Seyyanen zam her ay mı verilir? TBMM'den geçti! En düşük memur maaşını 22 bin TL'ye çıkaran, memura 8 bin 77 TL seyyanen ilave zam öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
TBMM'de kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre seyyanen zammın geçerli olacağı tarihin 15.07.2023 olacağı ifade ediliyor. Memur maaşı ödemeleri ise her ayın 15'inden itibaren hesaplara aktarılıyor. Memurlar zamlı maaşlarını bu aydan itibaren almaya başladı.
Seyyanen zam 15 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe gireceğinden, seyyanen zamma ilişkin 1-14 Temmuz tarihleri için ayrıca maaş farkı ödenmeyecek.
Memur zammı Temmuz döneminde yüzde 17,55 ve 8077 TL seyyanen artış olarak belirlendi. Emekliye zam oranı yüzde 19,77'den refah payı ile yüzde 25'e yükseltildi.
Temmuzda çıkan yasa gereği 8 bin 77 liralık seyyanen zam ödemesi 31 Aralık 2023 tarihinde bitiyor. Bundan sonraki dönemlerde de ödenmeye devam edecek.
İlgili 20 soru bulundu
TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI BELLİ OLDU!
Kurul kararına göre memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin ikinci zam teklifini açıkladı. 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu.
1- Tüm çalışan memurlara 8,077 TL olarak ödenecek ilave ödeme (seyyanen zam) sadece çalışan memurlara verilecek emeklilere yansımayacak. Diğer bir ifadeyle emekliler sadece toplu iş sözleşme artışı ve enflasyon farkı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan yüzde 17,55 oranında artış alacaklar.
Memura yüzde 17,55 oranında enflasyon farkı zammı ve 8077 lira seyyanen zam verilmesini ve emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasını içeren düzenleme TBMM'de kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
Karakaş, nisan ayında yapılan seyyanen zam gibi ekim ayında da yeni bir seyyanen zam yapılabileceğini vurgulayarak, “Bakan Şimşek'in son açıklamalarından sonra artık ekim ayında zam yapılması halinde bu zammın sadece kök ücreti 7 bin 500 liranın altında olan emekliler için söz konusu olacak.
TBMM'de kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre seyyanen zammın geçerli olacağı tarihin 15.07.2023 olacağı ifade edildi. Memur maaşı ödemeleri ise her ayın 15'inden itibaren hesaplara aktarılıyor. Memurlar zamlı maaşlarını bu aydan itibaren almaya başladı.
Ayrıca yapılan seyyanen zam teklifi 15 Temmuzdan sonra geçerli olursa memurların alacağı 15 günlük maaş farkında seyyanen zam etkili olmayacaktır. Bu haliyle zam kabul edilebilir bir zam değildir.
Bu artış 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olduğu için 14 günlük fark da alacaklar. Ancak 8 bin 77 TL'lik seyyanen artış kanunun yayımından sonra yürürlüğe girdiği için 15 Temmuz itibariyle geçerli olacak. Bu yüzden seyyanen artışla ilgili bir fark oluşmadığından ilave ödeme olmayacak.
Memurlara yüzde 17,55 oranında enflasyon farkı zammı yapılacak ve bunun üzerinde 8077 lira seyyanen zam verilecek.
Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde memur ve emeklilerin maaş artışlarını da içeren kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı. Memurlara yüzde 17,55'lik toplu sözleşme ve enflasyon farkına ek olarak seyyanen 8 bin 77 liralık artış yapılacak.
Şurada Paylaş! Açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "4C (Emekli Sandığı) kapsamında olan emeklilerimizin Temmuz dönemi zam farklarını 28 Temmuz'da ödüyoruz. Aylıklarını her ay alanlara, temmuzda 1 aylık tutarında aylık farkı ödenecek.
Memur maaşlarına dikkati çeken Işıkhan, emekli maaşlarına yönelik çalışmaların devam ettiğine vurgu yaptı. Işıkhan, "Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024'te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50'ye yaklaşacaktır.
ZAMLI ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK? Zamlı asgari ücret 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak. Ay başında maaş alanlar yeni zamlı asgari ücreti 1 Ağustos tarihinden itibaren hesaplarında görebilecek.
8.077 TL'lik seyyanen zam kanun henüz yürürlüğe girmediği için bu gece maaşlarda görülmeyecek. Kanun RG'de yayımlandıktan sonra 8.077 TL olarak ödenecek. Ancak seyyanen zam maddesinin yürürlük tarihi 15 Temmuz olması nedeniyle 1-14 Temmuza isabet eden 3.770 TL hiç yatmayacak.
Memur emeklilerinin maaşı normalde olması gerektiği gibi 6 aylık enflasyon farkı ve temmuz ayındaki yüzde 6 toplu sözleşme dikkate alınarak yüzde 17.55 oranında artacak. Böylece, haziran ayında 7.901 TL olan en düşük memur emekli aylığı temmuz ayında 9.288 TL olacak.
Kamu kurumlarında memurlara Seyyanen zam ve kamu işçilerinin geriye dönük ödemeleri bu hafta içi ödenecektir.
Memur ve memur emeklilerine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zammın yanında enflasyon farkları da maaş zammına eklenecek.
Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
KÜMÜLATİF ARTIŞ ORANI NEDİR? Kümülatif kelimesinin genel açıdan tanımına bakıldığında ise 'Birikerek artması yani verilerin birikmesi suretiyle üst üste toplanması' anlamına geldiği söylenebilir. Elde bulunan herhangi bir verinin birikmesi üzerinden toplanması ile ortaya çıkan durum şeklinde de ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri