Peygamberler dışında tüm insanlar günah işler ve cehenneme gitme ihtimali olabilir. Bu bakımdan seyyidleri günahsız görmek veya tamamen cennetelik nazarı ile bakmak hatadır. Allah yolunda gitmeyen kişi seyyid de olsa cehennemliktir.
Seyyid terim olarak “şerefli, asil soylu, onurlu, kutsal, mübarek” mânasına gelen şerîf ile (çoğulu eşrâf, şürefâ) birlikte “nesl-i pâk-i Muhammedî'ye mensup olup yüceltmiş olan” anlamında Hz. Peygamber'in Hz. Ali ile Fâtıma'dan doğan torunlarıyla onların soyundan gelenler için unvan olarak kullanılmıştır.
Ehl-i beyt, Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselamın bütün aile fertlerine denir. Resulullah efendimizin soyu, Hazret-i Fatıma'dan devam etti. Hazret-i Hasan'ın çocuklarına ve torunlarına Şerif, Hazret-i Hüseyin'in nesline de Seyyid denir.
Seyyid ve şerifler, İslam tarihin ilk ailesi olan Ehl-î Beyt mensubu olup, yine o soydan gelmektedirler. İslam dininin Caferîlik mezhebine ve Alevî-Bektaşî tasavvuf tarikatına mensup olanları, itikat olarak Peygamber Muhammed ve On iki İmamlar ittikâdine mensupturlar.
Evvelâ, seyyidlik bir etnik menşe, bir ırkî unsur değildir. Irk denen şey, kalıtım yoluyla babadan oğula geçer.
İlgili 27 soru bulundu
SEYYİD OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ? Seyyid olmanın tek temel ölçütü vardır; Hz. Muhammed'in ailesi, yani Ehl-i Beyt'e mensubiyettir. Torunu Araştırmacı-yazar, ehlibeyt ve nakibü'leşraf uzmanı Seyyid Hüseyin Ağaçkıran, bu soydan gelenlerin elinde 'Nesep Şeceresi' bulunmasının şart olduğunu belirtti.
Zehra'nın (s.a) evlatları Onun (s.a) soyundan geldikleri için değil, hem anne hem de baba tarafından Hz. Haşim'e dayandıkları için seyyiddirler. Anneleri seyyide olanlar soyları Hz. Fatıma'dan (s.a) gelmektedir.
Ehl-i beyt soyundan gelen ocakzâdeler, evlâd-ı resûl oldukları için “seyyid” olarak anılmaktadırlar. Anadolu'da kurulan Alevi dede ocaklarının büyük bir bölümü bu seyyidlerin adlarını taşımaktadır.
Allah yolunda gitmeyen kişi seyyid de olsa cehennemliktir. Ancak, tarih boyunca seyyidlerin ekserisi İslam dininde önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Bu da onların, hem Allah katında hem de insanlar katında sevilmelerine vesile olmuştur.
TÜRKİYE'NİN GURURU
Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği Genel Başkan Hüseyin Zerraki, net rakam olmamakla birlikte dünyada 20 bin Seyyid aile olduğunu ve bu nefsi pak ailelerden 10 binden fazlasının Türkiye'de ikamet ettiğini söyledi.
İmam Şâfiî Hazretleri, Ehl-i Beyt'in muhabbetiyle ilgili olarak bir gazelinde şöyle demektedir: “Ey Rasûlullâh'ın Ehl-i Beyt'i! Sizi sevmek, Allah tarafından Kur'ân'da farz kılınmıştır.
Şeyh Mahmud Nedim, Şeyh Güzel Barslan, Muhammed Şerif Sükuti, Kuddusi Münir ve Şeyh Sadık Diyarbakır'da yaşamış olan seyyid şeyhler olarak bilinmektedir.
Peygamberimize ve O'nun neslinden gelen seyyidlere zekât verilemeyeceği doğru mudur? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz Efendimiz (asm)'in ve o zaman yaşayan ailesinin zekât alması caiz değildir. Bu gün için peygamber soyundan gelenlerin zekât alması caizdir.
Efendimiz (s.a.v.)'in soyu Fatıma ile devam etti. Allah Teala'nın bu takdiri, cahiliyyenin 'kız çocuklarını hakir görme' gibi çirkin adetini ayaklar altına almıştır. Hz.Fâtıma'nın künyeleri; Ümm'ül Hasan, Ümm'ül Hüseyin ve Ümm'ül Muhsin'dir.
Hicri.358(miladî 969) Hasan'ın soyundan gelen Mekke emirlerine şerif, Hazreti Hüseyin'in soyundan gelen Medine emirlerine de Seyyid ünvanı verilmiştir. Osmanlı döneminde seyyid ve şerifler âyandan sayılmışlardır.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Seyyid ve şerifleri Allah Resulüne olan yakınlıkları sebebiyle sevmeliyiz. Çünkü ayette bu husus emredilmiştir.
Peygamberimizin torunlarının isimleri ve kısaca hayatları... Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'in 5 erkek 3 kız olmak üzere 8 torunu dünyaya gelmiştir. Bunlardan erkekler Ali, Abdullah, Hasan, Hüseyin, Muhsin, kızlar ise Ümâme, Ümmü Gülsüm, Zeyneb'dir.
Muhtaç seyyidlere yardım edilmelidir; çünkü onların fakirlerine zekât haramdır. Seyyidler de diğer raiyyet gibi raiyyet rüsumu ve resm-i ağnâmla yükümlüdürler. Ebussuud'a göre seyyidlik, ancak kadının hükmü ve şahitlerle mahkemece belgelenebilir.
Değerli kardeşimiz, Osmanlı zamanında seyyid ve şeriflerin şecereleri kayıtlı idi. Günümüzde de bazılarında bu senetler bulunmaktadır. Bununla beraber Peygamberimizin (asm) soyundan geldiği halde bilinmeyen bir çok seyyid ve şerif de vardır.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Seyyidlerin genelde soy şecereleri bulunmaktadır. Bu şecerelerden kişinin seyyid olduğu anlaşılabilir. Seyyid olmanın verdiği asıl şeref İslamı yaşamak ve İslam davasını dava edinip ona sahip çıkmaktır. İslama sahip çıkan ve onu yaymaya çalışan kimseler, peygamber soyundan gelmeseler de manevi seyyid sayılırlar.
Peygamber'in bir sözüne dayanıyor: Halifeler Kureyşten'dir. Öyle olunca, Osmanlı padişahları da, Yavuz Sultan Selim'den beri halife ünvanını taşıyorlar.
el Cevab: Ehli beyt peygamberimizin yakınlarının genel adıdır. Beni Haşimden gelen ailesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri