Seyyid terim olarak “şerefli, asil soylu, onurlu, kutsal, mübarek” mânasına gelen şerîf ile (çoğulu eşrâf, şürefâ) birlikte “nesl-i pâk-i Muhammedî'ye mensup olup yüceltmiş olan” anlamında Hz. Peygamber'in Hz. Ali ile Fâtıma'dan doğan torunlarıyla onların soyundan gelenler için unvan olarak kullanılmıştır.
Seyyid (Arapça: سيد), İslam peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır. Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır.
Seyyid, Arapça kökenli bir isimdir ve İslam peygamberi Hz. Muhammed'in soyundan gelen erkeklere verilen saygın bir unvandır. İslam toplumlarında "efendi", "lord" veya "saygıdeğer" anlamlarına gelir ve soyu Peygamber'e dayanan erkekler için kullanılır.
Ehl-i beyt soyundan gelen ocakzâdeler, evlâd-ı resûl oldukları için “seyyid” olarak anılmaktadırlar. Anadolu'da kurulan Alevi dede ocaklarının büyük bir bölümü bu seyyidlerin adlarını taşımaktadır.
Seyyidlerin genelde soy şecereleri bulunmaktadır. Bu şecerelerden kişinin seyyid olduğu anlaşılabilir. Seyyid olmanın verdiği asıl şeref İslamı yaşamak ve İslam davasını dava edinip ona sahip çıkmaktır. İslama sahip çıkan ve onu yaymaya çalışan kimseler, peygamber soyundan gelmeseler de manevi seyyid sayılırlar.
İlgili 37 soru bulundu
Asil bir soydan gelen seyyidin kabilesi üzerindeki otoritesi ona duyulan saygıyla ilgiliydi ve bunun kazanılması asalet, zenginlik, cömertlik, ticarî ve malî alanda maharet, yaşça büyüklük, yiğitlik, hitabet ve hilim gibi niteliklerle mümkün oluyordu.
Halk arasında anlatıldığına göre, Seyyid Bilal'in Şeyh Hasan ve Seyyid Ahmed adlarında iki kardeşii Seyyid Ali, Seyyid Nasır, Seyyid Mirza, Seyyid Hacı Murad, Seyyid Hacı Haşim, Seyyid Kiça ve Seyyid İsmail adlarında 7 çocuğu vardı. Becirman seyyidlerinin bu isimlere nisbet edilen yedi kolu bulunmaktadır.
Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin de ayak parmakları böyle miymiş? Burdan Bediüzzaman Hazretlerinin başparmağın yanındaki iki parmağın bitişik olduğu sonucu çıkmaktadır. Tabi bunu seyyidlik alameti olarak değerlendirenler olabilir.
Osmanlı tarihinde ve İslam tarihinin bazı dönemlerinde, Hz. Ali ve Fatıma'nın çocuklarından olan Hz. Hasan'ın soyundan gelenler şerîf, Hz. Hüseyin'in soyundan gelenler ise seyyid olarak anılmışlardır.
Peygamber'in torunları ve Hz. Fatıma'nın çocukları olan Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in neslinden gelen kız veya erkek evlâtlarıyla evlenen her kim olursa olsun (Arap, Türk, Kürt, Acem, hiç fark etmez) hepsinin çocukları anne veya baba tarafından seyyid sayılırlar.
Muhammed'in soyundan gelen erkeklere verilen bir isimdir. Genel olarak soyluluk ve saygınlığı ifade eder. Seyit İsmi Türkiye'de Kaç Kişide Var? Türkiye'de 16.628 kişi Seyit ismini kullanmaktadır.
Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in soyundan gelen kişilere Seyyid ya da Hüseyni denir.
Elbette hürmet etmek gerekir. Bir kimseyi sevenin, onun sevdiklerini, çocuklarını, torunlarını da sevmesi gerekir. Düşmanlarını ise sevmemesi gerekir. Bir kimsenin çocuğu, torunu yaramazlık yapsa ona kızar, hatta belki döver, ama başkası yan gözle baksa üzülür, çocuğuna sahip çıkar, onu korur.
Peygamber'e ulaşan kimselere “seyyid” tabirinin kullanıldığını belirtmektedir. “Şerif” tabiri ise daha çok soyu anne tarafından Hz. Peygamber'e ulaşan kişiler için kullanılmaktadır. Dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin her iki durumda da seyyid ve şerifler için aynı imtiyazları uyguladığı anlaşılmaktadır.
İtikadı sahih olmayan çok sayıda Şii ehli beyt mensubu olabilmiştir. Bununla birlikte çok sayıda ümmete yol gösteren seyyid ve şerif salih ve alim de tarih boyu yolumuzu aydınlatmışlardır. Allah kendilerinden razı olsun. Efendimize ve onun saygıdeğer ali ve ashabına salat ve selam olsun.
Değerli kardeşimiz, Osmanlı zamanında seyyid ve şeriflerin şecereleri kayıtlı idi. Günümüzde de bazılarında bu senetler bulunmaktadır. Bununla beraber Peygamberimizin (asm) soyundan geldiği halde bilinmeyen bir çok seyyid ve şerif de vardır.
Seyyid, İslam peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır. Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır.
Osmanlı Devleti'nde de ilk olarak sâdât nikâbeti Sultan Yıldırım Bayezid zamanında Mayıs 1400 tarihinde tesis edilmiştir. İlk Nakîbü'l-eşrâf da Seyyid Ali Nata b. Muhammed olmuştur. Ondan sonra oğlu Seyyid Zeynelabidin babası gibi seyyid ve şeriflere nâzır olmuştur.
İslâm tarihinde “Seyyid” tabiri, Hz. Peygamber Efendimizin (asm) soyundan gelenleri belirtmek üzere kullanılmıştır. Resûl-i Ekrem'in (asm) soyu, kendisinden altı ay kadar sonra vefat eden küçük kızı Hz. Fâtıma'dan olma torunlarıyla devam etmiştir.
Emeviler ve Abbasiler döneminde Peygamber soyundan gelenlerin uğradıkları zulümler, İslam toplumunda Peygamberin ailesinden olanlara verilen ve 'Seyyid' denilen kişilere sevgi ve saygıyı arttırmıştır (Kılıç, 2016, s.45). Seyyidler için genellikle Hz. Hasan'ın soyundan gelenlerine “Haseni sadat”, Hz.
Ölçünün Kur'an'ın kriterleri olduğu kardeşlik tasavvurunda Sahâbe-i kirâmdan Selman-ı Farisî ne kadar seyyid ise Said Nursî de o derecede seyyiddir.
Şerif, İslam Peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma'nın büyük oğlu ve On İki İmamların ikincisi olan Hasan'ın soyundan gelenlere denir. Hasan'ın kardeşi Hüseyin'in soyundan gelenlere ise Seyyid denmektedir. Abbâsilerden itibâren İslam devletlerinde, Şeriflerin ve Seyyidlerin kaydı tutulmuştur.
Peygamber'in bir sözüne dayanıyor: Halifeler Kureyşten'dir. Öyle olunca, Osmanlı padişahları da, Yavuz Sultan Selim'den beri halife ünvanını taşıyorlar.
Efendimiz (s.a.v.)'in soyu Fatıma ile devam etti. Allah Teala'nın bu takdiri, cahiliyyenin 'kız çocuklarını hakir görme' gibi çirkin adetini ayaklar altına almıştır. Hz.Fâtıma'nın künyeleri; Ümm'ül Hasan, Ümm'ül Hüseyin ve Ümm'ül Muhsin'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri