getiren sebep nedir?” Şeytan: “Beni buraya Allah gönderdi.” dedi.
Şeytan iki şeyden korkar. Birincisi Hz. Ömer gibi öfkesini sırf Allah rızası için kullananların gazabından ; İkincisi ABD'yi yöneten gizli iradenin kötülüğünden…
Sözlükte; uzaklaşan, haktan ve hayırdan ayrılan, muhalefet eden gibi anlamlara gelen “şeytan” kelimesi, kötülükte türünün diğerlerine göre ileri giden, önde gelen her şey için kullanılmış, bu anlamda insan ve hayvanların haylaz, zararlı, itaatsiz olanlarına da şeytan denilmiştir.
Mammon, şeytanın oğlu olarak bilinir. Mammon açgözlülük ve materyalizm olarak belirtilen şeytanlardan biridir. Mammon ayrıca zengin ve fakir arasındaki uçurumu yaratan şeytandır. Zenginliğe takıntılı olan kişilerin şeytanlarındandır.
Hz. İbrahim, “büyük şeytan”a üç kez taş atıp onun gözünü kör eder.
Yedinci soru şudur: Hak Teala beni yaratıp mutlak ve mukayyet surette mükellef kıldı. Emrine itaat etmediğimde ise bana lanet ederek kovdu. Cennete girmek istediğimde ise bana izin verdi ve beni ona musallat etti. İşimi gördükten sonra beni cennetten tekrar çıkardı ve Adem oğluna musallat etti.
Keçi, inatçılık, ağaçların, ekinlerin en taze filizlerini yiyerek onların yetişmesini ve gelişimini engellemek,tahribine sebep olmak gibi bazı özellikleri nedeniyle insan nefsiyle benzerlik göstermesi bakımından mecazi olarak şeytanın keçisi deyimiyle nefis kastedilmiştir.
Neticede İblis, itaatsizlik nedeniyle Yüce Allah'ın dergâhından kovulan özel bir şeytanın ismidir. Şeytan ise cin, insan ve hatta hayvanlardan olan şeytanları kapsayan asi ve baş kaldıran varlık anlamında genel bir mefhumdur.
Allah: "Defol oradan, sen artık kovulmuş birisin. Din gününe kadar lanetim senin üzerinedir" dedi." (Sad 38/75-78) Aldığı Ceza "Ona, " İn oradan, orada büyüklenmek sana düşmez, defol, sen alçağın tekisin" dedi.
Dante şeytanı betimlerken şeytanın “ancak bir kuşa yakışabilecek olan, kendisinin daha önce hiç görmediği türden büyük bir yelkenliye benzeyen kanatlara sahip olduğunu fakat bu kanatların tıpkı bir yarasanınki gibi tüysüz olduğunu” (Kıta: 34: 49-51) söylüyor.
Genellikle kuyu, kaya altı mağarası gibi yeraltıyla ilgili mekanlarda yaşar veya bulunur. Yine kutsal kitaplarda da anlatılmasından dolayı halen yaygın bir inanış olan şeytan, Türk masallarında da geçiyor. Masallara göre şeytan insanların gözüne görünmez, onları kötü ve zarar veren işlere sürükler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri