Çok fazla portakal tüketmeniz durumunda fazla lif sindiriminizi etkileyebileceği gibi karın ağrısına ve hatta ishale de yol açabilir. Her ne kadar portakalın kalorisi düşük olsa da, çok fazla portakal tüketilmesi durumunda kilo almanız mümkün.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Kişinin ihtiyacına göre günlük 1-2 adet portakal tüketmesi yeterli olacaktır. Sigara içen bireylerde C vitamini ihtiyacı arttığından diğer C vitamini kaynakları tüketilmiyorsa günde 2 adet tüketilebilir.
Neriman İnanç, "Aldığımız demirin yararlı olabilmesi için C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketmeliyiz. Özellikle C vitamini içeren portakal, ananas ve greyfurt suyu gibi meyve sularının yüksek miktarda protein ve demir içeren bir öğünle birlikte tüketilmesi demir emilimini artırır" diyor.
Portakal Kanı Sulandırır mı? C vitamini özelliği ile bu meyve kan sulandırıcı özelliği taşımaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
İçeriğinde bulunan yüksek oranda C vitamini, potasyum, folik asit ve sitrat ile portakalın; hücre hasarını engelleme, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşma, bağışıklık sistemini destekleme mikroorganizmalara karşı koruma gibi yararları bulunuyor.
Tam bir vitamin bombası olan portakal bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını korur; kolesterol seviyesini düşürür; solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatizmalı eklem yangısına, ülsere ve böbrek taşlarına karşı da etkilidir.
Gece geç saatlerde yemeyin Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabilir.
Lif içermesinden dolayı da sağlıklı sindirim sisteminin oluşmasını sağlayacaktır. Tüketimde ölçülü olduğunuz takdirde portakal kilo vermenize yardımcı olur. Gün içinde fazla tükettiğiniz durumda kilo alımınıza neden olan faktörler arasında yer alır.
Portakalın suyunu sıkıp içmek yerine, posasıyla tüketin. 1 bardak meyve suyu için 3-4 adet portakal kullanılması aldığınız karbonhidrat miktarıyla birlikte kalori içeriğini de artıracaktır.
Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor. Vücuttaki direnci arttırıyor. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Portakal zayıflatır mı? Düşük kalorisi ve içerdiği yüksek C vitamini sayesinde diyet yaparken hastalanmanızı önler, sindirimi kolaylaştırır ve yüksek C vitamini oranına sahip olduğu için, yağ yakımını kolaylaştırır.
Özellikle taze sıkılmış portakal suyu taşikardiye yatkınlığı olanlarda taşikardiyi tetiklemekte ve kalp atışlarını hızlandırabilmektedir.
Portakal
C vitamini içerdiğinden güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra, analjezik ve iyileştirici bir laksatif olarak çalışarak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Portakal vücuda bol miktarda lif sağlar, bu da bağırsak geçişini iyileştirir ve kabızlığı azaltır.
Gaz problemi için alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır: Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır.
C vitaminin ana vatanı portakal mevsiminde, gün içinde öğün aralarında yenmeli. Sindirim sistemine faydalarının yanı sıra metabolizmayı hızlandırma görevini bu saatler içinde sağlayan portakalı eğer kalkar kalkmaz, boş mideye yerseniz alerjik reaksiyonlara ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
C vitamini açısından oldukça zengin olan portakal; İçerisinde bulunan posa miktarı sayesinde tok tutar.
Portakal suyu C vitamini içerir ve vitamin kaynağıdır. Ancak portakalın yapısında bulunan doğal asitten dolayı mide yanmasına neden olabilir.
Meyve türleri, porsiyon kontrolü aşılmadıkça kilo almanıza neden olmaz. Günün belirli saatlerinde tükettiğiniz meyveler sayesinde, ihtiyaç halinde enerji harcayabilirsiniz. Meyveler, ara öğünleri lezzetlendiren seçimlerdir. Süt ürünleriyle beraber tüketildiğinde daha faydalı hale gelmektedir.
Portakal besin değeri yüksek bir meyvedir. 100 gramlık bir portakalda 47 kalori bulunuyor. 11.8 gram karbonhidrat, 2.4 gram lif, 0.9 gram protein içerirken; 0.1 gram yağ, 225.0 iu A vitamini, 53.2 mg C vitamini de kazandırıyor. Ayrıca 181 mg potasyuma ve 40 mg kalsiyuma sahip.
C Vitamini içeren meyveler: Portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler hem baş ağrısına hem de dönmesine çok iyi geliyor.
Portakal, ciltteki akneleri ve akne izlerini yok etmede başarılıdır. Üstelik vitamin açısından zengin olması dışında cildi renklendirir ve cilt yapısını düzgünleştirip sıkılaştırır. C vitamini zengin olduğu için yaşanma belirtileriyle savaşarak, kırışıkların önüne geçer.
Portakal kabuğu yenilebilir. Hatta çoğu yemek yapan insanın da bildiği üzere, portakal kabuğu rendesi yemeklere çok güzel bir aroma sağlar. USDA verilerine göre 100 gram çiğ portakal kabuğu 97 kcal enerji sağlarken 10.6 gram diyet lifi içerir. Bunun yanında günlük C vitamini ihtiyacının %151'ini karşılar[1].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri