"içime doğdu, bu iş olacak" dedirten şey sezgisel zekadır ve genellikle altıncı his, önsezi (intuition) ya da telepati gibi isimlerle anlatılır. Bunlar; bilinçli bir düşüncenin ürünü olmayan ve zihinde kendiliğinden beliren birer ani 'bilme' işidir. Bu bilişte mantık, bilimsellik ve rasyonellik aranmaz.
Herhangi bir şeyin deneyime ya da akla vurmadan doğrudan doğruya kavranması. Bilinçli akıl yürütme olmaksızın bir şeyi anında anlama veya bilme yeteneği. Başka bir deyişle sezgi; bilinçli, mantıklı, rasyonel bir düşünce olmaksızın bilgiyi almakla ilgilidir.
9- Varoluşsal Zekâ Nedir? Varoluşsal zekâ, birçok kez mantık yürütmenin zor olduğu ve duyulup hissedilemeyen konularda etkin yorum yapabilme becerisiyle ilgilidir.
Naturalist Zeka (Doğa Zekası)
Gardner'ın araştırmaları kapsamında zekâ boyutlarına en son eklenen natüralist zekâ, doğada yalnız kaldıklarında en iyi adapte olabilecek kişileri tanımlar.
Natüralist ve Kişisel-İçsel Zeka!
Bu zeka türüne sahip olan insanlar dünyadaki varlıkları çok iyi ayırt edebilir. Doğal bir zekiliğe sahiptir. Genelde mantıkları duygularına göre daha baskındır. Hem hayatı hem de kendilerini sorgulayan bir kafaları vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Bir problemi veya konuyu tümdengelim yöntemi ile alt konulara ayırıp, her bilgiyi ayrıca değerlendirebilme yeteneğidir.
Bedensel kinestetik zeka, kişilerin vücutlarını kullanma becerisini ifade eden bir zeka olmaktadır. Kinestetik kelime anlamı olarak hareket demektir. Bedensel kinestetik de harekete dayanan zeka olarak belirtilmektedir. Bu zekaya sahip bireyler eylemlerin nasıl ortaya çıktığını incelemekten hoşlanmaktadırlar.
Gardner 9 zeka türünden bahseder. Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
Analitik zeka demek bir konu da veya bir olay karşısında hemen çözüm odaklı düşünen zekaya denilir. Analitik düşünme ise çözümsel olarak düşünen ve olaylar karşısında çözüm üreterek düşünmeye denilmektedir.
İçsel zeka, kişinin başta kendisi olmak üzere, birinin iç dünyası ve hislerini keşfetmeye yönelik kapasitesidir. Bir başka deyişle “kişisel zeka” olarak tanımlanan bu zeka türü, kişinin edinimleriyle planlama ve hayatını yönetme odağındaki üstün başarısıdır.
Kristalize zeka, geçmişte öğrenme, eğitim veya deneyim yoluyla elde edilen birikmiş bilgi, tecrübe ve becerileri kapsamaktadır. Bazı problemleri bu bilgi, deneyim ve becerilerin birikimlerini kullanarak çözersiniz.
Müziksel (Ritmik) Zekâ Nedir? Müziksel (Ritmik) Zekâ, kişinin kendisini müzik ve ritim yoluyla ifade edebilme yeteneğine verilen isimdir. Müziksel zekâya sahip bireylerin müzik kulakları geliştiği için çevrelerindeki müzikleri nota, ahenk ve ses yönüyle kolayca ayrıştırabilirler.
Nesneler arasında ilişki kurabilmeyi sağlayan Görsel Uzamsal Zeka, yer – yön bulma, çevrenin ve bulunulan mekanın farkına varma, karşılaşılan olayları zihinde canlandırabilme ve gözlem yapabilme gibi becerileri içerir.
Güçlü sezgilere sahip olan kişiler görünüşte fazla çaba harcamadan olaylar ve insanlar hakkında çıkarımlarda bulunabilir. Güçlü sezgiler, yalnızca iyi ya da kötü olacak olayları önceden hissetmek değil aynı zamanda doğru kararları vermek, doğru seçimler yapmak için de önemlidir.
Sezme gücü kuvvetli olan kimse. Açık bir kanıt olmaksızın olmuş ya da olacak bir şeyi önceden kestirmek. Bir genellemeyi doğrudan doğruya anlayabilme özelliğidir. Deneme ve akıl yürütme sonucu olmayan doğrudan bilmek, anlamak ve kavramak.
Sezgilerin gerçek kaynağı zekadır. Yapılan araştırmalara göre paranormal yeteneklerin zeka ile bağlantılı olduğu anlaşılmış bulunuyor. Kuvvetli bir imajinasyon yeteneğine sahip olacakları önceden sezebilen kişilerin zeka potansiyelleri standart zekanın üzerinde. Tabii bu zekanın hangi yönde geliştiği de çok önemli.
Başak Burcu (23 Ağustos - 22 Eylül): Başak burcu, analitik zeka ile öne çıkar. Detaylara dikkat edebilirler, mükemmelcilikleri ile bilinirler ve sorunları çözme konusunda beceriklidirler.
kişinin kendi ruh halini, duygu ve düşünceleri rahatlıkla analiz edebilme, kendine güvenebilme ve kendi kendini kontrol edebilme yetisidir.
3+3+2+3 ( Matematiksel ve sosyal Zeka)
Muhakeme yeteneği, matematiksel zekânın bir parçasıdır. Matematiksel zekâ kişinin neden-sonuç ilişkisi kurabilmesini ve sağlam sorgularla, sağlıklı sonuçlar elde etmesini sağlar.
IQ terimi her zaman bir kişinin zeka kıvraklığını ölçen bir girişimdir. Zeka ile görece zekayı karıştırmamak çok önemlidir. Zeka hiçbir zaman tam olarak ölçülemez ve IQ zekanın ölçümü değildir. IQ basitçe standart test veya test setinden elde edilen görece zekanın ölçümüdür.
Akıl işletim sistemidir, zekâ işlemci. Zeka kullanıldığı zaman anlamlıdır, akıllı insan sahip olduğu zekayı anlamlandırabilen insandır, zeki olmak tek başına bir şey ifade etmez, aynı zamanda akıllı olmak fark yaratır.
İşitsel-Ritmik Zeka
Melodileri tanır; şarkıları kolay ezberler ve akılda tutarlar. Kişileri seslerinden hemen tanıyabilirler. Konuşmaları ve hareketleri ritmiktir. Diğer zeka tiplerine sahip çocuklara oranla bir müzik aleti çalmaya daha yatkındırlar ve daha da hızlı öğrenirler.
Müzik zekası
Bu kişiler bu tür sesleri daha iyi algılayarak, değerlendirebilirler. Nasıl anlaşılır? Şarkı sözlerini iyi hatırlar, müzik kulakları iyidir. Sürekli şarkı mırıldanır, her yerde mırıldanabilir ve şarkı söyleyebilir.
Dokunsal (kinestetik) temsil sistemi
Dokunmak ve yapmak ister. İşin başına geçmeyi ve kendi deneyimleyerek öğrenmeyi tercih eder. Anlattıkları ifadeleri hissetme ihtiyaçlarından dolayı yavaş düşünür ve daha yavaş konuşur. Çalışılan materyale dokunmak, hissetmek, ortamı duyumsamak ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri