Ayrıca yapılan seyyanen zam teklifi 15 Temmuzdan sonra geçerli olursa memurların alacağı 15 günlük maaş farkında seyyanen zam etkili olmayacaktır. Bu haliyle zam kabul edilebilir bir zam değildir.
Bu artış 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olduğu için 14 günlük fark da alacaklar. Ancak 8 bin 77 TL'lik seyyanen artış kanunun yayımından sonra yürürlüğe girdiği için 15 Temmuz itibariyle geçerli olacak. Bu yüzden seyyanen artışla ilgili bir fark oluşmadığından ilave ödeme olmayacak.
Örnek olarak maaşı 3 bin ya da 4 bin lira olan kamu işçileri yüzdesel zam aldıklarında yüzde 10'da, 3 bin lira alana 300 lira olarak yansırken, 4 bin lira alana 400 lira olarak yansıyor. Seyyanen zamda ise böyle bir durum yok. Maaş fark etmeksizin herkes aynı TL tutarında zam alıyor.
Seyyanen zam 15 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe gireceğinden, seyyanen zamma ilişkin 1-14 Temmuz tarihleri için ayrıca maaş farkı ödenmeyecek.
En düşük memur maaşı 30 bin lirayı geçen yoksulluk sınırının altında. Memurlara verilen 8 bin 77 TL'lik seyyanen zam, kök maaşlara yansımayacak. Yani memurlar emekli olurken bu ödeme primine yansımayacak.
İlgili 21 soru bulundu
Memurlara verilen yüzde 17.55'lik enflasyon ve toplu sözleşme zammı 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla uygulanırken 8 bin 77 liralık seyyanen zammın uygulama tarihi 15 Temmuz olarak belirlendi.
Sabah'ta yer alan haberde, ilave ödeme adı altında yapılan seyyanen zam, diğer mevzuat uyarınca mali hakların belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam veya hesabına dâhil edilmeyecek. Bu ödeme memurların emekli ikramiyesinde veya işçilerin kıdem tazminatı tavanı hesabında dikkate alınmayacak.
Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır.
Seyyanen zam terimi, iş dünyasında sıklıkla duyulan ve çalışanlara eşit şekilde uygulanan bir zam politikasını ifade eder. Bu yaklaşımda, belirli bir çalışan grubuna yüzdelik olarak değil, tüm çalışanlara aynı miktarda zam yapılır. Yani, maaşlar arasındaki farklar azaltılarak herkesin maaşı aynı miktarda artırılır.
1- Tüm çalışan memurlara 8,077 TL olarak ödenecek ilave ödeme (seyyanen zam) sadece çalışan memurlara verilecek emeklilere yansımayacak. Diğer bir ifadeyle emekliler sadece toplu iş sözleşme artışı ve enflasyon farkı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan yüzde 17,55 oranında artış alacaklar.
Seyyanen zam 15 Temmuz'dan itibaren brüt 8 bin 138 lira uygulanacak ve her altı ayda bir memur maaş zammı oranında artırılacak.
Örneğin 23 bin lira maaş alan bir memur Ocak 2024'te alacağı maaşı ele alalım. Seyyanen zam 8077 TL. 23 bin lira maaştan seyyanen zam olan 8077 TL'yi çıkarttığımızda kök maaş 14 bin 923 TL olarak bulunuyor. Ocak 2024'te kök maaşa yüzde 15 zam gelecek.
Memur maaşları yüzde 44.42 oranında artacak
Bu rakamdan Temmuz 2023'de uygulanan yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı çıkarıldığında memur enflasyon farkı yüzde 25.59 olarak gerçekleşecek. Memur zammı, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile hesaplanıyor.
Memurlar yılda iki kez toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan yüzde oranında zam alıyorlar. Memurlar 15 Temmuz'da toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 17,55'lik zamma ek olarak seyyanen 8 bin 77 lira zamlı maaş alacaklar.
Yeni senenin başında seyyanen zam tutarı 9.360 liraya çıkacak ki, bu da yüzde 15 artış anlamına geliyor. Seyyanen zam kök maaşlara dahil değil. Ocak 2024'te memurların maaş hesaplaması; önce toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 15 zam, üzerine enflasyon farkı ve seyyanen zam eklenerek yapılacak.
Örnek olarak, 550 TL olan bir ürünün arttırılmadan önceki fiyatı 500 TL ise: Zam Oranı = (550 / 500) × 100 - 100 = 10 Bu hesaplamayla, artış oranının yüzde 10 olduğu bulunur. Normal Fiyat Hesaplaması Artırılmış fiyat 100 ile çarpılır ve elde edilen sonuç, artış oranının 100 ile toplamına bölünür.
Seyyanen zam unvan esas alınarak ödenecek, kıdem tazminatı hesabı ile sosyal ödemelerin hesabına dahil edilmeyecek. Emekliler için ise hem enflasyon artışı hem de refah payı artışı yapıldı. Yüzde 19,77 çıkan altı aylık enflasyon rakamı SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için zam oranını belirledi.
Seyyanen zam bir kerelik olmayacak. Her ay düzenli olarak memurların maaşları seyyanen zamlı şekilde yatacak.
Bu yüzden seyyanen artışla ilgili bir fark oluşmadığından ilave ödeme olmayacakSeyyanen artışlar ve fark için memurlara ek bordro çıkartılıp ödemeler maliyenin sistemine girilerek güncellenecek.Kesinti yapılmayacakYapılacak seyyanen ödemeden herhangi bir vergi, sigorta primi kesintisi yapılmayacak.
Memur zammı, 15 Temmuz'da itibaren geçerli olacak
Kabul edilen yasayla tüm memur maaşlarına 8 bin 77 liralık seyyanen zam yapılarak, en düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkarıldı. İlave ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında, personelin aylık veya ücretlere ilişkin tabi olduğu hükümler uygulanacak.
Seyyanen zam bütün çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelir. Yani bir gruba yüzdelik zam yapılması değil, eşit zam yapılması ifade edilir. Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı miktarda ödeme alır. Seyyanen zamda ise zam tutarı 200 TL ise herkesin maaşı da o kadar yükselir.
Memur ve emeklilerin alacağı zam oranları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2023 yılının ilk 6 ayına ait enflasyon verileri paylaşıldı. Emekliler, 2023 Temmuz maaşlarını yüzde 25 zamlı alacak. Memurlar ise yüzde 17.55 zam ve seyyanen net 8 bin 77 lira artış ile maaşlarını alacaklar.
Seyyanen zamda sadece taban aylık katsayısı artırılmaktadır.Taban aylık katsayısı 2022 yılı Aralık ayında 5,221532 olup, bu gösterge 1000 ile çarpılarak taban aylık ödeme tutarı belirlenmektedir.
Genel ve özel bütçeli kurumlarda çalışan ve maaşları KBS üzerinden hesaplanan personelin maaş bordroları her ayın 14' ü sabahından itibaren e-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait maaş bordroları ise her zaman alınabilmektedir.
www.turkiye.gov.tr/e-bordro-sorgulama linki üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra e-Bordro sorgulama sayfası üzerinden ilk adım olarak 'Yıl Seçiniz' butonunu kullanarak görüntülemek istediğiniz yılı seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri