Bilindiği gibi kişilerin büyük yaşamsal fonksiyonlarının koordinasyonunun bozulması ile ölümü arasındaki sürede organizmanın verdiği yaşam savaşı agoni olarak tanımlanmaktadır. Her ölümde bu devre farklı uzunluktadır. Uzun süren agoni dönemi hukuki yönden bazı sorunları da gündeme getirmektedir.
Ölüm, bir organizmayı ayakta tutan tüm biyolojik işlevlerin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesidir. Beyni olan organizmalar için ölüm, beyinsapı da dahil olmak üzere tüm beynin işlevinin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesi olarak da tanımlanabilir ve beyin ölümü bazen ölümün yasal tanımı olarak kullanılır.
Kişi ölmediği halde ölmüş zannedilmesine yalancı ölüm denir.
Somatik ölüm gerçekleştiğinde beyin sapına bağlı solunum ve dolaşım merkezi devreden çıkar. Süreç kaçınılmaz şekilde tüm organ ve dokuların canlılık kaybına yol açar. Bu duruma “hücresel ölüm” (biyolojik ölüm) denmektedir.
Özellikle ıssız, yalnız başına kalınan yerlerde (otel), nezarethane, hapishanede gerçeklesen ölümlere şüpheli ölüm olarak bakılır (Geniş bilgi için, Gök s. 57). Ölümün zamanı gelmeden, herhangi bir sebep/zorlama ile kişinin ölmesidir. Kaza, intihar, cinayet olarak karşımıza çıkar.
İlgili 16 soru bulundu
Ölümü yaklaşan bir bireyin elleri, kolları, ayak ve bacakları soğumaya başlar. Deri rengi değişir, siyahlaşma, koyulaşma ya da gri yada soluk bir renge dönüşür. Nabız, düzensiz, hızlı ve zayıftır. Kan basıncı düşer ve periferik dolaşım bozulur.
Ölümü düşündüren belirtiler
Hastanın vasiyetini yapması, borçlarını ödemesi, gurbette olan bir yakınını görmek istemesi, rüyada diş çektirmek ve fidanın kırılması da ölüm fikrini düşündürür.
Rigor mortis veya ölüm sertliği, kaslardaki biyokimyasal bir değişiklikten kaynaklanan ve ölünün uzuvlarını katılaştıran bir ölüm belirtisidir. Bu olgu, oda sıcaklığındaki bir insanda ölümden 3-4 saat sonra görülmeye başlar, 12 saat sonra doruk noktasına ulaşır ve 36 saat sonra ortadan kalkar.
Livor Mortis; Ölümden önce başlayabildiği saptanmıştır. Ancak bazı yazarlar ölümden 2-4 saat sonra belirginleşip, 8-12 saatte sabitleşitiğini bildirmektedirler.
Apoptozis veya Apoptoz, (Yunanca: apoptōsis yani "(ayrılarak) düşmek", apo="-den/-dan" ve ptosis="düşmek") programlanmış hücre ölümünün ana tiplerinden biridir; genetik sistemde kodlanmış kendi kendini yok etme (özkıyım; intihar; suicide) programını içeren mekanizmanın aktifleşmesiyle tetiklenir.
Ölümden önce, kısa veya uzun olmak üzere Agoni ismi verilen bir can çekişme devresi görülür, kronik, süregelen hastalıklarda uzun süren agoni, ansızın ölümlerde kısa olur. Agonide dolaşım, solunum organlarında iyileşmesi mümkün olmayan değişiklikler oluşur.
Bitkisel hayatta kortikal aktivite kaybı nedeni ile bilinç kapalıdır, hasta çevresinden habersizdir. Spontan nefes alabilir, çoğunlukla solunum desteği gerekmez ve beslenme desteğine gerek duyar. Bazı refleks aktiviteler korunabilir, göz hareketleri, yutma refleksi ve ışığa pupiller yanıt olabilir.
Çok sayıda kişinin yaralanması ve ölümüyle sonuçlanmış deprem, çığ, sel, heyelan gibi doğal olaylar, terör amaçlı bombalama eylemleri, ulaşım kazaları, endüstriyel kaza- lar, askeri operasyonlar, cezaevi isyanı gibi olayların her biri kitlesel felakettir.
Livor mortis (Latince: livor: mavimsi renk, mortis: ölüm), ölüm sonrası morarma (Latince: postmortem: ölümden sonra, lividity: maviye dönme) ya da ölüm lekeleri, ölüm belirtilerinden biridir. Livor mortis kanın vücudun zemine yakın yerlerinde çökmesi sonucu olur, deride kırmızı morumsu renk değişikliklerine neden olur.
Ölüm, kaçınılmaz sondur ancak hepimizi korkutur. Sevdiklerinizi bırakıp gitmek, yapmak istediklerinizi tamamlayamamak ya da bilinmeyene doğru bir yolculuk yapmak biraz ürkütücü gelebilir. Bir anda öleceğimizi düşünürüz ama normal şartlarda bir ölüm kendini 3 ay önceden belli ediyor.
Ölümden sonra kaslar önce gevşer, daha sonra sertleşir ve kas fibrilleri hafifçe kısalır. Bu olay kas liflerinin proteinleriyle ilgili kimyasal değişikliklerin sonucudur. Genellikle ölümden sonraki 3.-4. saatte başlar ve 12. saatte maksimuma erişir.Konvülzion varsa 1 saatte bile oluşabilir.
Rigor-mortis kaslarda meydana gelen sertliği tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Tamamlanma süresi türlere ve kaslarda bulunan enerji düzeyine göre değişmektedir. Sığırlarda 12–24 saat, koyunlarda 8–12 saat, domuzlarda 3–6 saat, kanatlılarda 1–4 saat, balıklarda 5–24 saat içerisinde tamamlanmaktadır (7).
Livor Mortis ölümden 30-60 dakika sonra görülür, 8-12 saat sonra maksimum renklenmeye ulaşır. Örneğin bir kişi yatar pozisyonda ölü bulunursa morarmanın sırt bölgesinde yoğunlaşması beklenir.
Doğaner, şöyle devam etti: “Ölümden 72 saat sonra -bu iklim şartlarıyla da ilgili olabilir- cesetteki katılık biter ve çürüme evresi başlar. Vücut içindeki bakteriler kendilerini besleyecek yeterli oksijeni sağlayabilmek için dokulara hücum ederler ve bu durum cesedin çürüme evresine girdiğini gösterir.
İlk çürüyen organlar ise göz, beyin, mide ve bağırsaklar. Ceset şişman ise daha çabuk çürürken, bebekler ve tuzlu suda boğulanlar daha geç çürüyor. En geç çürüyen kısımlar ise kalp, mesane, böbrek ve rahim.
Ölüm Sertliği Fazı (6-20 saat)
kendiliğinden başlar ve sıcak et fazını normal koşullarda tamamlamış olan etlerde 6-10 saat devam eder.
Diyafram kesilerek kaburga kemikleri alınıyor. Ardından Perikart açılarak kalbe bakılıyor. Bu işlemin ardından dil, boyun ve göğüste yer alan organlar çıkarılıyor. Tüm bu organlar uzmanlara gidiyor ve orada parçalara ayrılarak tartılıyor.
Kübler-Ross'a göre kayıp/ölümün evreleri; şok/inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve uyum/kabullenmedir.
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Kapukaya, 'Ölümü yaklaşan kişi öleceğini hisseder mi?' sorusunu cevapladı. Cenab-ı Allah'ın yaşamımıza dair bazı bilgileri gizli tuttuğunu belirten Kapukaya, "Bir insan öleceğini hiçbir zaman anlayamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri