İslâm peygamberi Hz. Muhammed'in hayatı ve Kur'an-ı Kerim, Karakoç'un şiirlerinin çıkış noktasını oluşturur. Onun “diriliş” fikri dinle yoğrulmuştur. Bu yüzden şiirlerindeki anekdot ve semboller, İslam dini temel alınarak şiirlere yansır.
Modern sanattaki soyutlamanın İslam anlayışına uygun olduğu düşüncesindedir ve şiirlerini bu yönde geliştirmiştir. "Edebiyat Yazıları I" kitabındaki ilk yazı metafizik ile ilgilidir. Bu, hangi kavramlara önem verdiğini göstermesi bakımından önemlidir.
Parti dünyada İslam aleminin gerçek bir devlete ihtiyacı olduğunu, bu devletin topraklarının da Müslümanların yaşadığı topraklar olduğunu savunmaktadır. Partinin kurucusu ve genel başkanı olan Ahmet Sezai Karakoç, 16 Kasım 2021'de hayatını kaybetmiştir.
Sezai Karakoç gerek şiirlerinde gerekse denemelerinde “Diriliş” kavramını merkezden çevreye yayılan bir şekilde ele alır. „Diriliş‟ estetiği, dikey boyutu ile insanı ve Türk-İslâm medeniyetini simgeler. „Diriliş‟, Karakoç‟a göre “kendi olma” arzusunun ilk ve en önemli koşuludur.
Karakoç'un, Mülkiye'deki arkadaşı Muazzez Akkaya'ya duyduğu sevgiyi dizelere döktüğü Mona Roza, 1952 yılında öğrenci ve öğretmenlerin çıkardığı "Mülkiye" dergisinde yayımlandı.
İlgili 32 soru bulundu
Şair Karakoç ise Akkaya için edebiyatın en dokunaklı şiirlerinden, "Tek Gül" anlamına gelen "Mona Roza"yı kaleme aldı. Bu şiirde kıta başlarındaki harfler yan yana getirildiğinde "Muazzez Akkayam" akrostişi ortaya çıkıyordu.
Babasının adı Yasin, annesinin adı Emine olan Sezai Karakoç'un ailesinin lakabı Leventoğulları'dır. Aile, dönemin şartlarına göre lakabını soyadı olarak alamayınca onun ye- rine Karakoç ifadesi tercih edilir.
Sezai Karakoç Kimlerden Etkilenmiştir? Sezai Karakoç eserleri kaleme alırken etkilendiği isimler Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy, Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi ve Yahya Kemal Beyatlı'dır.
Rönesans öncesi ve sonrasını, özellikle de Rönesans'tan sonra Batının insanlığı nasıl bir boşluğa, buhrana, anlamsızlığa sürüklediğini anlatan bir eser. Batının düştüğü buhranın yanısıra, Batının peşinden sürüklediği devlet ve milletlerin yaşadığı buhran ve Müslümanların buhrana karşı dirençsizliği ele alınmıştır.
1973 yılında memuriyetten istifa etmiş, Diriliş isimli dergiyi çıkarmış, birçok dergi ve gazetede yazılar yazmıştır. Sezai Karakoç, 26 Mart 1990'da Diriliş Partisi'ni kurmuştur. Yazarın "diriliş anlayışı" ile özdeşleşen bu parti üst üste seçime katılamadığı gerekçesiyle kapatılmıştır.
Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır ilinin Ergani ilçesinde doğmuştur. Kendisi Türk Edebiyatı ve siyasetine verdiği iyi hizmetler ile tanınan iyi bir yazardır ve siyasetçidir. Kendisinin çok sayıda eseri ve şiiri vardır. 16 Kasım 2021 yılında 88 yaşında hayata gözlerini yummuştur.
Liseyi bitirince felsefe öğrenimi görmek istemişti, sonra ilâhiyat okumak istedi. Ancak bu iki okulda öğrenim görmesi mümkün olmadı. Sezai Karakoç Siyasal Bilgiler Fakültesi sınavlarına girdi, sonuçları beklemek için İstanbul'a, Necip Fazıl'la tanışmaya gitti.
İslam Medeniyeti'nin önemli şairleri, Divan şiirinin temsilcileri Karakoç'un istifade ettiği şiir geleneğini oluşturmaktadır.
Diriliş Partisi veya DİRİ-P, şair Sezai Karakoç tarafından 26 Mart 1990 yılında “Güller Açan Gül Ağacı” amblemiyle kurulan siyasi partidir. Sezai Karakoç yedi yıl boyunca partinin genel başkanlığını yürütmüştür.
Hareketin kuramcısı ve isim babası Muzaffer İlhan Erdost'tur. Edip Cansever, İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan ve Ülkü Tamer, Tevfik Akdağ İkinci Yeni Şiir topluluğu şairlerindendir.
Bahaettin Karakoç (5 Mart 1930, Elbistan - 16 Ekim 2018, Kahramanmaraş), Türk şair ve yazar. Abdurrahim Karakoç ve Ertuğrul Karakoç kardeşleridir.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğdu. Karakoç, ilkokulu Ergani'de (1944), ortaokulu Maraş'ta (1947), liseyi ise Gaziantep Lisesi'nde (1950) okudu.
22 Ocak 1933 doğumlu olan Sezai Karakoç Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğmuştur. Çocukluğu doğduğu ilçe olan Ergani'de geçmiştir. Eğitimine de Ergani ilçesinde başlayan Sezai Karakoç 1944 yılında ilkokul eğitimini tamamladı. Ortaokula Maraş ortaokulunda başlayan Sezai Karakoç burada parasız ve yatılı okumuştur.
Sezai Karakoç Edebi Kişiliği
Şiirlerinin çoğunda Yeni İkinci Akımı çizgisinde olan şairin, kendine özgü ve mistik bir anlatış usülü vardır.
Esenler Belediyesi Sezai Karakoç Gençlik Bilgi ve Hikmet Evi öğrencileri, Türk edebiyatının önemli isimlerinden mütefekkir ve şair Sezai Karakoç'u vefatının yıl dönümünde Şehzadebaşı Camii'nde bulunan kabri başında dualarla andı.
Necip Fazıl'ın şiirlerine olan hayranlığı, Karakoç'un kendi şiirlerine de etki etmiştir. Sezai Karakoç, eğitim hayatı boyunca edindiği bilgi ve birikimleri, şiirlerinde ve yazılarında yansıtmıştır. Edebiyatla ilgilenmeye devam ederek, şiirlerini ve kitaplarını okuyucuya sunmuş ve önemli bir şair olarak tanınmıştır.
1950'li yıllarda Ankara'da, Mülkiye Mektebi'nde birlikte eğitim gören Cemal Süreya ve Sezai Karakoç gönüllerini aynı kadına kaptırmış. İki büyük şairin aşkına aynı anda mazhar olma şansı yakalamış olan bu kadın ise bugün 94 yaşında sessizliğini bozan Muazzez Akkaya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri