Sezaryen ameliyatı öncesinde sonda takmayı tercih ederiz çünkü operasyon sırasında dolu olan idrar torbası hasarlanabilir. Ameliyat sonrasında da anne hemen ayağa kalkıp tuvalete gidemeyeceği için ve idrar çıkış miktarının takibi için birkaç saat sondayla kalması gerekir.
Sezaryen doğumuna girecek anne adayının mide ve bağırsaklarının boş olması gerektiğinden dolayı doğumdan önce 6-7 saat kadar hiçbir şey yiyip içemez. Ameliyata girilmeden önce son kez tuvalete gönderilir. Anne adayına sonda takılır. Ameliyattan çıktıktan sonra en kısa süre içerisinde sondanın geri çıkarılması gerekir.
Sezaryen doğum, genel anestezi ve epidural anestezi olarak iki farklı şekilde uygulanabilir. Genel anestezide anne tamamen uyutulurken, epidural anestezide ise annenin belinden aşağısı uyuşturulur. Annenin mesanesine sonda takılarak idrar boşaltımı sağlanır.
Sezaryen doğum yaptıysanız tuvaletinizi yapabilmeniz için mesanenize sonda takılır. Muhtemelen 12 saat sonra sonda çıkarılır ve ayağa kalkabilirsiniz. Doğumdan sonra 72 saat içinde bebeğiniz baştan aşağı chek up 'tan geçirilir. Ayrıntılı muayeneler yapılır.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Sonda hortumu idrar torbasına takılır. Sonda hortumu hastanın bacağına veya yatağa sabitlenerek hareketin kısıtlanması engellenir.
Sezaryen ameliyatı öncesinde sonda takmayı tercih ederiz çünkü operasyon sırasında dolu olan idrar torbası hasarlanabilir. Ameliyat sonrasında da anne hemen ayağa kalkıp tuvalete gidemeyeceği için ve idrar çıkış miktarının takibi için birkaç saat sondayla kalması gerekir.
Vajinal doğumdan farklı olarak daha çok riskin olduğu büyük bir karın ameliyatıdır ve iyileşme süresi bir kadından diğerine değişebilir. Sezaryen doğumdan 4 saat sonra yürüyüş başlayabilir. Sezaryen sonrası günde en az 4 kez, 5-10 dakika süren yürüyüşler önerilir.
Yapılan çalışmalarda riski olmayan bir hastada sonda takılmasının zorunlu olmadığı saptanmıştır. Burada en iyi kararı ameliyatı yapacak doktor verecektir. Hasta ile riskleri ve gereklilikleri anlatılır. Sonda takılmayacak hastaların ameliyat öncesi (1 saat içerisinde) idrarlarını yapması gerekmektedir.
Sezaryen ameliyatlarında bölgesel uyuşmayı sağlayan epidural anestezi sağladığı konfor nedeniyle tercih edilen yöntem. Ancak spinal anestezi ile birlikte uygulandığında anneye sağladığı konfor daha da artıyor. Memorial Hastanesi Ağrı Merkezi Uzmanları, “Kombine Spinal Epidural Anestezi” ile ilgili bilgi verdi.
Sezaryen doğum normal şartlarda 40-50 dakika arası sürmektedir. Doğum sonrasında anne ve bebeğin 1 gün hastanede kalması gerekmektedir. Doğum sonrası anestezinin etkisi geçtikten sonra annenin ağrılarında artma olabileceği için ağrı kesiciler verilir.
Sonda takma işlemi genellikle hastane yapılan bir işlemdir. Fakat takılan sondanın çeşidine bağlı olarak genellikle bir sonda 15 günde bir çıkarılır. Ve yenisinin takılması için hastaneye transferi zor olan hasta grubuna evde sonda takma uygulaması önerilir.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir. Süt gazlı içecekler, çorba dan uzak durulmalıdır.
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Sonda takılması ve mesanenin kontrast madde ile doldurulması acı yaratmaz fakat bazı çocuklar rahatsızlık hissi yaşayabilirler. Mesane dolu haldeyken birkaç röntgen filmi çekilir. Daha sonra çocuk masada yatarken çiş yapması sağlanır ve bu sırada grafiler alınır.
Sonda kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde takılmaktadır. Sonda kadınlarda klitorisin altından takılır. Erkeklerde ise sonda idrar kanalından dikkatli bir şekilde itilerek sokulur. Tüpün mesaneye ulaşmasının ardından idrar da akmaya başlar.
Sezaryen Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer? Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
Doğum sonrası ilk hafta kanama görülebilir
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Sezaryen doğum için iki türlü anestezi mevcuttur. Bunlar; spinal- epidüral ve genel anestezidir. Spinal- epidüral anestezi ile belden aşağısı uyuşturularak ağrı ve acı hissedilmez sadece dokunmalar hissedilir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri