Cezaevinde; Cüneyt Arcayürek, Mahmut Alınak, Fakir Baykurt, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Bülent Ecevit, Yılmaz Güney, Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal, Yavuz Öbekci, Selim Sadak, Sırrı Sakık, Kemal Tahir, Metin Toker, Muhsin Yazıcıoğlu ve Leyla Zana gibi çok sayıda ünlü tutuklu ve mahkûm kaldı.
Ulucanlar Cezaevi, Altındağ Belediyesi tarafından müze ve kültür sanat merkezine dönüştürüldü. Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Altındağ Belediyesi, cezaevinin yıkılmasına izin vermeyerek, Ankara'ya önemli bir eser kazandırdı.
12 Mart 1971 tarihinde yapılan askeri müdahale sonrasında, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun önde gelen üç ismi; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı ve 6 Mayıs 1972 tarihinde Ulucanlar Cezaevi'nde idam edildi.
Erdal Eren burada idam edildi. 6. Koğuşta ise Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Edip Yüksel, Yılmaz Güney ve Sırrı Süreyya Önder gibi geniş çevrelerce tanınan siyasetçi ve yazarlar farklı dönemlerde kalmıştı. Müzenin bu koğuşunda eskiden kalan mahkûmların geriye bıraktığı eşyaları da sergileniyor.
Sinop Cezaevinde Çekilen Film ve Diziler
Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevî Kuran, Refik Cevat Ulunay, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Osman Cemal Kaygılı, Sabahattin Ali, Kerim Korcan, Osman Deniz, Zekeriya Sertel bunlardan bazılarıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Fadime'nin çığlık çığlığa karşı koymasıyla savuşturduğu bu olayın haberi Sinop Cezaevi'ne kadar varır. Sandıkçı Şükrü olanları duyduğu gece o zamana kadar kimsenin yapamadığı bir şeyi yaparak Sinop Cezaevi'nden arkadaşlarıyla birlikte kaçar. Dağları yurt edinip Rize'ye kadar varır Şükrü.
SİNOP HAPİSHANESİ
Kırım Hanı Devlet Giray başta olmak üzere, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevî Kuran, Refik Cevat Ulunay, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Osman Cemal Kaygılı, Sabahattin Ali, Kerim Korcan, Osman Deniz, Zekeriya Sertel bunlardan bazılarıdır.
İsmail Nihat Erim (17 Mart 1912, Kandıra, Kocaeli - 19 Temmuz 1980, İstanbul), Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçi.
12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından yakalanarak yargılandı ve idama mahkûm edildi. Cezası ertesi yıl Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'la aynı gün infaz edildi.
Burada Muhsin Yazıcıoğlu'nun seccadesi ile takkesi bulunur. Mustafa Pehlivanoğlu'nun kardeşi için yazmış olduğu mektup, Deniz Gezmiş'in ders notları, Bülent Ecevit'in şapkası ile kravatı yer alır. Ulucanlar Cezaevi Müzesi yetişkinler için 7 TL ve öğrenciler için 2 TL'dir.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde 81 yıl boyunca düşünceleri yüzünden hapse girmiş gazeteci, yazar, şair, siyasetçi gibi kişilerin ayrıntılı bilgileri, ailelerinden temin edilmiş özel eşyaları ve cezaevinde iken çekilmiş fotoğrafların sergilendiği avlular bulunmaktadır.
Ulucanlar, 1923 yılında askeri depo olarak kullanılıyordu. Daha sonra 1925 yılında yapılan tadilatlar sonucunda cezaevine dönüştürüldü. Buradaki ilk idamlar, 1926'da İskilipli Âtıf Hoca ve Ali Rıza Hoca'nın infazları ile gerçekleşti. Yine aynı yıl, İzmir Suikastı ile 5 mahkum daha burada infaz edildi.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi Hakkında Bilgi
Mekânın bulunduğu alan 1925 senesinden önce at çiftliği ve silah deposu olarak kullanılmıştır. Açık kaldığı 81 senede 18 idamın yaşandığı kasvetli yapı, günümüzde mahkûmların değil ziyaretçilerin girebildiği bir yer olarak kullanılıyor.
Dizinin bölümlerinin büyük çoğunluğu İstanbul'da çekilmesine rağmen bazı bölümleri KKTC, Hırvatistan ve İngiltere'de, dizideki cezaevi sahneleri ise Ankara'daki Ulucanlar Cezaevi'nde çekilmiştir.
Tarihî Sinop Kapalı Cezaevi ya da resmi adıyla Tarihi Cezaevi, bir dönem "Anadolu'nun Alkatrazı" tabiri ile de tanınan ve 1999 yılında kapatılmış cezaevidir. 2000'de müzeye çevrilmiştir. 2020'de yerleşkenin içi ve çevresinde restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.
Türkiye Hükûmeti veya II. Erim Hükûmeti, 12 Mart Muhtırası'nın ardından Nihat Erim başkanlığında kurulan ikinci partilerüstü-teknokrat hükûmettir. Hükûmet 11 Aralık 1971 - 22 Mayıs 1972 arasında görev yaptı.
Yazım ve basım süreci. Konya'da iken Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ü yeren Memleketten Haber adlı bir şiiri dost meclisinde okuduğu iddiasıyla 1932 yılında tutuklanarak Konya Cezaevi'ne konan şair, daha sonra aynı davadan 14 ay hüküm giyerek Sinop Cezaevi'ne nakledildi.
Sinop Kalesi'nde konumlanan cezaevi, birçok şiirlere ve şarkılara konu oldu. Uç yanı denizle çevrili tarihi cezaevi, kalın ve yüksek kale duvarlarının içinde yer alıyor.
1. Sabahattin Ali. Türk edebiyatına unutulmaz eserler bırakan Sabahattin Ali, 26 Aralık 1932 - 29 Ekim 1933 tarihleri arasında Sinop cezaevinde kalan yazarlardan biri.
Sinop Valisi Dr. Ahmet CENGİZ, bir bölümü Tarihi Sinop Cezaevinde çekilmeye başlanan ve özel bir televizyon kanalında yayınlanacak 'Tatar Ramazan' adlı dizinin film setine ziyarette bulundu.
Sinop Cezaevi'nde yatan ünlü isimlerden biri de "Dışarıda deli dalgalar, gelir duvarları yalar, seni bu sesler oyalar, aldırma gönül aldırma" dizelerini, soğuk parmaklıklar arkasında kaleme alan şair ve yazar Sabahattin Ali.
Türkiye'de en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi, 11 aydır süren restorasyon çalışmalarının ilerlemesi nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçici olarak ziyarete kapatıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri