Sezaryen sonrası ameliyat yerinde ağrı, farklı pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Doğumu takip eden ilk 2-4 saat, sezaryen cerrahi bir operasyon olduğundan, annelerin ağrı hissetmesi normal sayılır. Bu ağrıların ağrı kesici ve anestezi yöntemleriyle bertaraf edilmesi mümkündür.
Sezaryen sonrası ağrı genellikle en yoğun olarak ilk 2 ile 4. saatler arasında hissedilir. 6. saatten sonra doktorların uyguladığı ağrı kesici yöntemlerin etkinliği oturmuş olacağı için hasta çok daha rahat bir döneme geçer.
En yoğun ağrılar ilk 2 ve 4. saatler arasında hissedilir, daha sonra yavaş yavaş rahatlama başlar, 12 ile 24 saat sonra hastayı çok daha rahatsız eden büyük bir ağrı olmayacaktır. Sadece hastanın hareketliliği, ayağa kalkışı sırasında karnında hafif bir rahatsızlık hissi veya hareket tutukluğu hissedebilir.
Sezeryan Doğumda Kaç Kat Kesilir? Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Sezaryen ameliyatları ortalama olarak 20 ila 40 dakika sürmektedir. Bu operasyonların süresi annenin hazırlığı, anestezi işlemleri gibi unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi Sezaryen Doğum ameliyatlarının da riskleri bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Sezaryen doğum, doğumun gerçekleştirilmesi için yapılan ameliyata verilen isimdir. Anestezi altında yapılan bir ameliyattır, bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Sezaryende, külot çizgisi boyunca yapılan bir kesi ile önce karın içine ve daha sonra da rahim içine girilerek bebeğe ulaşılır ve doğum sağlanır.
Acil sezaryen durumunda anne adayı lokal veya genel anestezi alabilir. Genel anestezi alan anne adayı sezaryen işlemi boyunca uyutulur.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Ağrı ve Rahatsızlık: Sezaryen doğum sonrası ilk günlerde ağrı, rahatsızlık ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu ağrılar zamanla azalır. Ancak iyileşme sürecinde bazı hafif ağrılar olabilir. Normal Aktivitelere Dönüş: Genellikle 6 hafta sonra normal aktivitelere dönebilirsiniz.
Epidural Yapılırken Acı Duyulur mu? Epidural anestezi sırasında acı olur mu endişesi de çok sık duyuluyor. Epidural iğnesi, büyük ve kalın uçlu bir iğne. Bunu bilen anne adayları, acı korkusu yaşıyor ancak epidural öncesinde bölgesel anestezi ile uyuşturulduğunuz için bu iğnenin vereceği acıyı da hissetmiyorsunuz.
Bu işlem yaklaşık 5-10 dakika sürüyor ve annenin. kayda değer bir ağrısı olmuyor. Belden uyuşturma belden aşağı bölgedeki tüm ağrı hissini ortadan kaldırıyor ama dokunma hissini yok.
Böylelikle ekstra ağrı kesiciye veya başka bir sıvıya ihtiyacınız olduğunda size kolaylıkla verilebilir. Bundan sonraki aşamada bel bölgenizden epidural veya spinal anestezi uygulanır, sonra mesanenize bir idrar sondası yerleştirilir.
Sezaryen iç dikişleri, alınması gerekmeyen bir dikiş türüdür. Genellikle bir haftada yara yeri kapanır. Ancak, dikişlerin ve kesi yerinin tamamen iyileşmesi bir ayı bulabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında belirli bir süre dikişleri patlatacak hareketlerden kaçınmak gerekir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir. Bu süre zarfında anne adayı hareket etmek için acele etmemelidir.
Normal doğum sonrası vajina şekli, doğumdan kısa bir süre sonra eski şeklini almaya başlarken sezaryen doğumdan sonra vajina bölgesinde genişleme yok denecek azdır.
Düzenli emziriyorsanız, yani bebeğinize ilk ay sadece anne sütü veriyorsanız, adet kanaması yaşama ihtimaliniz pek olmaz. Adet döngüsünün yeniden başlaması için 3-6 ay geçebilir. Ancak bu noktada çok fazla faktör vardır. Adet döngüsü düzenli emziren bazı kadınlarda doğumdan 18 ay sonra bile başlayabilir.
Çiftler sezaryen doğum sonrası 40 gün geçtiğinde kadın doğum uzmanının da onayıyla cinsel ilişkiye girebilirler. Kadınlarda genital bölgede doğum sonrası toparlanma dönemi olduğu için ve kanamalar görüldüğü için cinsel ilişkiye belirli bir süre ara verilmesi gerekiyor.
Açık yaraların ya da 1,25 cm'den daha uzun kesiklerin dikilmesi gerekir. Cerrahi sütürler iyileşme sırasında yaraları bir arada tutmak için kullanılır ve sütürlerin çıkarılması yara iyileşmesi ve kalıcı skar dokusu oluşumu üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Kanamanın olmaması için tükürmemeniz, sıcak yiyecek – içecekler almamanız, ameliyatlı bölgenin olduğu tarafı dikişler alınana kadar kullanmamanız önemlidir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Normal vajinal doğum sonrası anne ölümü yaklaşık 1/10000 den daha az iken sezarye- ne bağlı ölüm riski 1/2500 civarında olup bu oran normal doğumun 4 katıdır. Sezaryen sonrası kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar nedeniyle mortalite görülmektedir (1,2,4).
Sezaryen Sonrası Güvenli Doğum Yapılabilir
Çoğu kadın sezaryen sonrasında güvenli bir şekilde normal doğum yapabilir. Bu yüzden geçmişte sezaryenle doğum yapan bir kadın, günümüzde genellikle diğer bebeklerini nasıl doğuracağı konusunda seçim yapma şansına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri