Mantar Yıkanmalı mı? Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Mantar Yıkanır Mı Yıkanmaz mı? Süngerimsi yapısından dolayı yıkanması tavsiye edilmez kararır ve lezzeti olmaz.Ama siz içinize sinmiyorsa soyduktan sonra nemli bir bezle silebilirsiniz.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Suyla temas eden mantarlar suyu tamamen içine çekerler ve ne kadar silseniz, ne kadar bekletseniz de asla ama asla tam olarak kurumazlar. Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar.
Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir. Bu durum ise yemeklerinizin lezzet kalitesini düşürebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Taze bir limonun suyunu sıkıp bir kaseye alın, kasenin içine çok olmayacak şekilde (Temizleyeceğiniz mantarların miktarına göre değişecektir) su ilave edin. Elde ettiğiniz bu limon suyu-su karışımının içine mantarları batırıp çıkarın. Asla uzun uzun suyun içinde tutmayın.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.
Tencereye bir miktar sıvı yağı koyup doğranan soğan, biber ve sarımsakları 1-2 dakika kavurun. Ardından üzerine S-salça ve pul biberi ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. İnce ince dilimlenmiş mantarları ilave edip karıştırın. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar pişirmeye devam edin.
Çiğ mantarın çabuk bozulmaması için en iyi seçenek buzluk ve buzdolabıdır. Mantarları bir fırça yardımıyla iyice temizledikten sonra dilimleyerek buzdolabı poşetine ya da saklama kabına doldurabilirsiniz. Mantarın buzdolabında olsa dahi hava almaması çok önemlidir.
Mantar çok su çeken bir besindir ve yıkandığı takdirde sünger gibi içine su çekeceği için pişirildiğinde tadını da kaybedecek aromasını yitirecektir.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Dilimlenmiş mantarları temizlemek için onları bir kevgir içinde sallayın ve kirin çözülmesini sağlayın. Ardından hemen durulayın ve havut havlu ya da temiz bir bezle kurulayın.
Mantarların yıkanmaması, nemli bir bezle silinmesi gerektiği söylenir genelde. Bunun nedeni de mantarın çok fazla su çektiği ve su çekince lezzetinin azaldığı iddiasıdır. Her zaman olmuyor ama bazen bembeyaz tertemiz mantarlar denk gelir pazarda veya markette. Eğer bu mantarlardan bulduysanız yıkamayıp silebilirsiniz.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin. Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için, pişmiş mantarı 74 derece sıcaklığında tekrar pişirebilirsiniz. Ancak 2. kez pişirme işleminden geçen mantarı tekrar buzdolabına koymayın.
Eğer bir süre bekletmen gerekiyorsa bu sürede kararmalarını engellemek için limonlu ve unlu suda en fazla 5 dakika bekletebilirsin. Pişirirken birkaç damla limon suyu eklemek kararmış olan mantarların rengini biraz da olsa açmana yardımcı olabilir.
Bunun için mantarları temizleyip, dilimledikten sonra çok az yağ içinde soteleyin ve kenarda soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabı poşeti ya da kapaklı kaplara koyup, buzlukta 2 buçuk ay saklayabilirsiniz.
Mantarlar dikine doğru dilimlenir kavrulan soğanlara eklenir. Tuz pul biber ve kekik arzuya göre ilave edilir.
Mantarlarınızın miktarına göre limon suyu miktarını ayarlayın. 250 gram mantara 1 çay kaşığı gibi düşünebilirsiniz. Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
2. Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir? Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Görünüme, rengine, dokusuna, kokusuna bakmak yeterlidir. Bunlardan ilki görünümüne bakmaktır. Mantarda pörsüme ve büzüşmeler varsa, şapkası ya da sapı kurumuş ise o mantar muhtemelen bozulmuştur. Bir diğer bakılması gereken nokta da rengidir.
Güvenlik önlemi: Bozulmuş mantarlar gıda zehirlenmesine neden olarak seni hasta edebilir, bu yüzden işi riske atmamak en iyisidir. Dikkatli ol ve bozulmuş olduğunu düşünüyorsan yiyecekleri at. Çürükler ve kahverengi lekeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri