Bu civil peynirin başlangıç aşamasıdır. Suyunu tamamıyla süzene kadar peynir ezilir ve bir müddet beklenir. Suyunun tam süzülmesi sonucunda peynir Derilere veya Büyük bidonlara hava almayacak ve boşluk kalmayacak şekilde basılır ve bu bidonlar üzerleri lor peynir ile sıkıca kapatılır ve soğuk alanlara konulur.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır.
Kars, Ardahan, Erzurum yörelerininde, kaynamış süt ile imal edilen lifli yapısı ve aromatik kokusuyla değişik tadı ve yağsız yapısıyla çok tercih edilen bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde Civil Peyniri de denir.
Çeçil peyniri, sarımsı, iplik şeklinde bir peynirdir. Çeçil peynirinin tadı hafif ekşi ve tuzlu olduğu için satın alınacak peynirin çok ekşi, keskin, yakıcı, acı ve çok tuzlu olmamasına dikkat edilmelidir. Çeçil peyniri çiğ sütten yapıldığı için çeçil peynirinin pastörize edilip edilmediği mutlaka sorgulanmalıdır.
Yöresel Lezzet Kategorisindedir
Erzurum'un meşhur peyniri Erzurum göğermiş peynir, birinci sınıf yöresel lezzet seçenekleri arasındadır. Kahvaltılarda güvenle tüketilebilir. Böreği de oldukça lezzetlidir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu nedenle özellikle üretimi oldukça önemli olan gurme peynirlerin tedariki için doğal üretim yapan ve kaliteli malzeme kullanan güvenilir firmalar tercih edilmelidir. Küflü (göğermiş ) çeçil peyniri özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilirken, çeşitli tarifler ile hamur işleri ve böreklerde de tercih edilir.
baharatlarla karıştırılan çökelek peyniri bir kenarda küflendirilir. dışındaki küfü ayıklandıktan sonra dilimlenen -artık sertleşmiş- peynir zeytinyağı ile servis edilir. tuzlu, güzel bir kahvaltılıktır. antakyada her kahvaltı sofrasının olmazsa olmazlarındandır.
Sıklıkla Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen çeçil peyniri inek sütü, termofilik kültür ve peynir mayasından imal edilmektedir. Bir süre kaynatılan inek sütünün içerisine termofilik kültür ilave edilmesinin ardından bir süre sütün olgunlaşması beklenir.
Tel peynir hazırlanırken, yoğurma ve çekme yöntemi ile peynirlerde birbirinden bağımsız olarak tel haline getirilir. Çeçil peynirinde ise belirli bir kütle içerisinde yine bağımsız bir şekilde lifler oluşturulmaya çalışır.
Küflü peynir üretilirken mutlaka hijyenik olunması gerekir. Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir.
Peynir, kötü koşullarda hazırlanır ve bekletilirse o zaman, çok lezzetli ve faydalı olan Erzurum küflü peynirin zararları ortaya çıkmaya başlar. Bazı uzmanlar, sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikler gösterdiğini bile söyler.
Erzurum Küflü Peynir 1 KG. (Göğermiş Peynir,Yeşil Peynir)
125.00 /KG. Erzurum'un meşhur tatlarından olan göğermiş peynir, özenle üretilen civil peyniri ve lorun karıştırılarak, birlikte olgunlaştırılması ile üretilen lezzetli peynir çeşitleri arasındadır.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
dünyanın en güzel peynirlerinden birisidir. marketlerde "kars çeçili" olarak satılan versiyonu daha ekşi ve serttir. sadece "çeçil peyniri" olarak satılan versiyonu daha yumuşak bir tada sahip, hafiften kaşarı andıran, özellikle yumurtanın ve sucuğun yanında 10 numara olarak gidebilen bir peynirdir.
Uzun yıllardır raflarda olan Üçgen peynir ve Krem peynir gibi çeşitler ise peynirden üretilen Eritme peynirlerine örnektir.
Çeçil peyniri tava ya da fırında yapılan böreklerin içerisinde kullanılabilir. İçerisin dereotu ya da maydanoz kıyılarak ayrı bir lezzet verilerek lezzetli börekler elde edilebilir. Ev yapımı poğaçaların içerisinde de çeçil peyniri kullanılabilir, eriyerek kendisini belli eder ve ağızda güzel bir tat bırakır.
Pastörize inek sütünden üretilmektedir.
Çeçil peyniri, Türkiye'nin her bir yöresinde kendine has yöre ismi ile anılan peynirlerden biri. Kimi yörede çok tuzlu, kimi yörede az tuzlu, kimisinde ise küflüdür.
Çeçil peynirimizi ekleyip karıştırıp peynirler eriyince kapatıyoruz. Daha önce mozerella peynir ile yazmıştım ama mozerella zor bulunan bir peynir ve açıkçası çeçil peynir ile çok daha lezzetli oluyor. Çeçil peynir tuzlu olduğu için mıhlamanın içine tuz koymuyorum. Tuzlu severim diyorsanız da 1 çay kaşığını geçmesin.
Çeçil peyniri olarak da bilinen Erzurum civil peyniri; tel tel ayrılması ve düşük yağ oranı ile sofra ve kahvaltılarınızın vazgeçilmez çeşitlerindendir. Tuzlu suda salamura edilerek ya da ışık almayan bir ortamda muhafaza edilebilmektedir.
Bu peynirler arasında çedar, kolbi, Parmesan, İsveç peynirleri bulunur. Bunlar bile küfle birlikte yenmemelidir.
Peynirde oluşan yeşil renkli küf aynı zamanda antibiyotik olarak kabul edilir. Böylece küflü peynir düzenli olarak tüketildiğinde vücudu bazı hastalıklara karşı korur ve güçlendirir. Antiseptik özelliği sayesinde vücudun güçlenmesini sağlar.
Rokfor Peyniri Hangi Ülkenin Peyniridir? Rokfor peyniri Fransa'ya ait bir peynirdir. Kökeni Fransa olsa da günümüzde modern endüstriyel koşullar sayesinde dünyanın her tarafında rokfor peyniri imal edilebilir. Gerçek rokfor peynirinde koyun sütü kullanılır ve kendine has maya ile mağaralarda üretilir.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri