Sıfır otomobillerde ve motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor rodaj süreleri birbirinden faklıdır. Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır.
-Motosikleti azami olarak ilk 300-500 KM arası zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur.
Rodaj süresi ortalama olarak ilk kullanımdan sonraki 2000 kilometreyi kapsıyor. Ancak uzmanlar, motor rodaj dönemi için özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometre olması gerektiğini söylüyor.
Genel olarak araç kitapçıklarında bu süre aracın ilk 1000, 1500 ya da 2500 kilometresi olarak verilmektedir.
Yeni araçların motorlarında veya sıfırlanmış araç motorunda piston ve silindirlerin uyumlu bir biçimde çalışabilmesi için belli bir kilometreye kadar fazla ısıtmadan ya da zorlamadan çalıştırılması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz.
Sıfır araçlarda kullanım süresi düşük olsa dahi gaza fazla yüklenilmesiyle motor hava üfleyebilecektir. Sıfır aracın açılması için yüksek devirde kullanılması söz konusu olabilir ancak ayarını kaçırmamak gerekmektedir.
Aracınızın şanzıman rodajını yapmak, ilk 10 dakikalık sürüş aralığında, vites geçişlerini yumuşak hareketlerle yapmanız ve yüksek hızdan kaçınmanız anlamına gelir.
Özellikle araç sıfırsa kullanım başladıktan sonra ilk 100 kilometre boyunca debriyaj zorlanmamalıdır. Bunun dışında vites geçişlerine özen gösterilmeli ve alıştırma süreci bitene kadar hızla vites yükseltmekten kaçınılmalıdır.
Uzmanlara göre rodaj yeni motora sahip araçlarda kesinlikle uygulanması gereken bir işlem. Sıfır araç satın alan kişiler motorun ilk etapta yüksek performans göstermeyeceğini düşünürler. Bu doğrultuda yaygın olarak, halk arasında motoru açma olarak isimlendirilen işlemler uygulanır.
2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde. 125-150cc'de özellikle bayır çıkarken motoru bağırtmak (devri yükseltmek) zorunda kalırsınız ki bu, rodajda tavsiye edilen bir şey değildir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Bunun için ilk 1000 kilometre boyunca rodaj yapılmalıdır. Bu süre içerisinde özellikle ani fren yapmaktan kaçınmak gerekir.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
Motosikletinizi sık kullanıyorsanız ya da tozlu ya da kirli yollarda sürüş yapıyorsanız yılda bir defadan daha sık yağ değişimi planlamanız gerekir. Düzenli yağ bakımı yapmamak, tozların motor yağını kirletmesine ve daha kötüsü motorun zarar görmesine neden olabilir.
motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez. Kaymalı yataklar doğru şekilde yağlanmaz ve soğutulmaz.
Rodaj döneminde kalkış yapmadan önce motorun yeteri kadar ısınmış olmasına da oldukça önemli. Arabayı çalıştırdıktan sonra 30-60 saniye kadar bekleyerek motorun ısınmasını sağlayabilirsiniz. 1000-1500 kilometrelik ideal rodaj süresi tamamladıktan sonra aracı yüksek devir ve hızlarda kullanmaya başlayabilirsiniz.
Motor Rodajı Nasıl Yapılır? İlk önce devir hızını çok çıkartmamaya özen göstererek 3000 devrin üzerine çıkmadan gaz pedalına yavaş yavaş basınız. Motor çalıştıktan sonra 30 saniye ve 1 dakika kadar motorun ısınması beklenilir. Bu süre yeterli olacaktır daha fazla motoru ısıtmamaya özen gösterilmesi gerekiyor.
Rodaj süresi kaç kilometredir diye düşünecek olursak, ortalama olarak ilk kullanım sonrasında 2000 kilometreyi kapsayacağını söyleyebiliriz. Uzmanlar ise özellikle ikinci el araçlarda bu sürecin 3000 kilometreye kadar ulaşması olduğunu söylüyor. Sıfır araçlarda ise motor daha çok yeni olduğu için bu süre daha kısadır.
Sorun olmaz. Rodaj yok diye bir şey yok. Sadece rodaj eskisi gibi sarsıntılı ve uzun değil. Sorunun cevabına gelirsek en iyi rodaj uzun yolda olur zaten.
RODAJ. Cam kenarlarının ve köşelerinin perdahlanması işlemidir. Cam kenarlarının ve köşelerinin keskinliğinin alınması işlemine bant rodaj, 90° ve 45° eğimlerle perdahlanması işlemine düz rodaj, yay biçiminde perdahlanması işlemine ise balık sırtı veya C rodaj, kademeli olarak rodajlanmasına ise profil rodaj denir.
Motorun yağ yakması yaygın bir sorundur ve göz ardı edildiğinde büyük hasarlara neden olabilir. Günümüzde çoğu yeni motor 5.000 ila 8.000 km. arasında yarım litreden az yağ tüketir. Bazı motorlar ise hiç yağ eksiltmez. Ancak kilometre artıkça ve aşınmalar hızlandıkça yağ tüketimi de doğal olarak artar.
Başlangıç motoru tercih etmek için ise, en uygun motor 50 cc'lik motosikletler olduğu bilinmektedir. Daha çok sağlamlığı, az sorunlu olması ve nispeten küçük motor hacimlerinden dolayı, her motora başlayacak insana tavsiye edilebilecek motorlardır.
Çalışma prensibi
Dizel motorlarda ateşleme buji yerine yüksek basınç altında havanın sıkıştırmasıyla yapılır. Karışım karbondioksit (CO2) ve karbonmonoksit (CO)'e dönüşür. Bu reaksiyon hacim ve ısı yaratır. Bu da pistonların salınım hareketi krank mili yardımıyla mekanik enerjiye dönüştürülerek iş yapılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri