Dikişin atıldığı ilk zamanlarda dikiş sebebiyle ödem oluşabilir. Bu sebeple de dikiş atılan bölgede sertlik ve şişlik olması normal kabul edilir.
Genellikle ameliyat yapıldıktan 1 hafta sonra ödemin meydana gelmesinden dolayı dilişin atıldığı yerlerde sertlik, şişlik ve hatta bazı durumlarda morarma olması normal olarak kabul edilir. Özellikle ilk haftalarda ödem nedeniyle dikiş alanına yakın bölgelerde hafif sertlik ve şişlik olması normaldir.
Doğum işlemi gerçekleştikten sonra bu kesi farklı dikiş yöntemleri ile dikilir. Ancak doğumdan hemen sonra veya iyileşme döneminde dikişlerde, kesi bölgesinde veya rahimde iltihaplanma, kaşıntı, akıntı, kızarıklık gibi birtakım bulgular meydana gelebilir. Bu duruma sezaryen sonrası enfeksiyon adı verilir.
Annenin emzirme döneminde fazla terleme sebebiyle, oluşan cilt dokusundaki ödem hızla çözülür. Bu sistemlerdeki oluşan değişikliklerde 6 ncı haftanın sonunda normal haline dönmektedir.
Sezaryen Dikişleri Ne Zaman İyileşir? Doğumdan 5 gün sonrasında dikişleriniz alınabilir; ancak dikiş izlerinin iyileşmesi 4-6 haftayı bulabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Düzleşen ve içe dönük meme ucu olan anneler için meme ucu çıkarıcı kullanmak pratik ve rahat bir emzirme süreci geçirmenizi sağlayabilir. Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir.
Emzirmek, hem size hem de ona şifa sunar. Çok tuzlu ve şekerli beslenmekten kaçının. Sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenin. Egzersiz yapmak, küçük kısa yürüyüşlere çıkmak da ödemi kolayca atmanıza yardım eder.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Dikişin köşelerinde hafif ağrı, dikiş yerinde şişlik hissi, hissizlik normal bulgulardır. Şiddetli ağrı, dikiş yerinden sarı akıntı, etraf dokuzda kızarıklık, morluk hissederseniz doktorunuza başvurun.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Dikişin atıldığı ilk zamanlarda dikiş sebebiyle ödem oluşabilir. Bu sebeple de dikiş atılan bölgede sertlik ve şişlik olması normal kabul edilir.
1. Cerrahi sonrası şişme görülmesi normaldir. Şişme cerrahi sonrası yaklaşık 48 saatte en büyük boyutuna ulaşır ve genellikle 4 ile 6 gün içinde geçer.
Şişlikler 3 güne kadar artar ve 5-10 gün içinde geçer. Morluklar ise ilk iki günde belirginleşir ve 7-10 gün içinde geçer.
Operasyondan sonra ödem (şişme) ve morarma normaldir. Ödemin kontrolü için ilk 24 saat on dakika aralarla ağız dışından uygulayacağınız soğuk kompres önemli bir etkendir. Oluşan ödemin tamamen geçmesi 4-5 gün sürebilir.
Sezaryen sonrası karnın daha iyi ve daha çabuk toparlanabilmesi için ise doğum sonrası korse kullanımı önerilebilir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Pek çok kadının göbeği doğum sonrasında ilk bir yıl tamamlanana dek tamamen ya da büyük oranda sonlanmaktadır. Giderilemediği durumlarda estetik operasyonlar tercih edilebilir. Estetik müdahale için alanında uzman bir doktora danışmalısınız.
diye düşünmeyin. Çünkü bu, emzirmeye ve adet görmenize engel olabilecek başka hastalıklara göre değişebilir. Bir araştırmaya göre, süt yetersizliği gibi nedenlerle emziremeyen annelerin çoğu ilk adetlerini 12 hafta içinde görmüş oluyorlar. Çok az annenin ise ilk adet kanaması 6 ay sonra oluyor.
Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj 2 gün sonra çıkarılır, çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılması veya pansuman yapılması gerekmez. kendiliğinden erir. Bandaj çıkarıldıktan sonra banyo yapmak serbestir.
Yeteri kadar dinlenin. Sezaryen doğum büyük cerrahidir. Tıpkı herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, vücudunuzun daha sonra iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Doğumdan sonra üç ila dört gün hastanede kalmayı bekleyin (komplikasyonlar varsa daha uzun) ve vücudunuza tamamen iyileşmesi için altı haftaya kadar bekleyin.
Op.Dr. Banu Çiftçi. Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir.
Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri