Hasta ameliyat için hastaneye gelirken takılarını çıkarmalıdır. Tırnaklarında oje varsa silmelidir. Ameliyat öncesindeki hazırlıklar açısından ameliyattan en az 1saat önce hastanede olmalıdır. Hasta odasında hemşire tarafından sezeryan için gerekli hazırlıklar yapılır.
Sezaryen ameliyat öncesinde yapılması gereken hazırlıklar:
Sezaryen ameliyattan 1 hafta önce karın ve pubik (genital) bölgenin tıraş ya da ağda gibi yöntemlerle temizlenmesi önerilmektedir. Bu bölgelerin temizlenmesi ameliyat sonrası yara olacak alanın enfeksiyon kapma riskini azaltmaktadır.
Anestezi sırasında, hastanın solunum kasları etkilenebilir ve kusma refleksi zayıflayabilir. Bu durumda, ameliyat öncesinde yemek veya içilen sıvılar mideye kaçabilir ve bu içerik solunum yollarına doğru ilerleyebilir. Aspirasyon adı verilen bu durum, solunum yollarını tıkayarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Sezeryan Doğumda Kaç Kat Kesilir? Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
İlgili 26 soru bulundu
Sezaryen doğumda ise doğum eyleminin başlayıp başlamasından bağımsız olarak bebeğin ameliyat ile karın ve rahim kesilerek doğumun gerçekleştirilmesidir.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur.
Bundan sonraki aşamada bel bölgenizden epidural veya spinal anestezi uygulanır, sonra mesanenize bir idrar sondası yerleştirilir. Karın bölgeniz ve dizinize kadar olan sahanın antiseptik solüsyonla silinmesi ve örtülmesi sonrası sezaryen operasyonuna başlanır.
Sezaryen Doğum Sonrasında Nasıl Yatmak Gerekir? Karnınıza baskı yapmayacak ve dikişleriniz gerilmeyecek şekilde bir uyku pozisyonu belirlemelisiniz. Sırtınıza bir yastıkla destek alabilir, hafif yann yatabilirsiniz.
Doktor Randevunuzu Unutmayın
Sezaryen doğum sonrası doktor kontrolü genellikle doğumu takip eden 6. haftada gerçekleştirilir. Bu muayenede doktorunuz kilonuzu ve kan basıncınızı ölçebilir, rahim ve vajina muayenesi yapabilir.
Sezaryen ile yapılan doğumdan sonra hastalar ilk gün ayağa kalkabilir, hastane koridorlarında dolaşabilir. Gaz sancısını aşabilmek için bu yürüyüşler iyi gelecektir. Doğumdan 6 saat sonra sıvı besinler alınabilir. Daha sonra katıya geçilecektir.
Ameliyat sonrasında gaz çıkarmak için yavaşça kalkmalı ve hareket etmelisiniz. Yatmadan önce veya kalktıktan sonra yürüyüş yapmak, bağırsak hareketliliğini artırabilir ve gaz çıkarmaya yardımcı olur. Bol miktarda su içmek, sindirim sistemini destekler ve gazın daha rahat geçmesini sağlar.
Sezaryen ile doğumlarda yara yerine şeffaf bant yapıştırılarak taburcu edilir. Lahusa eve gittiği gün ayakta duş şeklinde banyo yapabilir. Banyodan sonra şeffaf bant atılır, ütülü iç çamaşırı giyilir.
Sezaryen Sonrası
Anne, ameliyattan 6 saat sonra sıvı besinler alabilir. Anne, aynı gün ayağa kalkabilir.
Öncelikle yan dönmeli, bacaklarını yataktan aşağı indirirken altta kalan kolundan yanda destek alarak yataktan sezaryan doğum yapmış anne kalkmalıdır. Böylece ön karın kasları zorlanmamış olur. Sezaryan doğum sonrası dikiş bikini çizgisi hizasında olmakta ve günümüzde estetik dikişler tercih edilmektedir.
SPİNAL-EPİDURAL ANESTEZİ; Sezaryende spinal-epidural anestezi sıkça uygulanan güvenli bir anestezi şeklidir. Ancak nadiren görülse de yeni annede ciddi baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.
Sezaryen dikişlerinde ağrı, genellikle ilk birkaç gün boyunca en şiddetli seviyede hissedilir ve daha sonra giderek azalır. Dikişlerin türüne ve iyileşme sürecine bağlı olarak, dikiş ağrısı tamamen geçene kadar birkaç hafta sürebilir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Sonda hortumu hastanın bacağına veya yatağa sabitlenerek hareketin kısıtlanması engellenir. İdrar torbası belli aralıklarla boşaltılır. Kadınlarda sonda çıkartılacağı zaman sonda balonuna şırınga edilen su geri çekilerek mesanedeki balonun sönmesi sağlanır ve ardından sonda hortumu çekilerek çıkartılır.
Sebze çorbası içen anne adayı kendini daha iyi hisseder. Vitamin desteği olacağı için sütün gelmesi de kolaylaşır. Tahıllı çorbalar bir süre bağırsakları yoracağı için sebze ve yoğurtlu çorbalar tüketilmesi iyi olacaktır. Anne ayağa kalkıp rahatça yürüdüğü zaman çorbalara diğer yemekler de eşlik edebilir.
Gaz oluşmasının yanı sıra anne de kabızlıkta görülebilir. Ancak anne, gaz çıkaramadığı takdirde taburcu olamaz. Ameliyat sonrasında gaz çıkaramama daha büyük problemlerin oluşmasına bir etkendir. Gazın çıkmaması, bağırsak dolaşmasının en büyük etkilerinden biridir.
Sezaryen doğum sonrası dikişler de ortalama 1 hafta içinde iyileşir. Bu bölgenin pansumanını Baticon ile yapmak yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri