Aynı durum emeklilik içeriği ve haklarında da vardır. Sigorta ve emeklilik kurumları dini değerlere uygun değildir. Medeni değerlere uygundur.
Sigorta akdi, güvence gibi objektif olmayan bir şeyin satışıdır. Sigorta ve özellikle hayat sigortasında takdir-i ilâhîye meydan okuma vardır. İslâm'ın yasakladığı bu unsurları taşıyan sigortanın da haram olması gerekir. Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir.
Sual: Sigortaların veya bankaların yaptığı özel emeklilik, dinen caiz midir? Evet, caizdir.
Diyanetin fetvası bütün sigorta şekillerini caiz görme şeklindedir.
Eş, sigortalı çalışırken işten ayrılmış ve belli bir süre sonra vefat etmiştir. Hanımı emekli olabilmek için bir miktar para yatırması gerekiyor. Böyle para yatırarak emekli olması caiz midir? Yasalara uygun olarak yapılıyorsa bir sakıncası yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
Dini açıdan alışveriş ve yardımlaşma ile alakalı fıkhi kurallara aykırı bir uygulama içermediği müddetçe caizdir. -Bu çerçevede primleri yatırarak emekli olmakta bir beis yoktur. Emekli maaşı alınmasında da yine aynı çerçevede bir beis olmaz.
Allah'a hamd olsun. Emeklilik esnasında toplu parayı almakta sakınca yoktur. Bir çok alim devlete tabi olan emeklilik sisteminden paranın alımını caiz görmektedir. Devletten gelen para zayıf ve bakıma muhtaçlar için verilen para olarak görülmektedir.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.
Bilindiği gibi ülkemizde sosyal sigortalarda zorunluluk ilkesi benimsenmiştir.(12) Nitekim 5510 sayılı Kanunun 92''''nci maddesi "Kısa ve uzun vadeli sigorta kapsamındaki kişilerin sigortalı ve genel sağlık sigortalısı olması, genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin ise genel sağlık sigortalısı olması zorunludur.
Genel Sağlık Sigortası Zorunlu mu? Ülke içindeki her bir vatandaşın sağlık durumu devletin sorumluluğunda olduğu için1 Ocak 2012 yılında yapılan değişiklik ile genel sağlık sigortası yaptırmak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için bir yükümlülük hâline getirilmiştir.
Faizsiz sigortacılık, ülkemizde katılım sigortacılığı (Tekafül) olarak yaygın kullanılmakla birlikte, yardımlaşma esasına dayalı sigorta türünü ifade etmektedir. Katılım Sigortacılığında amaç, sigortaya dahil olan kişiler arasında dayanışma ve yardımlaşma sağlanmasıdır.
Din İşleri Yüksek Kurulundan yetkili kişiler Kasko Yaptırmak Caiz Mi? sorusuna ”Kasko yapılacak araç helal para ile satın alınmışsa sigorta yapılabilir, aracı sigorta şirketi için de sigorta poliçesinin kesilmesi caizdir.” bilgisi ile araç kasko sigortası yaptıracak kişilere olumlu yanıt veriyor.
Bu durum karşısında bireysel emeklilik ve hayat sigortası islâmî kurallara göre caiz olamaz. Buraya yapılan yatırımların nemalandırılması İslamî kurallara bağlı olmadığı gibi yatırımı yapanların elde edecekleri kazanç da -yaptıkları akit fıkıh kurallarına uymadığı için- helal değildir.
4- Sisteme dâhil olan katılımcının bizzat kazandırdığı yeni üyeler sebebiyle bir prim alması caizdir. Ancak kazandırılan üyenin daha sonradan yaptığı satışlardan ve onun da getirdiği yeni üyeler ile onların yaptığı satışlardan, herhangi bir emek veya üstlenilen risk olmaksızın prim almak ise caiz değildir.
Sigorta prensip olarak dinimizin yasak saydığı şeyler ihtiva ettiği için sakıncalı görülmüştür. Bu nedenle ulema umumen sigorta caiz değildir demektedirler. Ancak devletin yaptırmayı mecburi tuttuğu sigortalara ruhsat verilmiştir.
İlgili kanun hükmüne göre, sigortasız çalıştırılan işçi sayısına göre işverene verilecek olan idari para cezası değişiklik göstermektedir. Sigortasız işçi çalıştırıldığının kurum tarafından tespit edilmesi halinde, her bir sigortalı içina asgari ücretin iki katı kadar idari para cezasına hükmedilir.
SGK kaydı yani Sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlar ayda 107 TL primle Genel Sağlık Sigortası kapsamına giriyor ve geliri düşük olanların primlerini ise devlet ödüyor.
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
Çalışmayan vatandaşların isteğe bağlı sigorta primi ödemesi sonucunda yaş ve prim şartlarını karşıladıktan sonra emekli olmaları mümkündür. Çalışmayan birinin emekli olabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, malullük ya da yaşlılık aylığı almıyor olması gerekmektedir.
Maaş almak da caizdir. Devletin vatandaşına para vermesi yardımda bulunması mübah fiillerdir. Bazı hocaların sigortalı fiilen çalışıyorsa dini açıdan caiz olur çalışmıyorsa caiz olmaz demeleri delile muhtaçtır.
Kişilerin, ihtiyaçlarını karşılamak için faizsiz olarak kısa vadeli borç (karz) alıp bunu düzenli vadelerde ödemek üzere “yardımlaşma sandığı” kurmaları caizdir.
Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir. Bu bakımdan promosyonlar ihtiyaç sahiplerine tasadduk edilmeli ve bu tasadduktan da bir ecir beklenmemelidir.
Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir. 2. İkinci görüşe göre, hayat sigortası caiz değildir; mal ve eşya sigortası ise esas itibariyle caiz olmakla birlikte, dinen hoş değildir. Ayrıca faiz esasına dayanan sigortalar caiz değildir.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Rüşvet ve hile ile elde edilen erken emeklilik caiz değildir. Böyle bir şey yapıldığında, hak edilmeden alınan maaşların yoksullara dağıtılması gerekir. Hak ettiği tarihten itibaren aldığı maaşlar helal olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri